ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΡ. ΚΟΝΤΟΣ: 'Η κρίση στην Αν. Μεσόγειο μπορεί να διαρκέσει' - 'Η Ε.Ε να παράσχει πιο ουσιαστική στήριξη'

ΔΡ. ΚΟΝΤΟΣ: 'Η κρίση στην Αν. Μεσόγειο μπορεί να διαρκέσει' - 'Η Ε.Ε να παράσχει πιο ουσιαστική στήριξη'

Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανόν να διαρκέσει επί μακρόν και για αυτό απαιτείται μια στρατηγική σε βάθος χρόνου, με ξεκάθαρους στόχους και πλειάδα αλληλοϋποστηριζόμενων μέσων, λέει ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κοντός λέει ότι μία σειρά εξελίξεων από τις αρχές του 2018 και μετά τείνουν, στα μάτια της τουρκικής ηγεσίας, να υπονομεύουν τη φιλόδοξη περιφερειακή ατζέντα της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να καταστεί κεντρικός ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέτοιες εξελίξεις είναι η ανεύρεση κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, η εμβάθυνση των τριμερών συνεργασιών και η δημιουργία του Eastern Mediterranean Gas Forum, η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med και, εσχάτως, η μερική οριοθέτηση της ελληνικής και της αιγυπτιακής ΑΟΖ, λέει.

«Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, με αποκορύφωμα τη μαινόμενη κρίση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελούν μια δυναμική προσπάθεια απάντησης στα πιο πάνω. Να σταλεί δηλαδή το μήνυμα ότι η Τουρκία έχει διεκδικήσεις στην Αν. Μεσόγειο, ανεξαρτήτως των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», συμπληρώνει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top