ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ του ΑΚΕΛ: Ασήκωτες οι ευθύνες Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ για χειρισμό προσφυγικού και μεταναστευτικού

ΓΓ του ΑΚΕΛ:  Ασήκωτες οι ευθύνες Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ για χειρισμό προσφυγικού και μεταναστευτικού

Για ασήκωτες ευθύνες της διακυβέρνησης Προέδρου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στον τόπο, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στην Αντιρατσιστική Εκδήλωση, στην Πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Κυπριανού ζήτησε τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που να βασίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους. Ως Κύπρος πρέπει να την υπογράψουμε, να την κυρώσουμε και να την εφαρμόσουμε, είπε.

«Ασήκωτες είναι οι ευθύνες και της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στον τόπο μας. Για χρόνια δεν έκανε τίποτε για το θέμα. Τώρα υποδαυλίζει την ξενοφοβία για να απαλλαγεί από τις ευθύνες της» είπε και διερωτήθηκε τι έκανε τόσα χρόνια η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα των ατζέντηδων που διακινούν μετανάστες και για να επιταχύνει τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ακόμη διερωτήθηκε, αν από το 2015 που έκλεισαν όλες οι άλλες δίοδοι για την Ευρώπη δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα αυξάνονταν οι προσφυγικές ροές στην Κύπρο. «Πού κατανεμήθηκαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ κονδύλια από την ΕΕ για τους πρόσφυγες και φτάσαμε στο σήμερα να μην έχουν στα κέντρα υποδοχής σαπούνι για να πλυθούν και αντίσκηνα;
Τι έκαναν οι Υπουργοί και οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ για να καταργηθεί το Σύστημα του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα κράτη του μεσογειακού νότου; Τι έκαναν οι Υπουργοί και οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα-πλην του ΑΚΕΛ- για να καταγγείλουν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την οποία η Τουρκία πληρώνεται δισεκατομμύρια για να κρατά τους πρόσφυγες εκτός Ευρώπης και να τους χρησιμοποιεί εκβιαστικά», διερωτήθηκε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε θέτοντας το ερώτημα «τι έκαναν οι Υπουργοί του ΔΗΣΥ για να διεκδικήσουν ρύθμιση για το γεγονός ότι η Τουρκία μη αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται πίσω πρόσφυγες που έφτασαν στην Κύπρο». «Η απάντηση είναι απλή. Τίποτε, μέχρι ελάχιστα», συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έστειλε πρόσφατα σχετικά νομοσχέδια στην Επιτροπή Νομικών, «τα οποία στην ουσία τους αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Σαν να μην έφτανε το κακό όνομα που έχτισε η Κυβέρνηση μας διεθνώς με τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς τώρα θα θέσει την Κύπρο στο στόχαστρο για παραβίαση διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναφέρθηκε ακολούθως στις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή για τη νέα μεταναστευτική πολιτική «για να μας ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να κάνει κοινωνική ενσωμάτωση λόγω της διαφοράς σε ήθη και κουλτούρα». «Μα δεν έχει ακουστά τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο ο κύριος Υπουργός; Δήλωσε ότι η προσπάθεια του είναι να εμποδίσει τη δημογραφική αλλοίωση. Το λέει αυτό η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ που έχει ήδη παραχωρήσει έναντι αδρής αμοιβής διαβατήρια σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον κάθε βασανισμένο άνθρωπο που φτάνει στον τόπο. Ταυτόχρονα, συνέχισε, απαιτούμε τη διαμόρφωση σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που να βασίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους.

«Ως Κύπρος πρέπει να την υπογράψουμε, να την κυρώσουμε και να την εφαρμόσουμε. Επίσης πρέπει να διαμορφωθεί πολιτική ένταξης μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία μέσω ενός σχεδίου για όλους τους τομείς. Πολιτικές ενάντια στην εκμετάλλευση των μεταναστών», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο δρόμο της προσφυγιάς, ενώ έκανε λόγο για ασήκωτες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ζήτησε τέλος απέναντι στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία, να σταθεί η αλληλεγγύη σε ανθρώπους που "τυχαία δεν είμαστε εμείς, τυχαία δεν βρισκόμαστε στη θέση τους", ενώ είπε ότι το ΑΚΕΛ πάντα και παντού επιλέγει να παλεύει για τον Άνθρωπο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top