ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή επικύρωσε την Συμφωνία Συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα δημόσιας ασφάλειας

Η Βουλή επικύρωσε την Συμφωνία Συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα δημόσιας ασφάλειας

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε κυρωτικό νόμο για τη Συμφωνία Συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα δημόσιας ασφάλειας. 

Υπέρ ψήφισαν 24 Βουλευτές, κατά 13 ενώ 4 Βουλευτές τήρησαν αποχή.
 
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
 
Πρόκειται για κυρωτικό νόμο, άρα με αυξημένη νομική ισχύ στη Δημοκρατία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινές νομοθεσίες, είπε.
 
«Την ώρα που ψηφίζουμε τη διεύρυνση της συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ – και αφ ευατού αυτό δεν είναι ζήτημα - πρέπει να εξετάζουμε και το περιεχόμενο αυτού που ψηφίζουμε», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, «τέτοια ήταν η επιθυμία της Κυβέρνησης να ψηφιστεί αυτός ο κυρωτικός νόμος που ακόμα και απόψεις και προβληματισμούς αξιωματούχων του κράτους σε σχέση με την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις έχει προσπεράσει». Προς αυτό αναφέρθηκε σε προβληματισμούς για την προστασία προσωπικών δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών και σε προβλήματα με την ερμηνεία που αποδίδει το κράτος του Ισραήλ στον όρο τρομοκράτης.
 
«Όσοι σε αυτή την αίθουσα κατά καιρούς υποστήριξαν τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού είναι καλά να το λάβουν υπόψη την ώρα που θα ψηφίζουν αυτή την συμφωνία», σημείωσε.
 
Εν πολλοίς, πρόσθεσε, «μια βασική αρχή του διεθνούς δικαίου υποχρέωση της αμοιβαιότητας». Σε ό,τι αφορά το ίδιο το κράτος του Ισραήλ, είπε, δεν θα εκπληρωθεί διότι δεν δεσμεύεται από τις νομικές ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τον τρόπο επεξεργασίας και τον τρόπο φύλαξης τους.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε Προεδρική και όχι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και στο προεδρικό σύστημα οι διακρατικές συμφωνίες ανήκουν στην εκτελεστική εξουσία. Δεν έχει, δυστυχώς, είπε, η εκτελεστική εξουσία υποχρέωση να διαβουλεύεται με το κοινοβούλιο πριν να υπογράψει μια  διακρατική συμφωνία.
 
Αναφέρθηκε σε προβλήματα που δημιουργούνται, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση φέρνοντας διακρατικές συμφωνίες χωρίς διαβούλευση για επικύρωση «θέτει το Κοινοβούλιο, τη Βουλή μας, προ δύσκολων διλημμάτων».
 
Έχει κάνει μια πολιτική ανάλυση ο κ.Δαμιανού, είπε «και είναι πάρα πολλοί σε αυτή την αίθουσα που υποστήριξαν και υποστηρίζουν το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για δικό τους ανεξάρτητο κράτος».
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, καταψήφιση της συμφωνίας σημαίνει ακύρωση της και «ταυτόχρονα με μαθηματική ακρίβεια δημιουργία προβλήματος στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε μια δύσκολη θέση την οποία περνά σήμερα η πατρίδα μας, ιδιαίτερα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας».
Απεύθυνε παράκληση προς την Κυβέρνηση ότι για τέτοιου είδους συμφωνίες  θα ήταν χρήσιμη η διαβούλευση με το Κοινοβούλιο πριν πάρει τις αποφάσεις της.
 
«Αυτό θα εξομαλύνει τα πράγματα κατά την άποψή μου και δεν θα φέρνει το Κοινοβούλιο, όπως συνήθως έρχεται, μπροστά από δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα διλήμματα μεταξύ του να του ακούσουν οι Βουλευτές τι λέει δική τους συνείδηση από τη μια και από την άλλη να δημιουργήσουν προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις με ένα Α ή Β κράτος», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στο Ισραήλ.  
 
Εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί θετικά η Κυβέρνηση.
 
Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμφώνησε με τον κ. Λιλλήκα, προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν καν ανάγκη να διαβουλευτεί η Κυβέρνηση είτε με την Επιτροπή Εξωτερικών είτε με το Κοινοβούλιο. Ας άκουγε τους δικούς της Επιτρόπους».
 
