ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειάς για ρεκόρ κρουσμάτων - Επιταχύνεται η εξάπλωση, τι καταγράφεται διεθνώς

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειάς για ρεκόρ κρουσμάτων - Επιταχύνεται η εξάπλωση, τι καταγράφεται διεθνώς

Τουλάχιστον 183.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν την Κυριακή 21/06, σε 24 ώρες σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγής και της διανομής της δεξαμεθαζόνης, του πρώτου φαρμάκου που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρά ασθενείς με Covid-19. Σύμφωνα με καταμετρήσεις του πρακτορείου Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 9.000.000.

Ο γγ του ΠΟΥ τόνισε πως η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει "να επιταχύνεται" στον κόσμο, με "ένα εκατομμύριο κρούσματα να καταγράφονται μόλις σε οκτώ ημέρες".

"Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από μια υγειονομική κρίση, είναι μια οικονομική, κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες πολιτική. Οι επιπτώσεις της θα είναι αισθητές επί δεκαετίες", πρόσθεσε ο Τέντρος στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το Ντουμπάι.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν εισέλθει σε μια φάση χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού με στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τέντρος είχε χαρακτηρίσει "επικίνδυνη" αυτή τη νέα φάση, εκτιμώντας ότι, παρά την ανάγκη άρσης του lockdown, ο ιός εξακολουθεί "να εξαπλώνεται γρήγορα" και παραμένει "θανατηφόρος". "Χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες για να καταγραφεί το πρώτο εκατομμύριο των κρουσμάτων. Το τελευταίο εκατομμύριο καταγράφηκε μόλις σε οκτώ ημέρες", υπογράμμισε σήμερα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για μελλοντικές πανδημίες, οι οποίες ενδέχεται να ξεσπάσουν "σε οποιαδήποτε χώρα, ανά πάσα στιγμή και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους επειδή δεν είμαστε προετοιμασμένοι".

"Δεν γνωρίζουμε πού ούτε πότε θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία, όμως γνωρίζουμε ότι θα έχει φρικτές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τρόπο ζωής και την οικονομία", προειδοποίησε ο Τέντρος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 7.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις 592.280, ο οποίος κατατάσσει την χώρα στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Η αρμόδια επιτροπή αντιμετώπισης του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο πέθαναν 92 άνθρωποι, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας έχει φθάσει τις 8.206.


Έπειτα από 100 και πλέον ημέρες καραντίνας, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης γιορτάζουν σήμερα την πρόοδο που έχουν καταγράψει στον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έχοντας τη δυνατότητα να πάνε ξανά στα κομμωτήρια, να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα, που έμειναν για μήνες κλειστά και να γευματίζουν στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων.

Αν και κάποτε ήταν το επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως, η πόλη της Νέας Υόρκης είναι η τελευταία κατά σειρά περιοχή της πολιτείας που προχώρησε στη Φάση 2 της επανεκκίνησης με την επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων εστιατορίων και μπαρ, όπως και πολλών καταστημάτων.

Τα κουρεία και τα κομμωτήρια υποδέχθηκαν τους πελάτες για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου. Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν ξανά και οι παιδικές χαρές στην αμερικανική μεγαλούπολη. Την ίδια ώρα, καμιά δωδεκαριά πολιτείες στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας είδαν τα νέα κρούσματα της Covid-19 να καταγράφουν άνοδο και συχνά, επίσης, αυξήσεις ρεκόρ στον αριθμό των νοσηλειών. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατέγραψε αύξηση ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, το Ορεγκον, τη Νότια Καρολίνα, τη Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ.

Η Ολλανδία κατέγραψε 69 νέα κρούσματα της covid-19 σήμερα και κανένα νέο θάνατο λόγω του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας στην ημερήσια ενημέρωσή τους.

Είναι το πρώτο 24ωρο από τις 9 Μαρτίου κατά το οποίο δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι από το ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM). Τα κρούσματα στην Ολλανδία μειώνονται σταδιακά από τότε που έφθασαν στο αποκορύφωμά τους στις αρχές Απριλίου. Τα μέτρα του lockdown χαλαρώνουν σε φάσεις, αν και συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι κάτοικοι στη Σαουδική Αραβία βγήκαν από τα σπίτια τους χθες, Κυριακή, το βράδυ για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες για να γιορτάσουν το τέλος της πανεθνικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού, οδηγώντας τις μοτοσικλέτες τους και βγάζοντας βόλτα τα κατοικίδιά τους μόλις υποχώρησε η ζέστη της ημέρας.

Το βασίλειο έθεσε σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα τον Μάρτιο για να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις περισσότερες πόλεις της χώρας, όπου οι πιο πολλοί κάτοικοι μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες ή για σοβαρούς λόγους υγείας.

Η Σαουδική Αραβία, που έχει ανακοινώσει πάνω από 157.000 περιστατικά COVID-19 και 1.267 θανάτους, ξεκίνησε μια σταδιακή χαλάρωση των μετακινήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο, ενώ χθες προχώρησε σε πλήρη άρση των κανονισμών περί απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ορισμένοι περιορισμοί συνεχίζουν να ισχύουν, όπως η απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων. Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό και έχει ανασταλεί το μουσουλμανικό προσκύνημα ούμρα. Για πολλούς, το γεγονός και μόνο ότι μπορούσαν να απολαύσουν τη βραδινή δροσιά ήταν αρκετό.

Η Βουλγαρία έδωσε σήμερα εντολή στους πολίτες της να φορούν και πάλι προστατευτικές μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους αφού η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που έχει καταγράψει μέχρι τώρα.

Η εντολή, η οποία εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ, έρχεται 10 ημέρες αφότου ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως η χρήση μάσκας "συνιστάται πάρα πολύ" στους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι υποχρεωτική, πλην των δημόσιων μέσων μεταφοράς, των φαρμακείων και των ιατρικών εγκαταστάσεων.

"Ο μοναδικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να διαφυλαχθεί η υγεία και η ζωή Βουλγάρων πολιτών", δήλωσε ο Ανάνιεφ προσθέτοντας πως οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες στα καταστήματα, τις αθλητικές εκδηλώσεις και συναντήσεις, τους κινηματογράφους και τα θέατρα. Η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ανθρώπων είναι επίσης υποχρεωτική. Ο Ανάνιεφ δήλωσε πως θα επιτραπεί η παρουσία έως 1.000 φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα για τους αγώνες του βουλγαρικού πρωταθλήματος.

Η Βουλγαρία, με πληθυσμό σχεδόν επτά εκατομμύρια ανθρώπους, έχει ανοίξει και9 πάλι τα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ οι συστάσεις για παραμονή στο σπίτι έχουν αρθεί στα περισσότερα μέρη.

Ωστόσο η Βουλγαρία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα 606 νέα κρούσματα Covid-19, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η Βουλγαρία έχει καταγράψει 3.905 κρούσματα και 199 θανάτους από τον κορωνοϊό. "Προφανώς τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας για ολόκληρη τη χώρα είναι ανησυχητικά", δήλωσε η δήμαρχος της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top