ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θορυβημένη η Τουρκία από την ελληνική αποφασιστικότητα -‘Στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό σκάφος δεν θα επιτραπεί’ αναφέρεται σε ανακοίνωση

Θορυβημένη η Τουρκία από την ελληνική αποφασιστικότητα -‘Στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό σκάφος δεν θα επιτραπεί’ αναφέρεται σε ανακοίνωση

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας (10/08) το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται από τους Τούρκους ως η χώρα που προκαλεί ένταση. Η τουρκική πλευρά -μέσω της ανακοίνωσης- επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που το Oruc Reis απέπλευσε για να προβεί σε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, φανερώνοντας ταυτόχρονα την ενόχλησή της από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Το οξύμωρο είναι ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το πρωί δήλωνε ότι αυτή η συμφωνία συμφέρει στη χώρα του. 

Πάντως, από το ύφος της ανακοίνωσης καθίσταται σαφές πως η Άγκυρα είναι θορυβημένη από την ελληνική αποφασιστικότητα.

Αρχικά σημειώνεται: «‘Όπως είναι γνωστό, η σεισμογραφική έρευνα που προγραμματιζόταν τον περασμένο Ιούλιο, με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, στο πλαίσιο αδειοδότησης από την TPAO το 2012, αναβλήθηκε για λίγο μετά από οδηγίες του πρόεδρού μας.

Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, που έγινε μετά από έκκληση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία να ανανεώσει τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής για έναν διάλογο με την πειρατική συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο τον Αύγουστο του 2020. Με αυτή τη συμφωνία, η διευθέτηση της χώρας μας με την Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάστηκε. Μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη, το Oruç Reis άρχισε την προγραμματισμένη σεισμογραφική έρευνα από σήμερα».

«Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα για να επέμβει στην δραστηριότητά μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Ελλάδας.

Προστίθεται πως θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα οι τουρκικές δραστηριότητες και ότι δεν θα συνεχιστούν οι χειρονομίες καλής θέλησης.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Αυτός που αυξάνει την ένταση στην Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεί την χώρα μας από τη Μεσόγειο, που είναι υπό την τουρκική δικαιοδοσία εδώ και αιώνες. Αυτοί που ενεργούν με τη φιλοσοφία ‘είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης’ της Μεσογείου, θα απογοητευτεί».
Αφού πρώτα σημειώνεται πως η Τουρκία θα ανατρέψει τις εναντίον της συμμαχίες, καταλήγει: «Από την άλλη, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν αποσκοπεί να προκαλέσει κλιμάκωση, αλλά στοχεύει στην άσκηση του δικαιώματος υπεράσπισης αν παραστεί ανάγκη. Στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό σκάφος δεν θα επιτραπεί’.

Το χρονικό της έντασης στο Αιγαίο

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top