ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα μεγάλη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα μεγάλη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα μεγάλη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από τη διμερή συμφωνία τεραστίων διαστάσεων που έκλεισε, παρά την αντίσταση που πρόβαλε το Κογκρέσο, στηλίτευσε χθες Τετάρτη Δημοκρατικός γερουσιαστής, που εναντιώνεται στην ιδέα.

"Η κυβέρνηση προσπαθεί το τρέχον διάστημα να πουλήσει χιλιάδες ακόμη βόμβες ακριβείας στον `φίλο` του προέδρου, τον (Σαουδάραβα) πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν", ανέφερε ο Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστής του Νιου Τζέρσι, σε άρθρο του που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην πώληση αυτή, οι λεπτομέρειες γύρω από την οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, παρότι "οι Σαουδάραβες λένε πως θέλουν να τερματίσουν τον αποτυχημένο και βάρβαρο πόλεμό τους στην Υεμένη", συνέχισε.

Ο Μενέντεζ, δεύτερος τη τάξει στην επιτροπή διεθνών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, υπενθύμισε το προηγούμενο της πώλησης όπλων διαφόρων τύπων στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε εμποδιστεί από το Κογκρέσο μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο φόνος του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη διατάχθηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο, θύμισε ακόμη ο γερουσιαστής, που χαρακτηρίζει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν "καπριτσιόζο δεσπότη που πιστεύει ότι μπορεί να σφαγιάζει τους επικριτές του χωρίς καμιά συνέπεια".

Όταν συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο Κογκρέσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αξιοποίησε τη δυνατότητά του να προχωρήσει στην πώληση με διαδικασία κατεπείγοντος, επικαλούμενος κάποια ακαθόριστη κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να προχωρήσει η πώληση των όπλων στο Ριάντ. "Σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για την πώληση των βομβών στη Σαουδική Αραβία.

Γι` αυτό είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να εξηγήσει γιατί είναι απαραίτητο να πωληθούν χιλιάδες νέες βόμβες στη Σαουδική Αραβία, πέραν των χιλιάδων άλλων που μένουν να παραδοθούν στο πλαίσιο της πώλησης που έγινε με την επίκληση της `έκτακτης ανάγκης` πέρυσι", τόνισε ο Μπομπ Μενέντεζ, απευθύνοντας έκκληση στο Κογκρέσο να απορρίψει οποιαδήποτε νέα πώληση. Ο Τραμπ καθαίρεσε πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος του Πομπέο, τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Στιβ Λίνικ, ο οποίος ερευνούσε - μεταξύ άλλων - την πώληση αυτή με κατεπείγουσα διαδικασία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top