Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ο απόηχος της επίσκεψης Πομπέο και η μη συνάντηση με τον Ακιντζί σε δηλώσεις Τ/κ πολιτικών

14.09.2020
16:46
Πολιτική

Είναι απαράδεχτο να αγνοούν τους Τουρκοκύπριους κατά τις επισκέψεις τους, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ και υποψήφιος «πρόεδρος», Τουφάν Ερχιουρμάν σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο και το ότι δεν συναντήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως αναφέρει το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του τουρκικού σταθμού FOX TV, ο κ. Έρχουρμαν ανέφερε ότι αν οι Πομπέο και Λαβρόφ θέλουν να έχουν επαφές στο νησί, είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν ότι υπάρχει και τ/κ «λαός» και πρέπει να έχουν επαφή και με τον εκλελεγμένο ηγέτη  του.

Αυτό, συνέχισε, δεν έχει σχέση με το αν αναγνωρίζεται ή όχι η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είναι μια ξεχωριστή κατάσταση. «Πάντα αναφερόμαστε σε δύο ηγέτες σε όλες τις συνομιλίες που συνεχίζονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Όσο ηγέτης είναι ο Αναστασιάδης του ελληνοκυπριακού λαού, τόσο ηγέτης είναι και ο πρόεδρος μας του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να γίνονται επαφές και με τους δύο ηγέτες».
 
Κουντρέτ Οζερσάι

Ο «υπέξ» και «υποψήφιος» «πρόεδρος», Κουντρέτ Όζερσαϊ, είπε ότι με τη στάση τους οι ΗΠΑ αντιφάσκουν και τις κάλεσε να πράξουν αυτά που δηλώνουν, επικρίνοντας το ότι δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Πομπέο - Ακιντζί. Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, «στα θέματα διεθνών επαφών δεν μπόρεσε να πάρει καμία πρωτοβουλία και έμεινε παθητικός».
 
Οι ΗΠΑ μαζί με την ελληνοκυπριακή ηγεσία, όπως αποκάλεσε ο κ. Οζερσάι την κυβέρνηση της ΚΔ,  τοποθέτησαν τα θεμέλια μιας σχέσης για μια νέα στρατιωτική βάση στο στρατιωτικό πεδίο. «Δεν είναι κάτι που θα υποτιμούσαμε. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η στάση, ειδικότερα τέτοιου είδους βήματα, που απομονώνουν την μια πλευρά στην διαφωνία, δεν εξυπηρετούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε.
 
Οι ΗΠΑ, είπε, βλέπουν θετικά τη συζήτηση των θεμάτων όπως το φυσικό αέριο και η οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν από μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό, κι επιπρόσθετα, ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε σε δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.
 
«Γι’ αυτό λέμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πράξουν αυτά που δηλώνουν. Επειδή αυτή η στάση και συμπεριφορά τους είναι ακριβώς αντίθετη με αυτά που λένε. Οι ΗΠΑ, πρώτα από όλα, πρέπει να έχουν διάλογο στο ίδιο επίπεδο και με τις δύο πλευρές στην διαφωνία του Κυπριακού προβλήματος και πρέπει οι δύο πλευρές να γίνουν αποδεκτές ως συνομιλητές».
 
Απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ ανάφερε ότι «εάν εσείς αποδέχεστε μόνο την ελληνοκυπριακή ηγεσία, ως συνομιλητές σας, που είναι η μια από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, και συνεχώς καλοπιάνετε την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε αυτή η πλευρά γίνεται κακομαθημένη. Με αυτές τις προσεγγίσεις, μην αναμένετε η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι συναινετική για οποιαδήποτε λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι διαλλακτική ούτε για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά ούτε για συμφωνία για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου πριν μια περιεκτική λύση του Κυπριακού. Πρέπει να σταματήσουν να κρατούν την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσα στις ανέσεις», ισχυρίστηκε.
 
Τζεμάλ Οζγιτι
 
Η μη συνάντηση του Πομπέο – Ακιντζί συνιστά σοβαρό λάθος και σοβαρή παράλειψη, ανάφερε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ.
 
Σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι δεν ήταν σωστή η στάση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών να συναντηθεί μόνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ούτε και η απόφαση τους για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους και εξασφάλιση στήριξης ταμείου και κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους μονομερή και διαχωριστικά βήματα δεν εξυπηρετούν την λύση και την ειρήνη.
 
Υπάρχουν, πρόσθεσε,"δύο ίσοι συνέταιροι" στην Κύπρο, λέγοντας ότι όλες οι πλευρές, που επιθυμούν μια δίκαιη λύση στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να κινηθούν σύμφωνα με αυτή την πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι οι μονόπλευρες ενθαρρύνσεις των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούν την λύση.