ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πρόταση νόμου απαγορεύεται η κάθε σχέση πολιτογραφημένων επενδυτών με τα κατεχόμενα - Χωρίς ρητή αναφορά σε Τ/κ

Με πρόταση νόμου απαγορεύεται η κάθε σχέση πολιτογραφημένων επενδυτών με τα κατεχόμενα - Χωρίς ρητή αναφορά σε Τ/κ

Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών, ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά τις τιμητικές πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, μέρος της πρότασης νόμου των βουλευτών Παύλου Μυλωνά, Ζαχαρία Κουλία και Κωστή Ευσταθίου, με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται σε επενδυτές να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα κατεχόμενα, χωρίς όμως να γίνεται ρητή αναφορά για Τουρκοκύπριους.

Γιώργος Τάττης

Συνεχίστηκε την Δευτέρα (13/07) η κατ’ άρθρον συζήτηση για τον «περί Τιμητικής Πολιτογράφησης για Λόγους Δημοσίου Συμφέροντος και Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επιχειρηματιών ή Επενδυτών» νόμο, στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Η ενταγμένη αναφορά ουσιαστικά επισημαίνει ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται με Διάταγμά του να στερήσει από οποιονδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας, την ιδιότητα του πολίτη της Δημοκρατίας, εάν ικανοποιηθεί ότι το πρόσωπο αυτό:

Α) με έργα ή με λόγια επέδειξε έλλειψη νομιμοφροσύνης ή δυσμένεια στη Δημοκρατία, ή

Β) αναγνωρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την παράνομη διοίκηση στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα σχετιζόμενο με αυτήν ή κατέχει ή έχει παράνομα εισέλθει, προκαλέσει ζημιά ή παρέμβει σε ακίνητη ιδιοκτησία που βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές, η οποία ανήκει σε άλλο νόμιμο ιδιοκτήτη, ή ....».

Αρμόδια άτομα του Υπουργείου Εσωτερικών, διευκρίνισαν ότι η αναφορά σε «αναγνώριση με οποιονδήποτε τρόπο», εν ολίγοις, είναι αρκετά ασαφής και δεν μπορεί να καθοριστεί με αντικειμενικούς όρους, προτείνοντας την διαγραφή της.

Με παρεμβάσεις τόσο του κ. Κυπριανού εκ μέρους του ΔΗΣΥ, όσο και του κ. Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων, αποφασίστηκε να παραμείνει ως έχει, καθώς «λειτουργεί ενισχυτικά». Μάλιστα, ο κ. Περδίκης έδωσε χαρακτηριστικό παράδειγμα που εμπίπτει στην εν λόγω αναφορά. Μίλησε για ενδεχόμενο να αιτηθούν πολιτογράφηση ως επενδυτές και ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ενδεχομένως να αρθρογραφούν προκατειλημμένα υπέρ της κατοχικής δύναμης και ενάντια στη συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω αναφορά εντάχθηκε τμηματικά, καθώς αφορά διατάξεις που σχετίζονται αποκλειστικά με επενδυτές, μετά και από υποδείξεις της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευρυμένη, αρχική πρόταση των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, που συμπεριλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν Τουρκοκύπριους, παραμένει ως πρόταση νόμου για το μέλλον.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top