Είναι, είπε η κ. Ερωτοκρίτου, «η ίδια η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που έχει διοριστεί από την Κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε επιφυλάξεις γι αυτό τον κυρωτικό νόμο αναφορικά με την κατάσταση των προσωπικών δεδομένων σε περίπτωση καταγγελίας της συμφωνίας και ας μην μας άκουγε εμάς όταν ρωτήσαμε την Κυβέρνηση μέσα στην Επιτροπή Εξωτερικών γι αυτό το πράγμα».
 
Εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση την επόμενη φορά «να είναι πιο προσεχτική και ας μην συνεργάζεται με το Κοινοβούλιο, ας συνεργάζεται με τους δικούς της Επιτρόπους, τους δικούς της αξιωματούχους και αυτούς που η ίδια η Κυβέρνηση επέλεξε να είναι οι ειδικοί της στον κάθε τομέα».
 
Δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον νόμο γιατί βάζοντας στη ζυγαριά τα δύο κακά, δυστυχώς, τα οποία έχει φέρει η διαχείριση αυτής της συμφωνίας από την πλευρά της Κυβέρνησης, για μας πιο σημαντικό πάντα είναι η διασφάλιση της ευημερίας και της ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού και του κυπριακού λαού ευρύτερα».
 
Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι είναι ένας σημαντικός κυρωτικός νόμος με ένα αξιόπιστο συνεργάτη τουλάχιστον όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια.
 
Πράγματι, αναγνώρισε, ηγέρθηκαν ορισμένα ερωτηματικά από την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων.  Ωστόσο σε επόμενη συνεδρία στις 22 Σεπτεμβρίου «δεν υπήρξε απολύτως καμία περαιτέρω παρατήρηση».
 
Αντιθέτως, πρόσθεσε ο κ. Τορναρίτης, «όπως λέχθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους υπάρχουν όλες οι επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα». Μάλιστα, είπε, «μας είπαν ότι σε τυχόν διχογνωμία ή παρερμηνεία ισχύει πάντοτε το ευρωπαϊκό δίκαιο».
 
Σε σχέση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ανέφερε, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθετεί μόνο τον κατάλογο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
 
Θεωρούμε, σημείωσε ότι «οφείλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με το κράτος του Ισραήλ».
 
Σε δική του παρέμβασή ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος χτίζει μια στρατηγική σχέση με το κράτος του Ισραήλ.  
 
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον του κυπριακού ελληνισμού και πρέπει επιτέλους κάποιοι να ξεφύγουν από τις δεκαετίες του 1970. Γιατί για όσα χρόνια είχαμε επενδύσει σε Άραβες ηγέτες – δικτάτορες και σε κάποιες οργανώσεις οι οποίες υποτίθεται θα στήριζαν το δικό μας αγώνα, αυτός ο τρόπος δεν προχώρησε και ούτε βρήκαμε θετική ανταπόκριση», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.
 
Σήμερα, είπε, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία έχουν υπογράψει συμφωνίες με το κράτος του Ισραήλ δεν γίνεται το κυπριακό Κοινοβούλιο σε αυτή την προσπάθεια να θέτει εμπόδια.
 
Εξέφρασε την στήριξη του ΕΛΑΜ στη συμφωνία «γιατί θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου».
 
Σε απάντησή του ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι «το να μιλά το ΕΛΑΜ για τη δεκαετία του 1970 και για δικτάτορες είναι σαν μας περιγράφει το βιογραφικό του πολιτικό σημείωμα».  Προφανώς, είπε από την πλευρά του ο κ. Χρίστου, «ο Στάλιν, ο Καντάφι και άλλοι διάφοροι ήταν όλοι δημοκράτες».
 
Τι προβλέπει η συμφωνία
 
Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών στην επιβολή του νόμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, της εμπορίας προσώπων, του ξεπλύματος χρήματος, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και πρόδρομων ουσιών, των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, της παράνομης μετανάστευσης και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.
 
Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών από τους αρμόδιους με την συμφωνία καθίσταται ουσιαστικότερη η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε σύγχρονα θέματα που αφορούν τον τομέα της ασφάλειας, καθώς περιλαμβάνεται και συνεργασία σε θέματα φυλακών και πυροσβεστικών σωμάτων των δύο κρατών.
 
Είχε υπογραφεί στις 8 Μαΐου 2018, στη Λευκωσία.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top