ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του χρέους της Γερμανίας το 2020 στο 70% του ΑΕΠ από 59,8%, αναμένει ο Scope Ratings

Αύξηση του χρέους της Γερμανίας το 2020 στο 70% του ΑΕΠ από 59,8%, αναμένει ο Scope Ratings

Πέραν του 70% του ΑΕΠ θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2020 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, από 59,8% το 2019, εκτιμά ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.

«Το μεγάλο πακέτο τόνωσης της γερμανικής οικονομίας που βασίζεται σε μείωση του ΦΠΑ και στη στήριξη των επενδύσεων θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ χωρίς να βλάψει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά, παρόλο που το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σημαντικά», τονίζει ο Scope Ratings.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, το πακέτο ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας (περίπου 4% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής μείωσης του κύριου συντελεστή ΦΠΑ σε 16%, από 19%, στοχεύει στην τόνωση των καταναλωτικών δαπανών σε μια προσπάθεια επανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ο οίκος προσθέτει ότι, μεταξύ άλλων φορολογικών μέτρων, το πακέτο περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ για την στήριξη των τομέων ξενοδοχείων, εστιατορίων και ψυχαγωγίας που πλήττονται σκληρά από τα περιοριστικά μέτρα και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης λόγω Covid-19 και άλλα 50 δισ. ευρώ για την προώθηση επενδύσεων στην τεχνολογία που επικεντρώνεται στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Ο Scope Ratings τονίζει πως η γερμανική Κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές θεμελιώδεις προκλήσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω επενδύσεων σε φυσικές και ψηφιακές υποδομές, όπως υπογραμμίζει, καθώς ο πληθυσμός γερνά και το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται.

Επιπλέον, αναφέρει ότι αύξηση σημειώνει και το έμμεσο δημόσιο χρέος, όχι μόνο λόγω των κρατικών εγγυήσεων, αλλά και μέσω του υψηλότερου μελλοντικού δανεισμού της ΕΕ κατά την διάρκεια της προσεχούς δημοσιονομικής περιόδου της ΕΕ 2021-27.

«Αυτή η κρίση μπορεί να θεωρηθεί ως πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και ως ευκαιρία για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων της υποεπένδυσης, της γερμανικής πράσινης βιομηχανίας και της καλύτερης προετοιμασίας της οικονομίας για την ψηφιακή εποχή», τονίζει ο αναλυτής της Scope Bernhard Bartels.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top