ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ: Μεγάλες επιφυλάξεις από τα κόμματα - Ζήτημα παραμένει η έγκριση από τη Βουλή και η διαφάνεια

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ: Μεγάλες επιφυλάξεις από τα κόμματα - Ζήτημα παραμένει η έγκριση από τη Βουλή και η διαφάνεια

Στον απόηχο του νέου πακέτου μέτρων σε σχέση με την επανεκκίνηση της οικονομίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρούν με επιφυλάξεις, συναινέσεις και 'ναι μεν... αλλά'.

Του Γιώργου Τάττη

Να σημειώσουμε αρχικά ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα (1/6), στις 11.00 το πρώι, για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση. Όπως φαίνεται, όμως, παρά την απόσυρση των κρατικών εγγυήσεων, οι βασικές διαφωνίες που είχαν να κάνουν με την διαφάνεια, τον έλεγχο και την αύξηση της εφάπαξ χορηγίας παραμένουν.

Πρόβλημα ο κακός εαυτός της κυβέρνησης
Το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι 'παραμένει το βασικό πρόβλημα ότι στις υπερδανεισμένες ΜμΕ προτείνεται ως βασικό εργαλείο σωτηρίας ο δανεισμός, ενώ αρκετές από αυτές που είναι στην γκρίζα ζώνη των κριτηρίων τελικά μένουν εκτός'. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ θεωρέι ότι το ποσό της εφάπαξ χορηγίας πρέπει να αυξηθεί. Τέλος, σε σχέση με τα νέα αναπτυξιακά έργα, τονίζεται ότι επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης, το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού είναι χαμηλό, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Η κυβέρνηση υπεκφεύγει στο θέμα του ελέγχου
Το ΔΗΚΟ παρουσιάζεται αρκετά πιο έντονο στις επικρίσεις του, καθώς τονίζεται πώς τα «νέα» μέτρα είναι ανεπαρκή και δεν παρέχουν άμεση στήριξη. Προσθέτει, δε, ότι ‘τα χρήματα έπρεπε να έχουν ήδη διοχετευθεί στην αγορά. Κάθε μέρα που πεισματικά επιμένει να αρνείται τον έλεγχο κάθε μέρα που λειτουργεί επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά κάθε μέρα που δεν εφαρμόζει μέτρα άμεσης χρηματοδότησης, το πρόβλημα εντείνεται και η απειλή της ύφεσης μεγαλώνει’.

Ζητήματα με την δανειοδότηση
Η ΕΔΕΚ, αν και υποστηρίζει ότι υπάρχουν κάποια μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις, θέτει ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την δανειοδότηση. Τα ερωτήματα είναι αρχικά το εάν θα απαιτείται υποθήκη ακινήτου για απόκτηση δανείου ή εάν θα μπορεί να πουληθεί το δάνειο από τις τράπεζες σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων. Επιπρόσθετα, ζήτημα προκύπτει εάν θα υπάρξει εκποίηση σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενου δανείου, καθώς και εάν τα δάνεια θα προσανατολίζονται προς αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη ή όχι.

Η κυβέρνηση στηρίζει τις τράπεζες
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως ‘η Κυβέρνηση κατάφερε αυτό που επιδίωκε εξαρχής. Να προχωρήσει σε στήριξη των τραπεζών χωρίς κανένα έλεγχο και διαφάνεια στη διαδικασία. Αποφάσισε να αξιοποιήσει μια διαδικασία που ήδη υπάρχει για χρόνια - τα δάνεια δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – στα οποία δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την κυπριακή Βουλή και κοινωνία‘. Παράλληλα, ζητάει περισσότερο ποσό για την εφάπαξ χορηγία καθώς και περιβαλοντικούς όρους.

Πρόβλημα με τη διαφάνεια
Το Κίνημα Αλληλεγγύη τονίζει πως σε ότι αφορά στη διαφάνεια, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να παρακάμψει τη Βουλή ή την Ελεγκτική Υπηρεσία καθώς ουδείς εντός Κύπρου δύναται να ελέγξει ουσιαστικά τα δάνεια που θα παραχωρούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις στο κατά πόσο θα βοηθηθεί όντως η μάζα των μικρών και μικρομεσαίων, οι οποίοι έχουν ήδη προβλήματα υπερδανεισμού. Η επιδότηση επιτοκίου δεν θα τους βοηθήσει διότι ούτως ή άλλως δεν θα τους δανείζουν οι τράπεζες, τονίζει το Κίνημα σε ανακοίνωσή του.

Ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να παρακάμψει τη Βουλή
Η Συμμαχία Πολιτών, αν και υποστηρίζει ότι το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι πιο φιλόδοξο απ’ το προηγούμενο, εντούτοις, θέτει επίσης κάποιες επιφυλάξεις. Υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η εφάπαξ χορηγία στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι ανεπαρκής και πώς η επιδότηση των επιτοκίων από εξοικονομήσεις άλλων κονδυλίων που ενέκρινε η Βουλή στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι παραβίαση της λαϊκής βούλησης όπως αυτή εκφράζεται μέσα απ’ το κοινοβούλιο. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Κυβέρνησης για να παρακάμψει τη Βουλή, κλείνει η Συμμαχία Πολιτών.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top