ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

ΥΠΟΙΚ: Εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, η οποία εξέρχεται από τα περιοριστικά μέτρα κατά της κρίσης του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στέλνοντας μηνύματα σε όσους απαιτούν αυξημένη παρατεταμένη κρατική στήριξη.     

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, η εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζεται αρκετά δυνατή κάτι που καταδεικνύει ότι τα περασμένα 4 με 5 χρόνια ανάπτυξης δημιούργησαν αντοχές και στα ιδιωτικά εισοδήματα αλλά και σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις. Είμαι αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά και την πορεία της εσωτερικής κατανάλωσης», ανέφερε μιλώντας στην διαδικτυακή συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας που διοργάνωσε το “The Insiders Digital Forum”.
 
 Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η αβεβαιότητα αφορά στην εξωτερική ζήτηση και συγκεκριμένα στον τουρισμό, για να προσθέσει ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος πως αν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα (κρουσμάτων) ο τουρισμός θα πάει ενδεχομένως καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε πριν τρεις ή τέσσερις βδομάδες».
 
Για τα πακέτα στήριξης που υλοποίησε η κυβέρνηση, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε ότι ο στόχος ήταν η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, ώστε να αποτραπούν κατάλοιπα όπως πτωχεύσεις και απολύσεις. Τόνισε εξάλλου πως η κυβέρνηση στην πρώτη φάση δεν κοίταξε το θέμα του ηθικού κινδύνου και επέλεξε εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα στήριξης.
 
Τόνισε ωστόσο ότι «αυτή η παρέμβαση πρέπει να είναι βραχείας διάρκειας για να μη δημιουργήσει στρεβλώσεις στο μέλλον».
 
«Δεν θέλουμε δημοσιονομική κρίση»
 
Αναφορικά με τη συνέχιση τις στήριξης μετά τις 12 Ιουνίου, οπόταν λήγουν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως η κρατική στήριξη θα είναι πιο στοχευμένη.

«Η πολιτική τους πρώτους τρεις μήνες δεν μπορούσε να ήταν στοχευμένη, αφού υπήρξε μια οριζόντια παγοποίηση της όποιας οικονομικής δραστηριότητας. Τώρα θα είναι πιο στοχευμένη, στους τομείς οι οποίοι έχουν περισσότερες δυσκολίες όχι για να ανακάμψουν αλλά λόγω διαταγμάτων ή άλλων παραγόντων δεν μπορούν να λειτουργήσουν και χρειάζονται αυτά τα επιπλέον δεκανίκια για κάποιο διάστημα», είπε.
 
«Αλλά δεν μπορεί δημιουργηθεί η εντύπωση, που έχει δημιουργηθεί από κάποιους, ότι αυτά τα μέτρα μπορούν να συνεχίσουν είτε μέχρι τον Μάρτιο (του 2021), είτε μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να γίνει αυτό και δεν είναι φυσιολογικό να γίνει αυτό και ο λόγος που λήφθηκαν τα μέτρα στήριξης ήταν η βοήθεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση και όχι επιχειρήσεις που είχαν προβλήματα πριν από αυτήν».
 
Ο ΥΠΟΙΚ συνέδεσε το θέμα της στήριξης με την πορεία του δημοσίου χρέους αν και αυτή τη στιγμή το περιβάλλον είναι ευνοϊκό λόγω αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και της «κάποιας ανοχής» από τους οίκους αξιολόγησης, μια περίοδος που δεν είναι γνωστό πόσο θα συνεχιστεί.
 
«Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε νέα δημοσιονομική κρίση και να μην ξεχνάμε ότι το δημόσιο χρέος μας, ενώ μειωνόταν ξανανεβαίνει και δεύτερο δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα τραπεζική κρίση και όντως οι αγορές είναι εύθραυστες», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.
 
Σημείωσε δε πως αν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφάσισαν να αποσυνδέσουν τη στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για δαπάνες υγείας από την μακροοικονομική αιρεσιμότητα (macroeconomic conditionality) ο ίδιος δεν είναι σίγουρος ότι οι αγορές δεν θα θεωρήσουν ως στίγμα την προσφυγή στον ESM.
 
