Διευκρινίσεις Υπ. Γεωργίας για ρύθμιση της κατοχής και πώλησης ζώων συντροφιάς

Διευκρινίσεις Υπ. Γεωργίας για ρύθμιση της κατοχής και πώλησης ζώων συντροφιάς

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει την έναρξη της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος των νέων Κανονισμών που ρυθμίζουν την κατοχή πώληση και ζώων συντροφιάς και ευχαριστεί όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ετοιμασία τους υποβάλλοντας τις εισηγήσεις τους.

Σχετικά με δημοσιεύματα στον Tύπο για τους υπό αναφορά Κανονισμούς, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι οι  Κανονισμοί ρυθμίζουν για πρώτη φορά τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων πώλησης ζώων συντροφιάς (Pet Shops), διασφαλίζοντας την καλή διαβίωση των ζώων.

Επίσης, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται μία θετική λίστα (Positive List) που περιλαμβάνει μόνο τα ζώα που επιτρέπεται να πωλούνται ή να κατέχονται ως κατοικίδια.

Από τη λίστα αυτή απουσιάζουν όλα τα άγρια είδη θηλαστικών, προστατεύοντας τα ζώα αυτά από τη σύλληψη και την αιχμαλωσία τους, καθώς είναι γενικά αποδεκτό ότι το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού τους ή ακόμα και στην εξαφάνισή τους από το φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης, η κατοχή άγριων θηλαστικών δεν μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία τους. 

Όσον αφορά ορισμένα ζώα που περιλαμβάνονται στη Θετική Λίστα, όπως κατσίκες, γουρούνια, άλογα και γαϊδούρια, τα οποία παραδοσιακά υπήρχαν στην Κύπρο, στους Κανονισμούς διασφαλίζεται η εξουσία των τοπικών αρχών να ρυθμίζουν ή να απαγορεύουν τη διατήρηση οποιονδήποτε ζώων εντός των ορίων ευθύνης τους. Σε περίπτωση που διαφανεί ανάγκη για περαιτέρω ρύθμιση, το Υπουργείο μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση επιπρόσθετων προνοιών.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Θέλει κοινή συνάντηση με Έρχιουρμαν στην παρουσία Ολγκίν ο Πρόεδρος - «Καμία αδράνεια, τρέχουν οι εξελίξεις»

Θέλει κοινή συνάντηση με Έρχιουρμαν στην παρουσία Ολγκίν ο Πρόεδρος - «Καμία αδράνεια, τρέχουν οι εξελίξεις»

Στην Κύπρο πριν το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθει η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι στην παρουσία της θα πρέπει να γίνει κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

BEST OF TOTHEMAONLINE