ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αξιολογείται η κατάσταση στην Σύσκεψη- Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αξιολογείται η κατάσταση στην Σύσκεψη- Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η Κύπρος, σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική της εικόνα, αφού τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε σημαντική αύξηση στις μολύνσεις, με τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα να προβληματίζουν ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα.

Του Γιώργου Τάττη

Σήμερα Πέμπτη (06/08) στις 10 το πρωί ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει και η σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τους επιδημιολόγους, με την ημερήσια διάταξη - αν και δεν είχε δοθεί εκ των προτέρων στους συμμετέχοντες - να επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του κινδύνου και σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροροφορίες μας, μια καθολική αυστηροποίηση των μέτρων, δεν είναι εκτός τραπεζιού και συζητείται ιδιαίτερα σοβαρά. 

Να σημειωθεί επίσης ότι ανακοινώθηκε στις 10:20 το πρωί της Πέμπτης (06/08), ότι τα μέλη της επιστημονικής ομάδας Ζωή Δωροθέα Πανά και Λεόντιος Κωστρίκης θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου στις 2 μ.μ.

Δύο τα δεδομένα "αγκάθια"

Τα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι δύο: Το πρώτο έχει να κάνει με τις αυξημένες «εγχώριες μολύνσεις», αφού μόλις τα 27 από τα 119 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Κύπρο την περίοδο 20 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου 2020 αφορούν άτομα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ή είχαν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό (ποσοστό 22,7%). Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα 84 είναι εγχώριες λοιμώξεις (ποσοστό 70,6%), με τα 8 εξ αυτών να μην γνωρίζουμε ακόμη την αφετηρία τους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση (ποσοστό 6,7%).

Το δεύτερο, έχει να κάνει με την διασπορά του ιού σε όλο το νησί, κάτι που ακολούθησε τις τοπικές αναζωπυρώσεις που παρατηρήθηκαν. Αυτό μπορεί να εξαχθεί από τις δηλώσεις των ειδικών, τις τελευταίες μέρες. Αυτά τα δύο, καθιστούν το ενδεχόμενο ενός πραγματικού «δεύτερου κύματος» κάτι περισσότερο από ορατό, κάτι το οποίο απαιτεί και δραστικές παρεμβάσεις.

Άλλαξε η δείκτης αναπαραγωγής

Το ThemaOnline συνομίλησε με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, ο οποίος μας εξήγησε ότι πιθανότατα η συνάντηση θα αφορά την αξιολόγηση της κατάστασης, αυτό εξάλλου είναι το ορθό για αυτή την περίοδο που διανύουμε.

Από εκεί και πέρα, μας ενημέρωσε ότι δείκτης αναπαραγωγής R, έχει προφανώς αλλάξει και θα ανακοινωθεί η ακριβής του τιμή πιθανότατα εντός της ημέρας. «Μάλλον είναι πάνω από 1», πρόσθεσε ο Δρ. Καραγιάννης. Υπενθυμίζουμε ότι οι ειδικοί κατέστησαν σαφές ότι οτιδήποτε πάνω από 1, συνιστά και χαρακτηριστική εικόνα ενεργών λοιμώξεων στην κοινότητα, καθώς σημαίνει ότι ένας ασθενής, μεταδίδει τον ιό σε πάνω από 1 άτομα.

Η περίπτωση της Λάρνακας

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Λάρνακας, ο Δρ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «την Τετάρτη (05/08) υπήρξαν 3 κρούσματα, πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πάντως, μια αλυσίδα είναι μέχρι τώρα γνωστή».

Όπως επισήμανε, «ορφανά κρούσματα υπάρχουν παντού, και στην Λευκωσία και στην Λεμεσό και αλλού». Αυτό που μπορεί να εξαχθεί, είναι πώς για την ώρα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται αισθητά η Λάρνακα, καθώς εστίες που σιγοβράζουν διαφαίνονται παντού.

Πάμε προς νέα μέτρα;

Σε ερώτησή μας, εάν πάμε προς νέα αυστηρότερα ή καθολικά μέτρα, ο Δρ. Καραγιάννης απάντησε ότι δεν νομίζει για αυτή τη στιγμή, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top