ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Αγωνία για την πρώτη επαφή και το μέλλον της… Κύπρου – Αρνητικές οι πρώτες ενδείξεις Τατάρ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Αγωνία για την πρώτη επαφή και το μέλλον της… Κύπρου – Αρνητικές οι πρώτες ενδείξεις Τατάρ

Σημαντική για την εξέλιξη των συνομιλιών είναι η σημερινή (3/11) πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ, μετά την εκλογή του δεύτερου στην ηγεσία του ψευδοκράτους.

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

H συνάντηση θα γίνει στην κατοικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου, η ώρα 19:00 το απόγευμα.

Υπενθυμίζουμε πως αμέσως μετά την εκλογή Τατάρ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων για να τον συγχαρεί, προτείνοντάς του μια πρώτη διερευνητική συνάντηση.

Το διακύβευμα

Η σημερινή συνάντηση θα γίνει στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπου και αναμένεται να γίνει μια πρώτη διερεύνηση των δεδομένων και των προθέσεων, με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός κλίματος που θα επιτρέψει την συνέχεια των διαπραγματεύσεων, ορίζοντας σε βάθος χρόνου και την άτυπη πενταμερή. Ερωτηματικό φυσικά παραμένουν και οι όροι που θα τεθούν στο τραπέζι.

Αυτό που θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και πραγματικά εκπέμπει μια ανησυχία, είναι στο κατά πόσον ο Τατάρ θα επαναλάβει και στην μεταξύ τους επαφή την απεμπόληση της ΔΔΟ και την προσήλωση του ψευδοκράτους σε ένα νέο πλαίσιο λύσης, προφανώς με τις ευλογίες της Τουρκίας. Εκεί θα διαφανεί και η ετοιμότητα της ΚΔ να καταγγείλει τον τορπιλισμό των συνομιλιών και κατ’ επέκταση μιας συναινετικής λύσης, καθώς κάτι τέτοιο σηματοδοτεί και μια νέα πολιτική. Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση του ΟΗΕ.

Κυπριακή Δημοκρατία

Σημειώνουμε πως σε χθεσινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, επισήμανε την ισχυρή πολιτική βούλησή του ΠτΔ για θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών, επιζητώντας κάτι ανάλογο από τον κ. Τατάρ. Όπως γνωστοποιήθηκε, ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει και θέμα Βαρωσίου και της ανάγκης για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο κ. Κούσιος στηλίτευσε τις εξελίξεις και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε όλη την περιοχή.

Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενδεχομένως να διαφανεί και το κατά πόσον θα κληθεί στην Κύπρο η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χον Λουτ.

Κατεχόμενα

Παράλληλα, σημειώνουμε πως το θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς εντός της Τ/κ πολιτικής σκηνής. Χθες Δευτέρα συζητήθηκε στην «Ολομέλεια» του ψευδοκράτους, με τον Ερχιουρμάν, αλλά και τον Οζερσάι, να μιλούν ουσιαστικά για ερχομό Τούρκων αξιωματούχων χωρίς να έχει καμία ουσιαστική εμπλοκή ο Τατάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες δηλώσεις Τατάρ σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση, έκαναν λόγο για επιβολή εμπάργκο και απομόνωσης των Τ/κ, ρίχνοντας την ευθύνη στην μόνο κυρίαρχη οντότητα, την ΚΔ. «Με επιβολές δεν μπορεί να υπάρξει λύση», κατέληξε ο παράνομος ηγέτης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top