ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων – Ποιους και τι αφορούν

ΚΥΠΡΟΣ: Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων – Ποιους και τι αφορούν

Σχέδια και Μέτρα Πολιτικής, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την εργοδότηση ανέργων και τη στήριξη της απασχόλησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη 08/10, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της στο Υπουργείο Εργασίας, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου χθες εγκρίθηκαν προτάσεις που αφορούν σχέδια ενεργητικής απασχόλησης που έχουν ως στόχο την εργοδότηση ανέργων, έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας.

Ανέφερε ότι τα σχέδια που έχουν εγκριθεί έχουν  προϋπολογισμό 31 εκατομμύρια ευρώ.
 
Το πρώτο σχέδιο, συνέχισε, αφορά το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων, με έναν προϋπολογισμό 17 εκ. ευρώ.
 
«Ο στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και παρέχονται κίνητρα στους εργοδότες με στόχο να προσλάβουν άνεργους. Παρέχεται μια χορηγία συνολικού ύψους μέχρι και €8.600 για περίοδο 10 μηνών. Δηλαδή κάποιος εργοδότης ο οποίος θα εργοδοτήσει έναν άνεργο, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με ένα μισθό €1.000 , θα μπορεί να επιδοτηθεί τα €860 για 10 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος στον εργοδότη είναι μόνο €140. Όταν λέμε επιδότηση του μισθολογικού κόστους, περιλαμβάνουμε και τις εισφορές που υποχρεούται ο εργοδότης να καταλάβει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων», πρόσθεσε.  
 
Το δεύτερο σχέδιο, είπε η κ. Αιμιλιανίδου, αφορά τους νέους και είναι μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής για την εγγύηση για τη νεολαία.

«Το Σχέδιο αυτό έχει προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ και στόχος είναι να εργοδοτηθούν νέοι από 15 μέχρι 29 ετών, με στόχο αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από την πανδημία να μπορούν να εργοδοτήσουν νέους και πάλι η κάλυψη του μισθολογικού κόστους και των εισφορών στα διάφορα ταμεία του εργοδότη είναι €860 το μήνα για 10 μήνες. Υποχρεούται ο εργοδότης να κρατήσει τον εργοδοτούμενο για 12 μήνες . Άρα, οι δύο μήνες είναι υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει το μισθό. Επαναλαμβάνω ότι για €1000 έχει κόστος ο εργοδότης μόνο €140», σημείωσε.  
 
Επιπρόσθετα, είπε η Υπουργός Εργασίας έχει εγκριθεί το Σχέδιο που αφορά Παροχή Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων.
 
«Είναι ένας προϋπολογισμός 4 εκ. ευρώ και ο στόχος είναι η επανένταξη κάποιων, που έχουν αποφυλακιστεί, ξανά στην αγορά εργασίας και για αυτό το σχέδιο υπάρχει πάλι η επιδότηση των €860, συμπλήρωσε.
 
Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να μπορεί μια επιχείρηση, ένας εργοδότης να αποταθεί σε αυτά τα σχέδια.
 
Όπως ανέφερε, η πρώτη προϋπόθεση είναι να μην έχει απολύσει οποιονδήποτε υπάλληλο, εκτός για λόγους πειθαρχικού ή για παρόμοιους λόγους, από το Μάρτιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2020.
 
«Αυτός ο όρος είναι ακριβώς για να μην μπορούν επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν απολύσει προσωπικό, να μπορέσουν να τους αντικαταστήσουν με μία τόση μεγάλη επιδότηση. Επιπρόσθετα, υπάρχει ο όρος να μην έχει καταδικαστεί ο εργοδότης τα τελευταία 3 χρόνια για αδήλωτη εργασία. Είναι πολύ σημαντικό να πω ότι και αυτός ο όρος προστατεύει εκείνους τους εργοδότες, οι οποίοι εισφέρουν στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δε χρησιμοποιούν την μέθοδο της αδήλωτης εργασίας. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί κανείς να δώσει οποιονδήποτε μισθό, ο οποίος είναι χαμηλότερος από το κατώτατο μισθό, δηλαδή τα €870 το μήνα και σε έξι μήνες τα €924», σημείωσε.
 
Είπε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, που ο εργοδότης θα επωφεληθεί από αυτά τα σχέδια, να απολύσει οποιονδήποτε υπάλληλο, διότι ο στόχος είναι ακριβώς να αυξήσει το προσωπικό του και όχι να το αντικαταστήσει.
 
Όπως είπε, όλα τα σχέδια δύναται να συγχρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και η υλοποίησή τους εμπίπτει στο πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Πολιτική 2021-2027.
 
Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι επιπρόσθετα από αυτά τα Σχέδια, υπάρχουν τα δύο Σχέδια Κατάρτισης, τα οποία θα υλοποιηθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).
 
Για αυτά τα δύο Σχέδια, συνέχισε, ο προϋπολογισμός είναι ύψους 21 εκ. ευρώ.
 
«Δηλαδή όλα τα Σχέδια μαζί είναι 52 εκ. ευρώ», συμπλήρωσε.
 
Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι το ένα Σχέδιο Κατάρτισης, που θα υλοποιηθεί από την ΑνΑΔ, αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, όπου θα μπορούν για μια εβδομάδα το μήνα να προχωρούν σε κατάρτιση, θα καταβάλλεται από το Σχέδιο η επιδότηση της κατάρτισης και με αυτό το τρόπο για μια εβδομάδα το μήνα η επιχείρηση θα μπορεί να προχωρεί σε κατάρτιση των εργαζομένων σε θέματα ψηφιακών γνώσεων, θέματα περιβαλλοντικά, θέματα Ασφάλειας και Υγείας, έτσι ώστε να μειώνεται το κόστος της επιχείρησης, στο μισθολογικό κόστος.
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε, για εγγεγραμμένους άνεργους θα μπορεί να απασχοληθούν στη Δημόσια Υπηρεσία, σε Ημικρατικούς Οργανισμούς, σε Οργανισμούς Μη κερδοσκοπικούς, έτσι ώστε να καταρτιστούν πάλι σε θέματα, τα οποία έχω προηγουμένως αναφέρει για να μπορέσουν να βελτιώσουν την απασχολησιμότητα τους, να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
 
«Αυτά τα σχέδια είναι επιπρόσθετα από οποιανδήποτε Σχέδια εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2020. Τα Σχέδια που εφαρμόζουμε ήδη που είναι η επιδότηση του μισθού των εργαζομένων, θα συνεχίσουν και μέχρι τέλος Οκτωβρίου και μετά θα τροποποιηθούν ανάλογα, έτσι ώστε όποιες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να συνεχίσει και η ενίσχυση, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολυθούν», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν το τελευταίο που έχει πει αφορά  περισσότερο την ξενοδοχειακή βιομηχανία, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι υπάρχουν 2,5 χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι είχαν απολυθεί από τον περασμένο χρόνο.
 
«Ναι, θα εστιάσουμε περισσότερο και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, έτσι ώστε να μπορέσουν λόγω της κρίσης που υπάρχει στον τουρισμό να μπορέσουν να θεωρηθεί η απασχόληση τους ως συνεχής και να έχουν τα δικαιώματα τους από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων», σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν περιπτώσεις που εργοδότες προχώρησαν σε απολύσεις και τι προβλέπεται για αυτούς που ήδη απολύουν προσωπικό, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι ακριβώς, υπάρχουν κάποιες περιορισμένες σε αυτό το στάδιο καταγγελίες για απολύσεις, «σίγουρα όχι από επιχειρήσεις που έχουν λάβει μέρος στα Σχέδια, τα οποία έχουμε εξαγγείλει».
 
«Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι ότι οποιαδήποτε επιχείρηση έχει απολύσει προσωπικό, ανεξάρτητα αν δεν συμμετείχε στα προηγούμενα Σχέδια της Κυβέρνησης, δεν θα μπορεί ούτε από αυτά τα Σχέδια, τα οποία έχω ανακοινώσει σήμερα, να συμμετάσχει, που είναι πολύ σημαντικό και επιπρόσθετα, έχω πει ότι τα κίνητρα, τα οποία θα δοθούν στους εργοδότες που δεν έχουν προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού θα είναι σημαντικά. Εκτός από αυτά τα Σχέδια θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα», σημείωσε.
 
Επομένως, συνέχισε η Υπουργός Εργασίας, «είναι πολύ σημαντικό το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης, που είναι και το πιο σημαντικό κατά την άποψη μου, να κρατηθεί σε αυτή την επιχείρηση μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι, η πανδημία».
 
«Και είναι πολύ σημαντικό όλοι να τηρούμε τα αναγκαία μέτρα για να τελειώσει πιο γρήγορα η πανδημία και να επανέλθουμε σε αυτά τα οποία όλοι αναμένουμε. Έτσι όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν χωρίς μειώσεις μισθών, χωρίς μειώσεις ορών εργασίας, αλλά και αυτοί που σήμερα βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό λόγω του ότι είναι άνεργοι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας», κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top