ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σακελλαροπούλου: 'Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής'

Κ. Σακελλαροπούλου: 'Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής'

«Τη φετινή θλιβερή επέτειο της 20ης Ιουλίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Σαράντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και η οδύνη παραμένει αμείωτη. Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής. Δεν ξεχνάμε τις εγκληματικές, χρόνιες συνέπειές της: τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό. Δεν ξεχνάμε ότι, 46 χρόνια μετά, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται», σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θυμάται πάντα και τιμά τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, τους αγνοούμενους και τους ζώντες Κύπριους και Ελλαδίτες, οι οποίοι το 1974 υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος την ελευθερία της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα και τονίζει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Απόφαση που πληγώνει βαθιά όχι μόνο τον Ελληνισμό, αλλά και όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και που απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού», τονίζει.
 
Η κ. Σακελλαροπούλου σημειώνει, επίσης, ότι στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρος προτάσσουν τη νομιμότητα, τη στενή συνεργασία και τον διαρκή συντονισμό και ενισχύουν τις περιφερειακές συνεργασίες, οι οποίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
 
«Εργαζόμαστε με ακλόνητη προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με προσήλωση στον αταλάντευτο εθνικό στόχο και προτεραιότητα που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της απρόσκοπτης εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Λύση, η οποία θα απαλλάξει, επιτέλους, την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και θα καταργήσει το, κατά κοινή διεθνή ομολογία, μη βιώσιμο σύστημα των Εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η Πρόεδρος της Ελλάδας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top