ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Διάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ, σχέσεις Ισραήλ και ΗΑΕ και απουσία κυρώσεων προς την Τουρκία στα πρωτοσέλιδα

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Διάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ, σχέσεις Ισραήλ και ΗΑΕ και απουσία κυρώσεων προς την Τουρκία στα πρωτοσέλιδα

Οι εξελίξεις με την τηλεδιάσκεψη χθες των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα. Μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες δημοσιεύουν, επίσης, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ με αφορμή και την επέτειο κατάληψής της Αμμοχώστου, το θέμα του τρόπου λειτουργίας των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά, τον οδικό χάρτη για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την επέτειο της συντριβή της «Ήλιος». 

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Μετρώντας τις χαμένες ευκαιρίες» και γράφει για την Αμμόχωστο ότι για πρώτη φορά δεν βρίσκεται μπροστά σε απειλή εποικισμού, αλλά σε διαδικασία εποικισμού. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη, που συνεχίζεται στις εσωτερικές της σελίδες, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνεια πράγματα που πρέπει να αλλάξουν κυρίως στον χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης, εκφράζει ετοιμότητα για όλα τα σενάρια ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι κοινό μέτωπο με την ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, ζητούν από Πομπέο οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μενέντεζ και Βαν Χόλεν.
 
Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Στηρίζουν Ελλάδα ζητούν διάλογο» και γράφει ότι αλληλεγγύη στην Αθήνα και επανεξέταση του ζητήματος της τουρκικής προκλητικότητα στο άτυπο συμβούλιο στο Βερολίνο αποφάσισαν οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Αλλού γράφει για ιστορική συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ με σκοπό την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων και ότι την καταγγέλλουν Παλαιστινιακή Αρχή και Τουρκία. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι μπορεί η πορεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας να μην συνεχίζει φέτος με την ίδια δυναμική με το 2019, λόγω προφανώς της ανατροπής που έφερε ο κορωνοϊός στα οικονομικά δεδομένα, ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες αντέχουν και προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.
 
Κάτω από τον τίτλο «Κρίνεται το μέλλον της ΕΕ» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι μήνυμα ότι στην Ανατολική Μεσόγειο απειλείται η ίδια η ευρωπαϊκή αξιοπιστία στέλνει προς την ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο και τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι μακριά από εκκλησίες των κατεχομένων θα μείνουν οι πιστοί σήμερα με ειδική αναφορά στον Απόστολο Ανδρέα και την Αψινθιώτισσα και ότι Αττίλας και κορωνοϊός τις αφήνουν αλειτούργητες. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι εντατικοποιούνται προληπτικές περιπολίες για τη σούβλα του Δεκαπενταύγουστου ενώ βγαίνουν εκτός σταθμών τα πυροσβεστικά.
 
«Ούτε κυρώσεις ούτε μέτρα κατά της Τουρκίας» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που γράφει ότι διαψεύστηκαν ξανά οι προσδοκίες για μέτρα ή κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας και ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το έκτακτο ΣΕΥ αποφάσισε να συνεχίσει την συζήτηση στην άτυπη σύνοδο των 27 ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει ένα προσχέδιο θέσεων ο Μπορέλ. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών ότι καμιά ενέργεια δεν γίνεται για την επανασύσταση κρατικού αερομεταφορέα. Σε άλλο θέμα γράφει για την Αμμόχωστο ότι σαν αυτές τις μέρες πριν 46 χρόνια στρατιώτες, κηρωτοί και έφεδροι και κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Βασιλεύουσα προδομένοι από τους χουντικούς αξιωματικούς και τους ΕΟΚΑΒητατζήδες πολέμαρχους.
 
Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «“Ανησυχεί πολύ” για την Τουρκία» γράφει ότι ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΕ θα πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου τις σχέσεις της με την Τουρκία υπό το φως μιας σειράς πρόσφατων γεγονότων και δήλωσε ότι η Αυστρία «ανησυχεί πολύ για αυτή την επικίνδυνη και ανησυχητική κατάσταση η οποία πιστεύουμε μπορεί να κλιμακωθεί». Αλλού γράφει ότι πέρασαν 15 χρόνια από την πτώση της «Ήλιος» και ότι έγιναν μνημόσυνα από τους συγγενείς των θυμάτων και όπως κάθε χρόνο μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα την Παρασκευή στην εκκλησία η οποία έχει ανεγερθεί κοντά στον χώρο της συντριβής εις μνήμην των θυμάτων. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει για έργο χωριού συνταξιούχων που θα επιτρέπει σε Βρετανούς να παραμείνουν στην Κύπρο και σε προχωρημένη ηλικία.
 
Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Οι εξελίξεις στο Βαρώσι θα κρίνουν το πλαίσιο λύσης» δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος αναλύει την πρόταση της κυβέρνησης για άμεση σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για την ανοικοδόμηση και επανεγκατάσταση στην περίκλειστη πόλη στη βάση και των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι χωρίς σαφή σχεδιασμό για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, βρίσκονται τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας λίγες μέρες πριν την επιστροφή των μαθητών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε στην «Κ» πως δεν έχουν αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2022.
 
«Μεθοδεύουν διάλογο για δημιουργία "πρωτογενούς δικαίου"» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Σημερινή» που γράφει ότι εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είναι οι διπλωματικοί στόχοι των τρίτων εμπλεκομένων μερών ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας, με την τελευταία, ως Προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, να μην επιθυμεί να σκάσει η ελληνοτουρκική βόμβα στα χέρια της. Αλλού δημοσιεύει αφιέρωμα, που συνεχίζει στις εσωτερικές της σελίδες, στις μεγάλες τραγωδίες που σημάδεψαν τον μήνα Αύγουστο για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει  για την πανδημία ότι ετοιμάζεται οδικός χάρτης για το φθινόπωρο και ότι σε εβδομαδιαία βάση η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας θα επαναξιολογεί την κατάσταση με τα κρούσματα και θα ανανεώνει τις οδηγίες προς το κοινό.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top