ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΒΕΚ: Έκκληση στην κυβέρνηση και τη Βουλή να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές

ΠΟΒΕΚ: Έκκληση στην κυβέρνηση και τη Βουλή να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές

Εκκληση προς την κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να πάρουν τολμηρές αποφάσεις και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές απηύθυνε σήμερα η ΠΟΒΕΚ, που υποστηρίζει πως οι τουριστικές περιοχές πεθαίνουν, η τουριστική βιομηχανία καταστρέφεται και κανένας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα.

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε ότι «η κρίση του κορωνοιού στο πέρασμα της άφησε θύματα ανθρώπινες ζωές και είναι γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση,  με τις ελλείψεις και αδυναμίες τους, είχαν θετικό πρόσημο και βοήθησαν επιχειρήσεις και εργαζόμενους».

Αφού διερωτήθηκε κατά πόσον τα μέτρα αυτά «ήταν αρκετά για να κρατήσουν την οικονομία μας ζωντανή» σημείωσε πως «τα μέτρα για τις τουριστικές περιοχές και κυρίως στις αμιγείς τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Είναι περιοχές που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό, ο οποίος δεν υπάρχει με συνεπακόλουθο οι επιχειρήσεις να μην έχουν έσοδα ενώ τα έξοδα, ενοίκια μισθοί, κοινωνικές ασφαλίσεις, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα τρέχουν» και με αυτά τα δεδομένα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι αδύνατο να επιβιώσουν.
 
Πρόσθεσε πως «θέση της ΠΟΒΕΚ είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κηρύξει την περιοχή ως πληγείσα και να εφαρμόσει άμεσα σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές. Στις τουριστικές περιοχές τα ενοίκια αποτελούν τεράστιο έξοδο των επιχειρήσεων» είπε και σημείωσε πως «όταν το κράτος απαγόρευσε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, δικαιολογημένα μεν, αλλά υποχρεωτικά, όταν τουρισμός δεν υπάρχει, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και όχι από ευθύνη των επιχειρήσεων, τότε στις τουριστικές περιοχές το πρόβλημα είναι τεράστιο, ενώ στις αμιγείς τουριστικές περιοχές είναι μια πορεία χωρίς ελπίδα».
 
Ο κ. Κουρσάρης κάλεσε «το κράτος να εφαρμόσει άμεσα πακέτο μέτρων για διάσωση των τουριστικών περιοχών. Καλούμε το κράτος να λειτουργήσει ακριβοδίκαια για όλους, το φόρτος των ενοικίων να το επωμιστούν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το υποχρεωτικό lockdown των επιχειρήσεων επιβάλει την δια νόμου ρύθμιση των ενοικίων και την ουσιαστική τους μείωση καθώς και την αναστολή της διαδικασίας των εξώσεων για τρία χρόνια, ώστε να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «είναι προκλητικό κάποιοι να καταστρέφονται και κάποιοι άλλοι να βρίσκονται στο απυρόβλητο».

Στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ είπε ακόμα ότι «με τις πρώτη μισή ώρα βροχής ή χαλαζιού το κράτος και η πολιτεία τρέχουν και πολύ καλά κάνουν για να αποζημιώσουν και να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο» και διερωτήθηκε τι κάνει για τους καταστηματάρχες «που για ολόκληρο το 2020 η «ξηρασία» μας έχει κυριολεκτικά στεγνώσει. Τι άλλο αναμένει το κράτος και δεν προχωρεί τολμηρά και αποφασιστικά στην στήριξη» τους.
Σημείωσε επίσης πως «σήμερα ξεκινήσαμε τα δυναμικά μέτρα και τις κινητοποιήσεις από την Αγία Νάπα – Πρωταρά, δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα πάμε στη Λάρνακα, στη Λεμεσό και στη Πάφο και θα φτάσουμε μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Ο αγώνας μας είναι πάνω απ’ όλα δίκαιος και θα δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη για την επιβίωση μας». 
 
Εκπρόσωποι των Συνδέσμων Καταστηματαρχών ΠΟΒΕΚ Αγίας Νάπας και Πρωταρά, του Συνδέσμου ΕΝΕΜΟΤΟ ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου, Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου και του ΠΑΣΙΚΑ και ΣΙΚΑ Αμμοχώστου, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων που προέκυψαν στις επιχειρήσεις τους και ζήτησαν στήριξη από την κυβέρνηση.
 
Οι παρευρισκόμενοι Σύνδεσμοι ενέκριναν ψήφισμα προς την κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο οποίο αφού έστειλαν «χαιρετισμούς από την πόλη φάντασμα την τουριστική Αγία Νάπα» σημειώνουν πως έφτασε το τέλος Ιουλίου και τουρισμός δεν υπάρχει, έχουν συγκεντρωθεί χρέη εκατομμυρίων ευρώ, έσοδα δεν υπάρχουν και δεν αναμένεται να υπάρξουν, ενώ τα έξοδα όπως ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, φόροι και άλλα τρέχουν.
 
Στο ψήφισμα ζητείται όπως «κηρυχθεί η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς πληγείσα περιοχή, αφού αποτελούν ιδιάζουσες περιοχές με συγκεκριμένα δεδομένα. Ακόμα ζητούν δια νόμου, ουσιαστική μείωση των ενοικίων, αναστολή των εξώσεων για τρία χρόνια ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να ανασυνταχθούν και ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης και διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές».
 
Ακόμα αναφέρεται στο ψήφισμα ότι «οι τουριστικές περιοχές πεθαίνουν, η τουριστική βιομηχανία καταστρέφεται και κανένας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Καλούμε την κυβέρνηση και την Βουλή να πάρουν τολμηρές αποφάσεις και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top