ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δρ. ΚΕΝΤΑΣ: 'Κανένας στην Ελλάδα δεν μίλησε για την Κύπρο' - Η Αίγυπτος έχει συμφέρον να προχωρήσει στην συμφωνία με την Ελλάδα'

Δρ. ΚΕΝΤΑΣ: 'Κανένας στην Ελλάδα δεν μίλησε για την Κύπρο' - Η Αίγυπτος έχει συμφέρον να προχωρήσει στην συμφωνία με την Ελλάδα'

Στον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες, υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες και αναλύσεις.

Του Γιώργου Τάττη

Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα και με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργο Κέντα, είναι το ότι η Ελλάδα δίνει το μήνυμα ότι αλλάζει τρόπο προσέγγισης.

Η σημασία για την Κύπρο

Σε μια προσπάθεια να ενταχθεί η εν λόγω συμφωνία στον ευρύτερο γεωπολιτικό της πλαίσιο, αλλά και να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την στρατηγική της Ελλάδας, το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Δρ. Γιώργο Κέντα, για σχετικές πληροφορίες. Ο καθηγητής, τόνισε αρχικά πώς η σημασία για την Κύπρο είναι έμμεση αλλά όχι αμελητέα. «Αν και φαίνεται να αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας στα θέματα των θαλάσσιων ζωνών, εντούτοις, αυτό από μόνο του δεν επαρκεί. Τα προβλήματα που έχει η Κύπρος αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λυθούν με βάση την αλλαγή προθέσεων, αλλά με την επίδειξη αποφασιστικότητας για ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας».

Επισήμανε δε ότι το ερώτημα είναι γιατί δεν προχώρησε νωρίτερα η Ελλάδα, καθώς η συμφωνία ήταν έτοιμη. Υπενθύμισε επίσης ένα παρελθοντικό γεγονός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πληρώνει αμαρτίες του παρελθόντος. «Όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, η Αθήνα έκανε έκκληση στην Κυπριακή Δημοκρατία να "φέρει" λίγο πιο πίσω το δυτικό όριο της γραμμής. Και το έκανε στους επίσημους χάρτες που κυκλοφόρησαν έκτοτε. Το σημείο εκείνο θα όριζε το δυνητικό τριμερές σημείο ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας».

Το μεγάλο μελλοντικό ζητούμενο

Όπως προσθέτει, «το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι τι θα γίνει με την Αίγυπτο». Εξήγησε πώς υπήρξαν και στο παρελθόν συζητήσεις, με την συμφωνία να ήταν κοντά. Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά στην επήρεια των νήσων από πλευράς Αιγύπτου. Αυτά όμως, είναι ζήτημα και πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα, ο Δρ. Κέντας εκτιμάει ότι η Αίγυπτος έχει συμφέρον να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα, για να στείλει μήνυμα στην Τουρκία. Κάτι ανάλογο εξάλλου έγινε και με την χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Τόνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Ελλάδα - Κύπρος: Κοινό μέτωπο

Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί, σύμφωνα με τον Καθηγητή, είναι πώς «κανένας από τους Κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα δεν μίλησε για την Κύπρο. Η Τουρκία έχει μια ενιαία στρατηγική εναντίον Κύπρου και Ελλάδας. Οι αντιδράσεις μας πρέπει να βασίζονται ακριβώς σε αυτή την προσέγγιση της αντιπάλου».

Συνεχίζοντας στο τι μέλλει γενέσθαι, είπε πώς «αυτό είναι μια τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να ανασχέσει την Τουρκία. Δεν αρκεί όμως να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο νομικής επάρκειας για στήριξη των επιχειρημάτων, αλλά να σχεδιαστεί και μία στρατηγική αποτελεσματικής διεκδίκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες, εννοώντας το στρατιωτικό πεδίο, πέραν του νομικού.

Τα αρνητικά της συμφωνίας

Τέλος, σε σχέση με τα διάφορα αρνητικά της συμφωνίας, όπως το ζήτημα που προκύπτει με την αλιεία, ο Δρ. Κέντας είπε πώς είναι σημαντικό για τα ζητήματα της αλιείας, αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημα που παρατηρείται είναι ότι η Ελλάδα δεν επέκτεινε τα χωρικά ύδατα των νησιών από τα 6 στα 12 ν.μ, το οποίο είναι ζήτημα παλαιότερο, αλλά στο πλαίσιο των τωρινών της κινήσεων μπορούσε να το πράξει. Επίσης, πρόσθεσε πώς σε κάποια νησιά δεν αποδόθηκε η ίδια επήρεια στον καθορισμό της γραμμής.

Εξήγησε, κλείνοντας, ότι «η ΑΟΖ δεν αφορά μόνο τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ούτε υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή. Η αλιεία είναι ένα ζήτημα για την ΑΟΖ σε σχέση με την αποκλειστική αρμοδιότητα. Όταν χαραχτεί η ΑΟΖ δημιουργούνται και δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top