ΔΙΕΘΝΗ

Καταγγελίες Guardian για βίαιες απωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Καταγγελίες Guardian για βίαιες απωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Καταγγελίες προσφύγων και οργανώσεων αρωγής για βίαιες «απωθήσεις» προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό στα ελληνικά ύδατα καταγράφει δημοσίευμα του Guardian. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι με βάση έρευνά της αυτού του είδους οι απωθήσεις έχουν αυξηθεί από το Μάρτιο και έχουν καταστεί «απροκάλυπτη» κυβερνητική πολιτική.

Ο Guardian επικαλείται για τις καταγγελίες συνεντεύξεις με πέντε θύματα αυτών των καταγγελλομένων απωθήσεων, με δέκα ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έναν αριθμό βίντεο που έχουν τραβήξει οι πρόσφυγες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «οργανωμένη και συστηματική πρακτική άρνησης εισόδου σε αιτούντες άσυλο».

Όπως αναφέρεται, μέσα στην εβδομάδα ένας συνασπισμός οργανώσεων αρωγής θα δημοσιεύσει ανοιχτή επιστολή καταδικάζοντας την πρακτική και καλώντας την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν να τιμωρήσουν «πειθαρχικά και ποινικά» τους δράστες των απωθήσεων.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις νομικών που λένε πως τέτοιου είδους πρακτικές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και «καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε κρούση του Guardian αναφέρει πως οι επιχειρήσεις του λιμενικού συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και πως το σώμα έχει υποβληθεί σε συστηματική στόχευση από μερίδα των ΜΜΕ και ΜΚΟ που τείνουν να προβάλλουν τις σχετικές δράσεις με μονοδιάστατο και αποσπασματικό τρόπο. 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top