ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ: Στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ - Η ατζέντα και οι στόχοι Στόλτεμπεργκ

ΕΛΛΑΔΑ: Στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ - Η ατζέντα και οι στόχοι Στόλτεμπεργκ

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη (06/10) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για επίσημη επίσκεψη, προερχόμενος από την Αγκυρα.

Στις 10:30 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση θα γίνουν από κοινού δηλώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας. Στο πρόγευμα θα παρακαθήσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα θα βρεθούν «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.»

Πρακτικά, ο στόχος του κ. Στόλτεμπεργκ είναι:

  1. Να συμβάλει στην περαιτέρω στρατιωτική αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
  1. Να κλείσει τυχόν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό απεμπλοκής Ελλάδας και Τουρκίας.
  1. Να ενισχύσει στη σφαίρα της δημόσιας διπλωματίας την εικόνα ενός ΝΑΤΟ που μπορεί να διαμεσολαβεί για να επιλύει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών του.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, ο περίφημος μηχανισμός απεμπλοκής συνίσταται σε μια διαρκή γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ ενός Έλληνα κι ενός Τούρκου αξιωματικού.

Αυτή η hotline μπορεί όντως να αποτελέσει μέσο αποφυγής «παρεξηγήσεων», καθώς και ταχείας επίλυσης δύσκολων καταστάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχει επίδραση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία που θα αρχίσουν πολύ σύντομα.

Επίσκεψη στην Άγκυρα

Τη Δευτέρα (05/10), ο Γενς Στόλτενμεργκ επισκέφτηκε την Άκυρα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στόλτεμπεργκ έγραψε στο Twitter:

«Καλή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην 'Αγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας. Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες.»

Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη συνάντησή τους ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεράμυνά της έναντι πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την εγκαθίδρυση του μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής. Υπογράμμισε δε ότι:

«Η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ. Ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα πως οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».

Από τη μεριά του, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για την ένταση, λέγοντας ότι:

«Ως Τουρκία, ως σύμμαχος προσπαθούμε να μην απασχολούμε την ατζέντα του ΝΑΤΟ με διμερή ζητήματα που έχουμε με άλλους συμμάχους. Ωστόσο, κάποιοι σύμμαχοι συνεχώς απασχολούν την ατζέντα του ΝΑΤΟ είτε πρόκειται για ζητήματα που έχουν με την Τουρκία είτε για άλλα ζητήματα. Εμείς δεν θέλουμε να προκληθεί κανένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων.

Η ένταση προκλήθηκε όταν η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου επιχειρούσε το δικό μας ερευνητικό πλοίο, στην υφαλοκρηπίδα μας. Το ΝΑΤΟ, το οποίο είδε ότι ακόμη και ρίσκο σύγκρουσης, ζήτησε να διαδραματίσει έναν ρόλο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Στην αρχή η Ελλάδα είχε αρνητική στάση αλλά «τώρα βλέπουμε ότι και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι’ αυτό». »

Στο επίκεντρο και οι S-400

Παράλληλα, προειδοποίηση για μία ακόμη φορά απηύθυνε στην Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την αγορά του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος S-400, επισημαίνοντας ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη.

Αναβολή της συνάντησης στο ΝΑΤΟ (;)

Τη Δευτέρα (05/10) αναβλήθηκε η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η οποία είχε προαναγγελθεί από την τουρκική πλευρά την περασμένη Πέμπτη. Αντικείμενο τη συνάντησης είναι τεχνικά ζητήματα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, την πληροφορία για τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είχε ανακοινώσει ούτε η Αθήνα, ούτε το ΝΑΤΟ.

Από: CNN.GR

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η συνάντηση φέρεται να αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους και η απόφαση αυτή ελήφθη από κοινού από τις δύο πλευρές. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν έχει ορισθεί νέα ημερομηνία για τη συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top