ΔΙΕΘΝΗ

Υποστήριξη στα ψηφίσματα του ΣΑ για Αμμόχωστο, εκφράζουν Χριστοδουλίδης – Χέιλ

Υποστήριξη στα ψηφίσματα του ΣΑ για Αμμόχωστο, εκφράζουν Χριστοδουλίδης – Χέιλ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, ενώ ο κ. Χέιλ επαναβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της Αμερικής στη διαδικασία η οποία διευκολύνεται από τον ΟΗΕ για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ. 

Σε ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Χέιλ, στη Λάρνακα, αναφέρεται ότι  συζήτησαν «την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, περιλαμβανομένων (των εξελίξεων) στον Λίβανο».

Ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, εξέφρασε την «επιθυμία της Αμερικής για αυξημένη συνεργασία στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων ως ένα μέσο για την παροχή διαρκούς ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

«Επαναβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, οι οποίοι βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της και ότι αυτοί οι πόροι θα διαμοιραστούν ισότιμα μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας», σημειώνεται.

Αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ ότι «επαναβεβαίωσε την εμβάθυνση της συνεργασίας και τις κοινές αξίες μεταξύ Αμερικής και Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Επικρότησε την επέκταση της διμερούς συνεργασίας ασφάλειας, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη θαλάσσια ασφάλεια και ασφάλεια των συνόρων και την πρόληψη της εμπορίας προσώπων», αναφέρεται.

Αναφέρθηκε, επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, στη δήλωση τον Ιούλιο του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για την πρόθεση του Υπουργείου να παρέχει Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την επιφύλαξη έγκρισης των σχετικών κονδυλίων από το Κογκρέσο, ως σύμβολο της εμβάθυνσης της συνεργασίας.

Οι δύο αξιωματούχοι, συμπληρώνεται, «συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου».

«Εξέφρασαν υποστήριξη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Ο Υφυπουργός επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Αμερικής, στην κυπριακή διαδικασία, η οποία διευκολύνεται από τον ΟΗΕ, για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top