ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: 'Στα 320 δισ. κ.μ. το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζουνκαι στην Μεσόγειο'

Ερντογάν: 'Στα 320 δισ. κ.μ. το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζουνκαι στην Μεσόγειο'

Τα «καλά νέα» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, πρόκειται για κοίτασμα 320 δισ. κυβικών μέτρων, που το γεωτρύπανο Φατίχ ανακάλυψε στον στόχο «Τούνα 1» .

Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε από το παλάτι του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπάρχει προεδρικό γραφείο και ενώ δύο Υπουργοί του, ο τέως και ο νυν Ενέργειας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ και Φατίχ Ντονμέζ ήταν πάνω στο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στόχος είναι το κοίτασμα αυτό να τύχει εκμετάλλευσης και εξαγωγής το 2023.

Εντοπίστηκε, είπε, στα 145 χλμ βόρεια της πόλης Ζόνγκουλντακ στα τουρκικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, στα δυτικά Μαύρης Θάλασσας.
 
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το κοίτασμα εντοπίστηκε σε γεώτρηση που άρχισε το Φατίχ στις 20 Ιουλίου 2020, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες για την ποιότητα του αερίου και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να  αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ποσότητας κοιτάσματος στην περιοχή.
 
Πρόκειται, συνέχισε, για επιχείρηση που έγινε εξαρχής με δικές τους δυνατότητες, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν ριζικά την ενεργειακή κατάσταση στη χώρα.
 
«Ίνσαλλαχ παρόμοια καλά νέα περιμένουμε και από τη Μεσόγειο», είπε και πρόσθεσε ότι τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ έχουν κάνει εννιά γεωτρήσεις μέχρι τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. «Το έχουμε πει πολλές φορές, όποιος ψάχνει δεν σημαίνει ότι βρίσκει, αλλά αυτός που βρίσκει είναι αυτός που ψάχνει», δήλωσε.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι με την ένταξη στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και του πλοίου Κανουνί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα επιταχύνουν στις εργασίες στην Μεσόγειο. «Θα αφήσουμε μια σημαντική παρακαταθήκη στις νέες γενιές», είπε.
 
Στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, θα ακολουθήσουμε διαφορετική κατεύθυνση, θα πούμε δηλαδή «στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, είμαστε κι εμείς».
 
«Με τη βοήθεια του Αλλάχ φτάσαμε στο τεμάχιο Σακάρια (ΣΣ: αυτό το όνομα έδωσαν στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκε το κοίτασμα). Με την άδεια του Αλλάχ θα συνεχίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε ριζικά το ενεργειακό ζήτημα της χώρας μας. Δεν υπάρχει καμία στάση και ανάπαυση για εμάς έως ότου γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας», δήλωσε.
 
Θα συνεχίσουμε προς το στόχο μας, χωρίς να εποφθαλμιούμε στο δικαίωμα κανενός, αλλά και κανείς να μην εποφθαλμιά τα δικά μας δικαιώματα, συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως όλοι όσοι βρίσκονται απέναντί τους σε αυτό το ζήτημα, «ειδικά στην Ελλάδα, γνωρίζουν καλά ότι έχουμε δίκιο. Ιδιαίτερα, η ΕΕ πρέπει να δει ότι για ακόμη μια φορά προδίδει της δικές της αρχές, παραχαϊδεύοντας την Ελλάδας και βάλλοντας κατά της χώρας μας».
 
Στη συνέχεια ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε τον λόγο πρώτα στον τέως Υπουργό Ενέργειας και νυν Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών, Μπεράτ Άλμπαϊρακ, που μαζί με τον νυν Υπουργό Ενέργειας, ήταν πάνω στο γεωτρύπανο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα και σε ζωντανή σύνδεση, πλαισιωμένοι από διευθυντικά στελέχη της ΤΡΑΟ και το προσωπικό του πλοίου, μίλησαν για τη σημασία της ανακάλυψης του κοιτάσματος και τις οικονομικές προοπτικές
 
Ο Μπεράτ Άλμπαϊράκ είπε ότι μετά από την αξιολόγηση με την τεχνική ομάδα στο πλοίο σήμερα, μπορεί να αναφέρει ότι η Τουρκία θα είναι μια εξαγωγέας ενέργειας αξίας 40 δισ. δολαρίων.
 
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι ανακάλυψαν το κοίτασμα σε βάθος 500 μέτρων, γίνονταν συνεχώς τεστ και μετά από αναλύσεις οι ειδικοί της τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) διαπίστωσαν την ποσότητα του αποθέματος. Πλέον θα εισέλθουμε σε μια νέα εποχή, σε μια νέα Τουρκία, πρόσθεσε.
 
«Θα κατέβουμε ακόμα 1000 μέτρα», πρόσθεσε λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμα δύο στρώματα πιο κάτω, γεγονός το οποίο δείχνει ότι θα ανακαλύψουν και εκεί φυσικό αέριο. Σημείωσε ότι μετά από εξετάσεις που έκαναν διαπίστωσαν ότι το αέριο που βρήκαν είναι «εξαιρετικής ποιότητας».
 
Ανέφερε επίσης ότι δύο μέλη της ομάδας ειδικών από χώρες της ΕΕ που δέχθηκε «πιέσεις από τις χώρες τους» - όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας – ζήτησαν και έγιναν υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας και συνεχίζουν να εργάζονται ως Τούρκοι υπήκοοι.

Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top