Ανέφερε πως oίκοι αξιολόγησης ρώτησαν πως θα χρησιμοποιούνταν τα χρήματα που αντλήθηκαν μέσω των πράξεων δανεισμού.

Όπως είπε κάποιοι ρώτησαν αν η Κύπρος δανείστηκε για να δώσει €300 εκατ. σε εφάπαξ στήριξη. «Αν το κάναμε αυτό το πράγμα τότε θα παίρναμε υποβαθμίσεις την ίδια ώρα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Εξάλλου, ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κύπρος τάσσεται εναντίον της θέσπισης του ενιαίου φορολογικού συντελεστή στην Ευρώπη λέγοντας ότι αυτό δεν υπάρχει ούτε στις ΗΠΑ που είναι ομοσπονδία. Πρόσθεσε όμως ότι το αίτημα αυτό «είναι επιδίωξη κάποιων χωρών και μάλιστα ενδυναμώνεται αυτό το μπλοκ με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
 
Πατσαλίδης: Πρωταρχικής σημασίας η βιωσιμότητα του δανειολήπτη
 
Ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Χριστάκης Πατσαλίδης ανάδειξε από την πλευρά του το ότι και το κράτος διαθέτει τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και οι τράπεζες έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα να στηρίξουν την οικονομία.
 
Τόνισε ωστόσο πως η στήριξη αυτή δεν μπορεί να αφορά αλόγιστο δανεισμό. «Στην Κύπρο έχουμε ΜΕΔ 30% έχουμε ψηλό ιδιωτικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ κάτι που καταδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στο πώς δανείζουμε τα λεφτά. Η βιωσιμότητα του δανειολήπτη είναι πρωταρχικής σημαίας», είπε.
 
Και ο κ. Πατσαλίδης δήλωσε αισιόδοξος ότι η έξοδος από τη κρίση θα έρθει γρηγορότερα από τι αναμενόταν αρχικά, ενώ είπε ότι όλοι πρέπει να φροντίσουν να γίνουν αναδιαρθρώσεις και οι κατάλληλες κινήσεις «έτσι ώστε βγαίνοντας από το μορατόριουμ να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως».
 
Αλ. Μιχαηλίδης: Κίνητρα για ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογίας
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικών του Imperial College, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είπε ως η αύξηση του δημοσίου χρέους είναι φυσιολογική, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό, υποβοηθούμενο και τα μέτρα αντίδρασης της ΕΚΤ στην πανδημία.
 
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπει στον ορίζοντα μια στρατηγική μείωσης του δημοσίου χρέους», τόνισε. Σημείωσε τέλος την ανάγκη μέτρων προώθησης της ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, αλλά και την προώθηση της τεχνολογίας στην Κύπρο.
 
Γιασεμίδης: Προσοχή στους οίκους και προώθηση μεταρρυθμίσεων
 
Ο οικονομολόγος και συνέταιρος στον ελεγκτικό οίκο KPMG, Τάσος Γιασεμίδης αναφέρθηκε μεν στο ευνοϊκό περιβάλλον, όπως τη χαλάρωση των κοινοτικών δημοσιονομικών κανόνων και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά προειδοποίησε για την αβεβαιότητα η οποία σχετίζεται με το πότε θα επανέλθουν οι πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για σύνδεση των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης με επιβολή μεταρρυθμιστικών στόχων και και την αποδοχή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή που θα πλήξει τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο.
 
Αναφέρθηκε στους οίκους αξιολόγησης λέγοντας ότι οι οίκοι εξετάζουν το δημοσιονομικό προφίλ της κάθε χώρας, τον τραπεζικό τομέα και τις επιπτώσεις της κρίσης, τις συνθήκες ανάκαμψης αλλά και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. «Είναι σημαντικό αυτά τα τρία να προσεχθούν και να δούμε την συγκεκριμένη κρίση ως μια ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top