ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 'Άσχημη ιδέα η εσπευσμένη έγκριση εμβολίου' - Τι επικρατεί διεθνώς

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 'Άσχημη ιδέα η εσπευσμένη έγκριση εμβολίου' - Τι επικρατεί διεθνώς

Αμερικανός Ειδικός αναφέρει ότι η διανομή οποιουδήποτε υποψηφίου εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό προτού να έχει αποδειχθεί πέραν κάθε αμφισβήτησης πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές είναι πολύ άσχημη ιδέα.

Επιπρόσθετα, ξεπέρασαν τους 810.000 οι νεκροί εξαιτίας του COVID-19 παγκοσμίως, στη Βραζιλία καταγράφηκαν 565 θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού και 17.078 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, στη Χιλή, οι νεκροί εξαιτίας του COVID-19 πλησιάζουν τους 11.000 και σχεδόν 400.000 κρούσματα μόλυνσης, στην Αυστραλία σημειώθηκαν 8 θάνατοι και 148 κρούσματα μόλυνσης, στο Μεξικό έφθασαν τους 60.800 οι θάνατοι και σχεδόν 564.000 κρούσματα, στο Περού ξεπεράστηκε το όριο των 600.000 κρουσμάτων μόλυνσης και καταγράφηκαν σχεδόν 28.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Στην Αίγυπτο καταγράφηκαν 18 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 και 138 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, ενώ στην Κίνα κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού για 9η συνεχόμενη ημέρα

Στο Μεξικό τα μαθήματα ξανάρχισαν, μέσω της τηλεόρασης, για 30 εκατομμύρια παιδιά.

Επίσης, σε καραντίνα 48 ωρών η Γάζα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε προσφυγικό καταυλισμό, ενώ το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Παρίσι και την Κυανή Ακτή, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Εμβόλια

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, προειδοποίησε χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η διανομή οποιουδήποτε υποψηφίου εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό προτού να έχει αποδειχθεί πέραν κάθε αμφισβήτησης πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές είναι πολύ άσχημη ιδέα, που επιπλέον θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων.

Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκφράζουν τελευταία την ανησυχία πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ασκήσει πίεση στον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) προκειμένου να διανεμηθεί εμβόλιο προτού να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητές του να επανεκλεγεί.

Ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ, ωστόσο επέμεινε στο ότι η διανομή εμβολίου, αν γίνει με βιαστικό τρόπο, ενέχει μεγάλους κινδύνους, παρά την πιεστική ανάγκη που υπάρχει.

"Ένα πράγμα που δεν θέλετε να δείτε είναι κάποιο εμβόλιο να λάβει έγκριση κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization, EUA), προτού να έχετε πλήρη εικόνα για την αποτελεσματικότητά του", τόνισε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο.

"Ένας από τους δυνητικούς κινδύνους, αν διανεμόταν πρόωρα εμβόλιο, είναι πως θα έκανε δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συμμετάσχει κόσμος στις δοκιμές άλλων", πρόσθεσε.

Ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές των υποψηφίων εμβολίων των Moderna Inc, Pfizer Inc και AstraZeneca Plc, στις οποίες σκοπός είναι να λάβουν μέρος χιλιάδες εθελοντές, άρχισαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στη Φάση 3 της κλινικής δοκιμής του δικού της εμβολίου ευελπιστεί πως θα συμμετάσχουν 60.000 εθελοντές.

Ο Τραμπ ήγειρε ανησυχίες για την πολιτικοποίηση της διαδικασίας έγκρισης εμβολίων όταν ανακοίνωσε την Κυριακή την EUA για να χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος ασθενών που ανέρρωσαν από την COVID-19 για τη θεραπεία άλλων ασθενών, χωρίς να έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου με τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με ψευδοφάρμακο κλινικές δοκιμές.

Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια θεωρούνται απαραίτητα για να τερματιστεί η πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 810.000 ανθρώπους παγκοσμίως, κατά δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, και σε πάνω από 177.000 στις ΗΠΑ.

Όμως ειδικοί στις εμβολιοθεραπείες εκφράζουν ανησυχία πως ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να πιέσει τον FDA να εγκρίνει τη διανομή εμβολίου προτού να έχει περάσει από πλήρεις κλινικές δοκιμές, εκδίδοντας EUA - κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε ό,τι αφορά εμβόλια που προορίζονται για ευρεία χρήση από τον γενικό πληθυσμό.

"Θα με ανησυχούσε πολύ η χρήση του μηχανισμού της EUA για ένα εμβόλιο. Μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό από τη θεραπεία με πλάσμα" αίματος ασθενών που έχουν αναρρώσει, εξήγησε ο Δρ. Πίτερ Χότεζ, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους και ερευνητής στο πεδίο των εμβολίων στο Baylor College of Medicine.

Ο Φάουτσι τόνισε πως η πολιτική του FDA για τα εμβόλια, τόσο για την πλήρη έγκρισή τους όσο και ως προς τον μηχανισμό της EUA, προϋποθέτει ρητώς ότι πρέπει να έχει αποδειχθεί πως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Η έγκριση της κατεπείγουσας χρήσης συνήθως χορηγείται για να γίνεται "διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που απειλούν την ανθρώπινη ζωή στις περιπτώσεις εκείνες που τα γνωστά οφέλη ξεπερνούν τους δυνητικούς κινδύνους από τη χρήση του σκευάσματος", θύμισε ο Φάουτσι.

Η EUA θα μπορούσε να είναι ενδεδειγμένη μόνο αφού έχουν ολοκληρωθεί μελέτες που δείχνουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ενόσω εκκρεμεί στον FDA η ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας αξιολόγησης των δοκιμών, πρόσθεσε.

"Για εμένα, είναι απολύτως κεφαλαιώδες να αποδείξεις ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό - και δύο αυτά πράγματα", επανέλαβε ο Δρ. Φάουτσι.

"Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο να επιδειχθεί πλήρως πως το οποιοδήποτε εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό".

Ξεπέρασαν τους 810.000 οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 810.071 ανθρώπους από τα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα στοιχεία ως χθες βράδυ.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 565 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 17.078 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ο απολογισμός ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 115.309 νεκρούς επί συνόλου 3.622.861 μολύνσεων.

Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 64 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 1.903 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ως αυτό το στάδιο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 10.916 νεκρούς επί συνόλου 399.568 περιπτώσεων μόλυνσης.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χιλής, τα λεγόμενα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 16.188 περιπτώσεις.

Κατά τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας συνολικά 372.464 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Αυστραλία

Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι άλλοι οκτώ ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 ενώ εντοπίστηκαν 148 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Η πολιτεία είχε καταγράψει 15 θανάτους και 116 μολύνσεις μία ημέρα νωρίτερα. Ο χθεσινός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων εβδομάδων.

Η ξαφνική έξαρση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη Μελβούρνη - την πρωτεύουσα της Βικτόριας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας - ώθησε τις πολιτειακές αρχές να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που συνέβαλαν μεν οι μολύνσεις να μειωθούν, αλλά έχουν βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία της πολιτείας. Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ενδέχεται να ξεπεράσει το 13% στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία, σύμφωνα με πρόσφατες κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 320 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.541 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 227 εκατομμυρίων κατοίκων, που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων στον κόσμο, έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 60.800 νεκρούς επί συνόλου 563.705 περιπτώσεων μόλυνσης.

Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, αρμόδιος για τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχει τονίσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μεταξύ μιας ομάδας 15 χωρών της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό είναι η χώρα που κάνει τα λιγότερα τεστ: 7,96 ανά 100.000 κατοίκους.

Στο μεταξύ, για σχεδόν 30 εκατομμύρια μαθητές στο Μεξικό ξανάρχισαν τα μαθήματα, όμως μέσω της τηλεόρασης, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ο κανόνας για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή για όλα τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σχολείων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί μέχρι να επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους.

Περού

Στο Περού ξεπεράστηκε χθες Δευτέρα το ορόσημο των 600.000 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ωστόσο το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 βρίσκεται σε πτώση.

Η χώρα καταγράφει ως εδώ 600.438 κρούσματα (+6.122 από την προηγουμένη).
Άλλοι 150 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σημειώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων δυόμισι μηνών, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στο κράτος των Άνδεων να φθάνει τους 27.813 νεκρούς.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, πίσω από τη Βραζιλία (115.309 θάνατοι) και το Μεξικό (60.480) σε απόλυτα μεγέθη. Αλλά κατ` αναλογία με τον πληθυσμό, είναι η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα στην υποήπειρο, με 839 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Αίγυπτος

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 138 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη 14η Φεβρουαρίου, όταν επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση, να φθάνει τους 97.478.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 18 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 5.280 από την 8η Μαρτίου, όταν αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος.

Στον αντίποδα, 890 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει να αυξάνεται σε 66.817.

Κίνα

Για ένατη συνεχόμενη ημέρα, το κινεζικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα δεν ενημερώθηκε για τον εντοπισμό κανενός κρούσματος εντόπιας μετάδοσης του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα, ωστόσο έκανε λόγο για 14 "εισαγόμενες" περιπτώσεις, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί μετά την άφιξή τους από το εξωτερικό.

Την προηγουμένη, ανακοίνωνε 16 "εισαγόμενα" κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

Εντοπίστηκαν 16 ασυμπτωματικοί φορείς, αριθμός μειωμένος από τους 27 της προηγουμένης.

Χθες 36 άνθρωποι κρίθηκε πως ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Έχουν αποθεραπευθεί συνολικά 79.961 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα του κινεζικού υπουργείου Υγείας. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 386 ασθενείς, οι 10 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Παλαιστίνη

Σε πλήρη καραντίνα θα τεθεί η Λωρίδα της Γάζας για διάστημα 48 ωρών, αφού εντοπίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 μεταξύ του γενικού πληθυσμού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Οι τέσσερις ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και κατοικούν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Η καραντίνα αφορά ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ένα στέλεχος της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει την περιοχή αυτήν.

Γερμανία

Η Γερμανία εξέδωσε απόψε ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Παρίσι και την Κυανή Ακτή λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στις περιοχές αυτές της Γαλλίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί τους πολίτες να μην κάνουν αχρείαστα ταξίδια στην περιοχή του Ιλ-ντε-Φρανς, που περιλαμβάνει τη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς και στο νότιο τμήμα της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων οι μεγάλες πόλεις Μασσαλία και Νίκαια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top