ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Δημητριάδης: Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην επέκταση των Ευρω-Ασιατικών διασυνδέσεων μέσω θαλάσσης

Μ. Δημητριάδης: Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην επέκταση των Ευρω-Ασιατικών διασυνδέσεων μέσω θαλάσσης

Η στρατηγική θέση της Κύπρου που βρίσκεται στο επίκεντρο τριών ηπείρων μπορεί να συμβάλει στην επέκταση των Ευρω- Ασιατικών διασυνδέσεων μέσω των θαλάσσιων μεταφορών, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σε παρέμβασή του στην 3η Ευρώ-Ασιατική Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών (ASEM) που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας. μεταξύ 29-30 Απριλίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η διαδικασία ανάπτυξης του έργου των Ευρω- Ασιατικών Διασυνδέσεων  (Euro - Asian Transport Links – EATL), με τον κ. Δημητριάδη στην παρέμβασή του να επισημαίνει ότι το έργο προωθεί την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος βιώσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

“Η Κύπρος, χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των συνόρων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής προσβλέπει στην ανάπτυξη των εννέα διαδρόμων που καθορίζονται από τη μελέτη EATL”, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, τονίζοντας ότι τα οφέλη θα είναι ακόμη πιο σημαντικά αν, όπου είναι δυνατόν, αυτοί οι διάδρομοι μπορούσαν να ενσωματωθούν ή να συνδεθούν με τους διαδρόμους του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

“Η στρατηγική θέση της Κύπρου στο επίκεντρο τριών ηπείρων και η εγγύτητά της προς τις πολυσύχναστες εμπορικές διόδους που συνδέουν τις ηπείρους αυτές, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των διαδρόμων αυτών μέσω των θαλάσσιων μεταφορών”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε επίσης πως η Ασία είναι ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, και λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης, οι θαλάσσιες μεταφορές δεν θα πρέπει να αγνοηθούν, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών σχέσεων ΕΕ και Ασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι η Κύπρος υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες σε διμερές, πολυμερές και διεθνές επίπεδο, που στοχεύουν στην ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές και στην περαιτέρω ελευθέρωση του εμπορίου, όχι μόνο στις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και σε άλλους τρόπους μεταφοράς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top