Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΚΑΔΗΣ: 'Αρκετές από τις δασικές πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα'

11.08.2020
13:43
Κοινωνία

Αύξηση των ποινών για εμπρησμούς δασών, που θα φθάνουν την ισόβια κάθειρξη, εισηγήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ώστε όπως είπε, η ποινή να λειτουργεί ως πραγματικός αποτρεπτικός παράγοντας. 

Την ανάγκη για αύξηση των ποινών ώστε αυτές να καταστούν αποτρεπτικές τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά την υπογραφή για τα αντιπλημμυρικά φράγματα Αραδίππου.
 
Ο κ. Καδής είπε πως φαίνεται ότι αρκετές από τις δασικές πυρκαγιές είναι κακόβουλες.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Καδής είπε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει προληπτικά, αποτρεπτικά και ταυτόχρονα να είναι σε θέση όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι κατά την τελευταία μεγάλη δασική πυρκαγιά φάνηκε ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης λειτούργησαν συντονισμένα και αποτελεσματικά. Πρόσθεσε ότι κινητοποιήθηκαν τεράστιες δυνάμεις και συνεργάστηκαν πολύ αρμονικά μεταξύ τους, επιτυγχάνοντας το αποτέλεσμα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς μέσα στην ίδια ημέρα.
 
Σε επίπεδο πρόληψης είπε ότι «συζητούμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης την αύξηση των ποινών ειδικά για τον εμπρησμό σε δασικές περιοχές και άποψη μας είναι ότι η ποινή μπορεί να γίνει και ισόβια, για να λειτουργεί πραγματικά ως αποτρεπτικός παράγοντας».
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι λειτουργούμε και σε επίπεδο αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας μέσα από συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα και με την αξιοποίηση εθελοντών, όπως οι πρόσκοποι, οι πυροσβέστες, οι οργανωμένοι κυνηγοί.
 
Εξήγησε πως κάτω από την εποπτεία του Τμήματος Δασών μπορούμε να αξιοποιήσουμε την προθυμία αυτών των ομάδων να συμβάλουν στο έργο της Κυβέρνησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από το τρίπτυχο πρόληψη, αξιοποίηση τεχνολογίας, αξιοποίηση των εθελοντών και ενίσχυση των δυνάμεων της Κυβέρνησης «θα λειτουργήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται».
 
Καθότι βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών, ο Υπουργός Γεωργίας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δραστηριότητες τους ώστε να γίνουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς και όταν παρατηρήσουν οτιδήποτε ύποπτο, ή που θα μπορούσε να αναφερθεί στις αρχές είτε για να προλάβουν είτε για να συλλάβουν επίδοξους εμπρηστές να το αναφέρουν.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την ποινή ισόβιας κάθειρξης, αφού ανέφερε ότι αποτελεί εισήγηση πρώην Δικαστή, είπε ότι τέθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως εισήγηση. Πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί (Τρίτη) μίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος τού ανέφερε ότι διερευνάται αυτό το ζήτημα.
 
Μετά την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα το 2018 η ποινή είναι 20 χρόνια φυλάκιση, είπε παρατηρώντας ότι «φαίνεται πως αυτή η ποινή δεν συνετίζει τους επίδοξους εμπρηστές και πρέπει να εισαχθεί κάτι ριζοσπαστικό και ιδιαίτερα αποτρεπτικό και θεωρούμε τον εμπρησμό σε δάσος κακούργημα και έγκλημα του χειρίστου είδους για το οποίο θα πρέπει να είναι ανάλογη και η τιμωρία».
 
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους και την παρατήρηση ότι μετά τα περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται να δίνεται συνέχεια σε εντεινόμενο περιορισμό βασικών ανθρωπίνων και ατομικών ελευθεριών, ο κ. Καδής διαβεβαίωσε ότι «καμία τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει».
 
Διευκρίνισε ότι υπήρξε απαγόρευση μέσα σε δασικούς δρόμους και όχι σε εκδρομικούς χώρους στους οποίους κινείται το κοινό, ούτε στις κύριες οδικές αρτηρίες που περνούν μέσα από τα δάση.
 
Πρόσθεσε ότι υπήρξε για το Σαββατοκύριακο απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσα στο δάσος για σκοπούς πρόληψης διότι όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν συγκεντρωμένες σε ένα σημείο και ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς μέσα στο δάσος εκείνη την ώρα θα είχε πραγματικά τραγικά αποτελέσματα. «Θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά», συμπλήρωσε.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι από εκεί και πέρα η απαγόρευση που ισχύει αυτή την εβδομάδα αφορά μόνο τις νυχτερινές ώρες, μετά τις 20.00 και μέχρι τις 05.00, διότι συνήθως είναι τέτοιες ώρες που λειτουργούν οι επίδοξοι εμπρηστές.
 
Είπε ακόμα πως είναι περίοδος η οποία είναι πολύ κρίσιμη για να λειτουργήσουμε προληπτικά. Πρόσθεσε πως υπήρξαν κάποιες πληροφορίες που αξιολογήθηκαν και υπηρεσιακά υπήρξε αυτή η εισήγηση και θεωρήσαμε ότι για τις νυχτερινές ώρες δεν εμποδίζουμε και δεν στερούμε τις ελευθερίες του οποιουδήποτε μέσα στην καρδιά του δάσους.
 
Ο περιορισμός στη διακίνηση στους δασικούς δρόμους αφορά μόνο αυτή την εβδομάδα και θα αξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, διευκρίνισε.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επεκταθεί ο περιορισμός, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπω τον λόγο γιατί να χρειαστεί να το επεκτείνουμε».
 
Τόνισε ακόμα ότι κάθε ημέρα, μέρα με την μέρα αξιολογούμε την κατάσταση και εάν χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα να είστε βέβαιοι ότι θα τα λάβουμε, επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τη φυσική μας κληρονομιά και η κάθε απόφαση που λαμβάνεται κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει απολύτως καμία άλλη σκοπιμότητα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