ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Έσπασε τα πλευρά του στις 24/01 και έγινε μπαλάκι μεταξύ 12 γιατρών– Απεβίωσε μετά από δυο εβδομάδες

ΚΥΠΡΟΣ: Έσπασε τα πλευρά του στις 24/01 και έγινε μπαλάκι μεταξύ 12 γιατρών– Απεβίωσε μετά από δυο εβδομάδες

Τραγικό. Διαβάζοντας το πόρισμα θανατικής ανακρίτριας (25/05/2020) για τον 64χρονο Δ.Χ. από τη Λάρνακα είναι αδύνατον να μην νοιώσεις οργή.

Του Φάνη Μακρίδη

Έπεσε και έσπασε τα πλευρά του στο μπάνιο στις 24 Ιανουαρίου του 2015. Την επομένη επισκέφτηκε τις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Από εκείνη την ημέρα άρχισε ένας πρωτοφανής γολγοθάς για τον ίδιο και την οικογένειά του. Γολγοθάς που κατέληξε με τραγικό τρόπο στις 7 Φεβρουαρίου, όταν και έχασε τη ζωή του.

Μελετώντας το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, Δ. Κωνσταντίνου, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις κάποια πράγματα. Νοιώθεις ότι πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Ο 64χρονος υπέστη κάταγμα στα πλευρά (24/01), τραυματίστηκε ο πνεύμονας, ενώ ο θώρακας γέμισε με αιματικό υγρό. Κι όμως, δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτό, παρά μόνο στις 6 Φεβρουαρίου όταν τον εξέτασε ιδιώτης πνευμονολόγος, η οποία τον παρέπεμψε για άμεση νοσηλεία στο δημόσιο νοσηλευτήριο της πόλης. Εν τέλει έχασε τη ζωή του…

Από την πρώτη ημέρα μέχρι και τον θάνατό του τον εξέτασαν συνολικά 12 ιατροί.

Δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να κάνει δίκες. Ούτε να αποδίδει αβασάνιστα ευθύνες σε γιατρούς, ευρισκόμενος πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Για ένα είμαστε σίγουροι, όμως: Ότι δεν έγινε έγκαιρα διάγνωση στον 64χρονο και ότι κλήθηκαν αρκετοί και διαφορετικοί ιατροί, συνολικά 12, να τον χειριστούν. Ο ένας παρέπεμπε τον ασθενή στον άλλο…

Άλλωστε, η θανατική ανακριτής σημειώνει μεταξύ άλλων στο πόρισμά της ότι «ο αποβιώσαντας από την επομένη της ημέρας που κτύπησε, δηλαδή από τις 25/01/2015, επισκεπτόταν γιατρούς προκειμένου να γίνει διάγνωση και να λάβει την ενδεδειγμένη θεραπεία. Αποκορύφωμα ήταν όταν πήγε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας στις 6/2/2015 όπου παρά τις παραστάσεις της παθολόγου Δρ …. για να εξεταστεί άμεσα από χειρούργο και καρδιολόγο δεν εξετάστηκε από ιατρό των δυο ειδικοτήτων μέχρι και το επόμενο πρωί. Ο Δ.Χ. μεταφέρθηκε στο χειρουργείο την επόμενη μέρα 7/2/2015 για να αφαιρεθεί το υγρό από τους πνεύμονές του. Αφαιρέθηκε μεγάλη ποσότητα υγρού. Τοποθετήθηκε σε μηχανή υποστήριξης αναπνοής. Το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου 2015 απεβίωσε. Έχοντας κατά νου το σύνολο της ενώπιον μου μαρτυρίας, καταλήγω ότι ο … … απεβίωσε στις 7/2/2015. Είχε προηγηθεί πτώση του στο μπάνιο και συνεχείς επισκέψεις σε ιατρούς. Από την ενώπιόν μου μαρτυρία δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον προκύπτει θέμα ευθύνης οποιουδήποτε τρίτου προσώπου για το θάνατό του και επομένως τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ενώπιον της πιο πάνω κατάληξής μου, δίδονται οδηγίες σύμφωνα με το άρθρο 26 του περί θανατικών ανακριτών Νόμου κεφ. 153, όπως το πόρισμα αυτό διαβιβαστεί στον υπεύθυνο Αστυνομικό της Επαρχίας Λάρνακας».

Το πόρισμα της νεκροτομής που έγινε στη σορό του θανόντα από ιατροδικαστή της Δημοκρατίας, Αγγελικής Παπέττα, στην παρουσία του ιδιώτη ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού (εκ μέρους της οικογένειας), καταγράφει ως αιτία θανάτου «οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου σε έδαφος εκτεταμένου, παλαιού εμφράγματος». Η ιατροδικαστής της Δημοκρατίας διαπίστωσε κατά τη νεκροψία ότι υπήρχαν κατάγματα πλευρών και στέρνου, ενώ στην κατάθεσή της είπε πως η απώλεια αίματος θα μπορούσε να ήταν ένας από τους λόγους του εμφράγματος».

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του ιδιώτη ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού, «ο ασθενής παρουσίασε αρκετή αιμορραγία από τον πνεύμονα και η αποτυχία διάγνωσης οδήγησε σε σταδιακή ισχαιμία των οργάνων του, μεταξύ των οποίων, και της καρδιάς. Το έμφραγμα από το οποίο τελικώς κατέληξε ήταν αποτέλεσμα των όσων προηγήθηκαν, της πτώτσης του, των καταγμάτων, της αιμορραγίας, της ισχαιμίας, τα οποία οι ιατροί απέτυχαν να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν. Όταν ο ασθενής πηγαίνει σε ιατρό παραπονούμενος για πόνο στο θώρακα ο οποίος προκλήθηκε μετά από πτώση (κλειστή κάκωση θώρακος) τότε ο ιατρός οφείλει να διενεργήσει πέραν των αιματολογικών και περαιτέρω, απεικονιστικές κυρίως, εξετάσεις προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό και να καταλήξει σε διάγνωση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στην περίπτωση του αποβιώσαντα». 

