ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση στο Ταμείο Ανασυγκρότησης που πρότειναν Μέρκελ-Μακρόν από τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ

Αντίδραση στο Ταμείο Ανασυγκρότησης που πρότειναν Μέρκελ-Μακρόν από τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ

Δημοσίευμα της SZ αναφέρει πως τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού με δάνεια και όχι με επιχορηγήσεις.

Όπως αναφέρεται, στην ΕΕ έχει ξεσπάσει μάχη για το Ταμείο Ανασυγκρότησης που πρότειναν η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν για τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία επιμένουν σε αντιπρότασή τους στους χρονικούς περιορισμούς και απορρίπτουν τις επιχορηγήσεις. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς προειδοποίησε για «Ένωση Χρέους από την πίσω πόρτα».

Η πρόταση της ομάδας των τεσσάρων προβλέπει ότι η ΕΕ θα λάβει δάνεια για να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά -σε αντίθεση με την πρόταση της Mέρκελ και του Mακρόν- θα πρέπει να εξοφληθούν από τους αποδέκτες.

Στη Γερμανία, η πρόταση βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κριτική.

«Η πρόταση των τεσσάρων οικονόμων αποτελεί μοναδική πρόκληση, καθώς δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιδεινώσει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Nόρμπερτ Ρέντγκεν.

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων στο Kοινοβούλιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Φραντσίσκα Μπράντνερ, μίλησε για «ψευδοπρόταση».
«Οι τέσσερις οικονόμοι επωφελήθηκαν πάρα πολύ οικονομικά από τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς, αλλά θέλουν να κατανείμουν τη συνεισφορά τους γι’ αυτήν στους ώμους των άλλων και ταυτόχρονα να κάνουν προπαγάνδα εναντίον της εσωτερικά με λαϊκιστικό τρόπο», είπε.

Στην Ιταλία, όπου το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, επικράτησε αγανάκτηση για την πρόταση των τεσσάρων.

Το έγγραφο της ομάδας των τεσσάρων είναι «αμυντικό και ακατάλληλο», δήλωσε ο Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Βιντσέντζο Αμεντόλα.
«Η Ιταλία συμβάλλει περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε σχέση με αυτές τις τέσσερις χώρες», πρόσθεσε. Οι τέσσερις χώρες δύσκολα θα συνεχίσουν να προβάλλουν την αντίστασή τους, εάν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία «προχωρήσουν με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Ο Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επιχειρεί με τηλεφωνικές του επαφές να αποδυναμώσει το μέτωπο των αντιπάλων, όπως λέγεται στη Ρώμη.

«Σε αυτήν την απόλυτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ο δανεισμός από μέρους της ΕΕ είναι «κατ’ εξαίρεση δικαιολογημένος, προκειμένου να στηριχθούν με στοχευμένες επιχορηγήσεις από ένα προσωρινό ταμείο οι περιφέρειες και οι τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα», αναφέρεται σε επιστολή του αναπληρωτή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Aντρέας Γιουνγκ και του εκπρόσωπου των Χριστιανοδημοκρατών για Θέματα Προϋπολογισμού, Έκχαρντ Ρέμπεργκ, προς τους βουλευτές του κόμματος.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΑυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top