ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Γαλλία ο ΠτΔ για την σύνοδο MED7: Τα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν και το αυστηρό μήνυμα Αναστασιάδη

Στη Γαλλία ο ΠτΔ για την σύνοδο MED7: Τα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν και το αυστηρό μήνυμα Αναστασιάδη

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κορσική και ο ΠτΔ αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές της Άγκυρας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα γενικότερα.

Θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας. Με το πέρας της συνόδου αναμένεται να εκδοθεί κοινή διακήρυξη των επτά κρατών.

Εξάλλου, από την Τετάρτη (09/09), ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκίνησε επαφές με ομόλογους του από την Ε.Ε.

Πέραν τούτου, στην προπαρασκευαστική διάσκεψη ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε όπως η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετατραπεί σε πράξεις προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημείωσε πως στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, τη σύνοδο θα απασχολήσουν η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο.

Ανέφερε πως στη σύνοδο θα τεθούν, επίσης, και άλλα ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, όπως είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Σεντώνας επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας τα οποία αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις και για τα επτά μεσογειακά κράτη όπως είναι, για παράδειγμα, η μετανάστευση, η κατάσταση στη διαχείριση της οικονομίας ένεκα και των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και θα συζητηθούν και τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής, και του Brexit.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top