ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Η ουσιοεξάρτηση αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα σύμφωνα με την ΑΑΕΚ

ΚΥΠΡΟΣ:  Η ουσιοεξάρτηση αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα σύμφωνα με την ΑΑΕΚ

Η ουσιοεξάρτηση αποτελεί και στην Κύπρο οδυνηρή πραγματικότητα, με επιπτώσεις που αγγίζουν την ίδια την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής, αναφέρει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), η οποία σημειώνει ότι η πολύ-παραγοντική φύση του προβλήματος, που έχει τεκμηριωθεί στο διεθνές σκηνικό, αναφέρει ότι τόσο τα αίτια όσο και οι συνέπειες της χρήσης είναι πολύπλευρες και πολυάριθμες και επομένως χρήζουν ανάλογης πολύ-θεματικής, ισόρροπης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), η ΑΑΕΚ αναφέρει ότι έγνοια μιας Πολιτείας πρέπει να είναι η παροχή ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων που να εμπερικλείουν την πρόληψη, τη θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη, τη μείωση της βλάβης και την καταστολή, ενώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται πολύπλευρη και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, με πρωτεργάτη βέβαια την Πολιτεία, η οποία  καλείται να διαχειρισθεί το θέμα αυτό, όχι μόνο στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, αλλά και σε ό,τι αφορά τα αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους στη χρήση.

Όπως αναφέρει η Αρχή το στίγμα μπορεί να αποτρέψει τα άτομα με ουσιοεξάρτηση να αναγνωρίσουν το πρόβλημά τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Επίσης, τα συναισθήματα ντροπής, ενοχής και αναξιότητας που προκαλούνται μέσω του στιγματισμού,  μπορούν να αποτρέψουν την πρόσβαση στη θεραπεία.

«Για την ΑΑΕΚ, πολιτική, κοινωνική, θεραπευτική, αλλά πρωτίστως ηθική προτεραιότητα, συνιστά από τη μία η ενίσχυση των δράσεων πρόληψης της εξάρτησης και από την άλλη η διεύρυνση και διασφάλιση της πρόσβασης σε θεραπεία για κάθε εξαρτημένο άτομο, ανεξαρτήτως γεωγραφικών, οικονομικών ή κοινωνικών περιορισμών και εγκλεισμού του σε σωφρονιστικά ιδρύματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, αναφέρει ότι σήμερα ολοκληρώνει τη δημόσια διαβούλευση για διαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, για την οποία έχουν αποστείλει τα σχόλια τους πέραν των 30 διαφορετικών φορέων, όπως Υπουργεία και Υπηρεσίες, ημικρατικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Βουλευτές, Πολιτικά Κόμματα και άλλα ενδιαφερόμενα άτομα.

Επίσης, αναφέρει ότι συνεχίζει με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εφαρμογή της Στρατηγικής, με στόχο την οριστικοποίηση της και την κατάθεση της στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top