ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ‘Η κατάσταση επιδεινώνεται, φυτρώνουν κρούσματα εδώ και εκεί’ - ‘Θα χρειαστούμε 2μιση χρόνια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα’

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ‘Η κατάσταση επιδεινώνεται, φυτρώνουν κρούσματα εδώ και εκεί’ - ‘Θα χρειαστούμε 2μιση χρόνια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα’

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανέιστημίου Λευκωσίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας Δρα Πέτρο Καραγιάννη σχετικά με την πορεία της πανδημίας στο νησί μας και την ανησυχία που μεγαλώνει λόγω των αυξημένων επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Ζητώντας να μας μεταφέρει τη μεγάλη εικόνα ο Δρ Καραγιάννης δήλωσε πως: “Η μεγάλη εικόνα είναι πως η κατάσταση επιδεινώνεται. Παρά το γεγονός πως οι μεγάλες αλυσίδες δείχνουν να έχουν σιγήσει, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται ενώ συνέχεια φυτρώνουν εδώ κι’εκεί”.
 
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “Τα κρούσματα απροσδιορίστου προέλευσης πιθανόν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες τις επόμενες ημέρες ενώ τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θα αυξηθούν”.
 
Σε ερώτηση μας για την πορεία του εμβολίου ο Δρ Καραγιάννης απάντησε πως “Σύμφωνα με τελευταίες εξαγγελίες οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να είναι έτοιμες πριν το τέλος του χρόνου ενώ θα δοθούν αναλογικά και σε δύο δόσεις. Θα δοθεί σαφής προτεραιότητα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες”.
 
Εν συνεχεία θέσαμε τον προβληματισμό μας για τις ανακοινώσεις που αναφέρονται στο γεγονός ότι ακόμη και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου δε θα επέλθει η κανονικότητα πρόσθεσε πως “Υπολογίζω πως θα χρειαστούμε 2 με 2μιση χρόνια για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Μιλάμε για πληθυσμό που ξεπερνά τα 7 δις και ως εκ τούτου θα πρέπει να παρέλθει ένα μεγάλο διάστημα για να αποκατασταθεί πλήρης ανοσία”.
 
Αναφέραμε στον καθηγητή το ‘παράπονο’ μας για τις αντικρουόμενες δηλώσεις μελών της επιστημονικής ομάδας και το γεγονός πως είναι είτε πολύπλοκες και ασαφείς, είτε υπάρχει χάσμα όσον αφορά την υγειονομική πτυχή σε συνάρτηση με την κουλτούρα μας με τον ίδιο να απαντά χαμογελαστός:
 
“Συμφωνώ πως θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις οδηγίες προς το κοινό. Η κουλτούρα μας διαφέρει και γι’αυτό θα έπρεπε να επεξηγούμε παραδειγματικά για να βοηθήσουμε στην καλύτερη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top