Η ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα

Η ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, κατά τους επετειακούς εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν για την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας «συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ένα οικουμενικό μνημείο, που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση τονίζει ότι η ανάγνωση του Κορανίου εντός του συγκεκριμένου μνημείου «προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Η προεδρική μάχη άρχισε- Το μεγάλο παζλ των συμμαχιών και η μετακίνηση των κομματικών ισορροπιών

Η προεδρική μάχη άρχισε- Το μεγάλο παζλ των συμμαχιών και η μετακίνηση των κομματικών ισορροπιών

Η πολιτική αναδιάταξη μετά τις βουλευτικές εκλογές, ανοίγει πρόωρα τον δρόμο για το 2028- Αννίτα Δημητρίου- Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης, βρισκονται στο κάδρο του ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ μετρά επιλογές, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κρατά ανοιχτό το χαρτί και ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ επανεξετάζουν τη σχέση τους με την κυβέρνηση. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό, μέχρι αυτή τη στιγμή. Αν και οι προεδρικές εκλογές του 2028, είναι ακόμη μακριά, πολιτικά, όμως, έχουν ήδη αρχίσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE