ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ: Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια ενίσχυσης - 'Ζητούμε επιστροφή χρημάτων'

ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ: Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια ενίσχυσης - 'Ζητούμε επιστροφή χρημάτων'

Άρχισαν οι έλεγχοι από το Υπουργείο Εργασίας για την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, σε επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν των προγραμμάτων στήριξης, σύμφωνα με την Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία πρόσθεσε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί και περιπτώσεις που δεν ήταν δικαιούχοι αλλά εντάχθηκαν στα προγράμματα.

Εντατικοί έλεγχοι για τους παρανομούντες

Σε αυτές τις περιπτώσεις, «ζητούμε περαιτέρω στοιχεία για να σιγουρευτούμε ότι δεν ήταν δικαιούχοι» και ακολούθως, «ζητούμε την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν», επεσήμανε η Υπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο έλεγχος σχετίζεται με τις επιχειρήσεις που υποστήριξαν ότι είχαν μείωση κύκλου εργασιών και στην παρούσα φάση ζητούνται από το Υπουργείο Εργασίας ενισχυτικά στοιχεία γι’ αυτές τις μειώσεις, όπως και για την τήρηση των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί (σ.σ. πχ απαγόρευση απολύσεων).

Όπως επεσήμανε η κ. Αιμιλιανίδου, στην πρώτη περίοδο δεν ζητείτο βεβαίωση από λογιστή, αλλά γινόταν απλοποιημένα λόγω της έκτακτης ανάγκης, αποκλειστικά με δήλωση. Τώρα πρέπει να διασφαλιστεί πως «τα χρήματα των φορολογούμενων πράγματι έχουν απορροφηθεί από επιχειρήσεις που πραγματικά έπρεπε να βοηθηθούν».

Υφιστάμενα σχέδια σε ισχύ - Δυνατότητα εμπλουτισμού και ανανέωσής τους

Η Υπουργός τόνισε εκ νέου ότι τα νέα σχέδια, με εντολές του Προέδρου στοχεύουν στη ενίσχυση της αγοράς εργασίας, ενώ διευκρίνισε ότι η στήριξη θα είναι στοχευμένη.

Μάλιστα, ενημέρωσε πώς εάν χρειαστεί να στηρίχτούν στοχευμένα κάποιες επιχειρήσεις θα εξεταστεί.

Εξήγησε δε, ότι για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, υπάρχουν υφιστάμενα σχέδια στο υπ. Εργασίας που τρέχουν χρόνια, τα οποία τροποποιούνται και μπορούν να μπουν και άλλοι (π.χ. εντάχθηκαν και οι επιχειρήσεις της Λευκωσίας), κατόπιν κοινωνικού διαλόγου. «Από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο είναι καλυμμένοι», συμπλήρωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Επίσης, υπάρχει και ένα σχέδιο που αφορά «ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες», το οποίο υφίσταται και ανανεώθηκε μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Εγκρίθηκαν τα παρελθοντικά σχέδια από το πλαίσιο του 'SURE'

Τέλος, ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει όλα τα προγράμματα που άρχισαν από τον Μάρτιο, με την Κύπρο να παίρνει υψηλή χρηματοδότηση η οποία φτάνει και στο 2% του ΑΕΠ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top