Εδώ να σημειωθεί ότι μέσω του δικηγόρου της Σέργιου Σωτηρίου, η οικογένεια του θανόντος θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Δημοκρατία.

Αν και δεν καταγράφεται στο πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, εντούτοις όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο 64χρονος από την ημέρα που τραυματίστηκε μέχρι την ημέρα που απεβίωσε, είχε παραπεμφθεί από ιατρό του δημοσίου για αξιολόγηση από κυβερνητικό ψυχίατρο, ο οποίος γνωμάτευσε ότι ο ασθενής δεν έχει κανένα ψυχιατρικό πρόβλημα.


Καταγράφουμε τα βασικά γεγονότα που εμπεριέχονται στο πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, βάσει της μαρτυρίας του λοχία της Αστυνομίας που εξέτασε την υπόθεση:

 24/01/2015 - Ενώ έκανε μπάνιο έχασε τις αισθήσεις του, έπεσε κάτω και κτύπησε στα πλευρά, αριστερά.

 25/01/2016 - Στις Πρώτες βοήθειες του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας ο γιατρός τον παρέπεμψε για ακτινογραφίες θώρακα και αριστερών πλευρών. Δεν διαπίστωσε κατάγματα. Έδωσε οδηγίες για παυσίπονα.

• Έχανε την ισορροπία του και επισκέφτηκε παθολόγο, ο οποίος διέγνωσε διαταραχή λαβυρίνθου και του χορήγησε φάρμακα.

• 31/01/2015 - Έχασε την ισορροπία του και κτύπησε στο πηγούνι.

• 01/02/2015 - Τον εξέτασε ο ίδιος γιατρός. Διαπίστωσε δυσαρθρία και αποπροσανατολισμό. Του έδωσε φάρμακο και προχώρησε σε ακτινολογικό έλεγχο και αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Ζήτησε εκτίμηση από παθολόγο. Παραπέμφθηκε για αναλύσεις θυρεοειδούς.

• 05/02/2015 - Έκανε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και παραπέμφθηκε σε πνευμονολόγο από άλλο γιατρό που είχε διαπιστώσει αιματηρό υγρό στο θώρακα.

• 06/02/2015 – Έκανε ακτινογραφίες θώρακος σε ιδιωτικό νοσοκομείο, οι οποίες έδειχναν κατάγματα. Η ιδιώτης πνευμονολόγος που επισκέφτηκε διαπίστωσε μείωση αναπνευστικού ψιθυρίσματος και στις δυο πλευρές. Τον παρέπεμψε για αξονική τομογραφία που έκανε την ίδια ημέρα. Έδειξε διπλό κάταγμα, θλάση του πνεύμονα και ατελεκτοσία αριστερά με παρουσία αιματηρού υγρού. Η ιδιώτης πνευμονολόγος τον παρέπεμψε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

• Στο Γ.Ν. Λάρνακας η γιατρός που τον εξέτασε διαπίστωσε ότι ήταν δυσπνοϊκός με κορεσμό οξυγόνου 87%. Επειδή είχε τραυματικό αιμοθώρακα και κατάγματα πλευρών κάλεσε χειρουργό. Ζητήθηκε επίσης εκτίμηση από παθολόγο και καρδιολόγο. Η παθολόγος αποφάσισε ότι προείχε να αξιολογηθεί από καρδιολόγο. Ο καρδιολόγος απέκλεισε οξύ καρδιολογικό επεισόδιο. Η γιατρός που τον είχε αναλάβει έκρινε πως έπρεπε να νοσηλευτεί στην παθολογική κλινική υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιολογική παρακολούθηση και οξυγονοθεραπεία.

• 07/02/2015 - Το πρωί τον επανεξέτασε και ενημέρωσε σχετικά χειρουργό και καρδιολόγο. Επειδή η βάρδια της ολοκληρωνόταν ενημέρωσε άλλον παθολόγο. Ο καρδιολόγος που τον εξέτασε δεν διαπίστωσε καρδιολογικό επεισόδιο.

• 07/02/2015 - Εξετάστηκε από δυο άλλους γιατρούς, οι οποίοι έκριναν ότι ήταν αιμοδυναμικά σταθερός, απύρετος, με μειωμένο επίπεδο συνείδησης, συγχυτικός και ταχυπνοϊκός. Έδωσαν οδηγίες να διακοπεί η σίτιση από το στόμα. Τοποθετήθηκε ουροκαθετήρας και ρινογαστρικός σωλήνας. Έδωσαν οδηγίες για βιοχημικές εξετάσεις. Αφού πρώτα ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα, τον εισήγαγαν στο χειρουργείο για αποσυμφόρηση αριστερού πνεύμονα απ ‘ όπου παροχετεύτηκε μεγάλη ποσότητα αιματηρού υγρού. Την ίδια ημέρα στις 15:00 μεταφέρθηκε στο χειρουργικό τμήμα. Κλήθηκε ακτινογράφος, η οποία δεν μπόρεσε να κάνει ακτινογραφία γιατί ήταν ανήσυχος. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου. Ζητήθηκε εκ νέου ακτινογραφία, η οποία τελικά κατέστη δυνατόν να ληφθεί. Στο μεταξύ ο ασθενής τοποθετήθηκε σε αναπνευστήρα. Ανέπτυξε αρρυθμίες. Παρά τις προσπάθειες, κατέληξε. Στις 17:15 εκδόθηκε πιστοποιητικό θανάτου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top