ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κυπριακή αγορά τον Ιούλιο τα αποθέματα πετρελαιοειδών που βρίσκονται στη Λάρνακα

Στην Κυπριακή αγορά τον Ιούλιο τα αποθέματα πετρελαιοειδών που βρίσκονται στη Λάρνακα

Στην κυπριακή αγορά θα διοχετευθούν τα αποθέματα πετρελαιοειδών του ΚΟΔΑΠ που βρίσκονται στη Λάρνακα, τα οποία θα αντικατασταθούν με νέα φορτία κατ’ ευθείαν από τα διυλιστήρια προς το ενεργειακό κέντρο της VTT στο Βασιλικό.

Τον Ιούλιο του 2015 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών και υγραερίου της ΚΟΔΑΠ και των ιδιωτικών εταιρειών, από τη Λάρνακα στο ενεργειακό κέντρο της VTT στο Βασιλικό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, «η μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών που μέχρι τώρα ήταν αποθηκευμένα στο χώρο των παλαιών διυλιστηρίων στη Λάρνακα, είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την εφαρμογή του Διατάγματος Τερματισμού Χρήσης και τη μετακίνηση όλων των δραστηριοτήτων και του ιδιωτικών εταιρειών και του υγραερίου».

Ο Δήμος Λάρνακας, συνέχισε, «χαιρετίζει τη συγκεκριμένη ενέργεια. Ωστόσο δεν πανηγυρίζουμε αλλά το αναγνωρίζουμε ως μια αποφασιστική κίνηση, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες για να ξεκινήσει και η μετακίνηση του υγραερίου και των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών. Σίγουρα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που έχει πάρα πολλές πτυχές, αλλά με μεθοδικότητα και με αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσουμε».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη μετακίνηση τους στις εγκαταστάσεις της VTT στο Βασιλικό, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ενός μηνός, έρχεται να προσθέσει στην όλη προσπάθεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως «η μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων είναι μια διαδικασία που θα γίνει σε συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών και θα περατωθεί εντός των επόμενων μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2015».

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Απριλίου 2015 είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης  Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) και της Εταιρείας VTT Vasiliko Ltd για μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών του ΚΟΔΑΠ στο τερματικό της VTT στο Βασιλικό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTT Basiliko Ltd Γιώργος Παπαναστασίου, «η μεταφορά των φορτίων του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) από τη Λάρνακα στο τερματικό της VTTV, γίνεται σε συνεργασία με εταιρείες πετρελαιοειδών και τα φορτία που θα διοχετεύονται θα είναι συνδυασμένα φορτία της κυπριακής αγοράς και του ΚΟΔΑΠ».

Εξήγησε ότι «ορισμένα φορτία θα διοχετεύονται στην κυπριακή αγορά, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς που έχει προτεραιότητα, ενώ άλλα φορτία από τις ίδιες πηγές θα πηγαίνουν για αποθήκευση στα στρατηγικά αποθέματα της VTTV».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπογραφή της συμφωνίας που έγινε στις 30 Απριλίου 2015 μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης  Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) και της Εταιρείας VTT Vasiliko Ltd (VTTV) θα αποθηκεύονταν στο τερματικό της εταιρείας στο Βασιλικό, στρατηγικά αποθέματα ύψους 132 χιλιάδων κυβικών μέτρων.

Η συμφωνία προνοούσε ότι σήμερα 5 Μαΐου θα μεταφερόταν το πρώτο φορτίο των στρατηγικών αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ από τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Λάρνακα, στο Βασιλικό. Αντί όμως αυτού αποφασίστηκε όπως το συγκεκριμένο φορτίο διοχετευθεί στην κυπριακή αγορά.

Σημειώνεται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη της απόφασης είναι πρώτον για εξοικονόμηση χρημάτων και δεύτερον τα «παλιά» αποθέματα που υπήρχαν στις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα να διοχετευθούν στην κυπριακή αγορά και να αντικατασταθούν με «φρέσκα» προϊόντα πετρελαιοειδών κατ’ ευθείαν από τα διυλιστήρια προς τις εγκαταστάσεις της VTTV.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, «ο προγραμματισμός της αποθήκευσης των στρατηγικών αποθεμάτων στη VTTV γίνεται σε συνδυασμό με φορτία που χρειάζονται για την κυπριακή αγορά».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top