ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν ικανοποιούν τα νέα από το μέτωπο των... κυρώσεων σε Τουρκία - Πανηγυρίζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ - Ξεκαθάρισε τους στόχους ο Αναστασιάδης

Δεν ικανοποιούν τα νέα από το μέτωπο των... κυρώσεων σε Τουρκία - Πανηγυρίζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ - Ξεκαθάρισε τους στόχους ο Αναστασιάδης

Προς την κατεύθυνση των ήπιων και σχεδόν συμβολικών κυρώσεων φαίνεται να προχωράει η Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία, ιδίως μετά από όσα διέρρευσαν από το προσχέδιο της παραγράφου για την Τουρκία, όπως τέθηκε στις εθνικές αντιπροσωπείες.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Δεν είναι ικανοποιητικό το προσχέδιο

Φαίνεται πως τελικά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και δεν αποδείχθηκαν άκαρπες οι προσπάθεις του άρματους της Μέρκελ, καθώς όλα προμηνύουν πως η Τουρκία θα πέσει στα μαλακά.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές Κρατών Μελών, αλλά και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το προσχέδιο καταγράφει «προσθήκη ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα κυρώσεων κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την ενδεχόμενη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της σε παραβιάσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα».

Μάλιστα, παραπέμπει, ουσιαστικά μεταθέτοντας για άλλη μια φορά, τη συζήτηση για ουσιαστικές κυρώσεις στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Μαρτίου. Σημειώνεται όμως ακόμη παραμένουν όλα ανοιχτά ενόψει της αυριανής Συνόδου, καθώς είναι οι αρχηγοί των κρατών-μελών που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Όπως επίσης γράφεται, η ελληνική πλευρά ζητάει περισσότερες κυρώσεις, ζητώντας παράλληλα και την επισημοποίηση της πρόσθετης λίστα κυρώσεων που είχε παρουσιάσει προφορικά τον Αύγουστο.

Επιβεβαιώνουν και πανηγυρίζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ

Τα άνωθεν επιβεβαιώνονται και από τα Τουρκικά ΜΜΕ. Η «Μιλλιέτ», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές κάνει λόγο για μερικά κράτη που «επιθυμούν επιβολή ολιγάριθμων και συμβολικών/ήπιων, κατά βάση, κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που θα κριθούν επαρκείς ως προς το να τονίσουν τη δέσμευση και την αξιοπιστία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα».

Η «Χουριέτ» γράφει και χώρες οι οποίες τάσσονται υπέρ και κατά, προσθέτοντας την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο στο γκρουπ χωρών που τασσόταν υπέρ Κύπρου και Ελλάδας. Η Χουρίετ, μάλιστα, είναι ακόμη πιο αισιόδοξη, καθώς βλέπει «έλλειψη ενδείξεων ότι τα κράτη μέλη θα έλθουν σε κάποια συμφωνία» και ως εκ τούτου, «ενδέχεται να οδηγήσει σε μία νέα ‘περίοδο χάριτος’ για την Τουρκία».

Ξεκαθαρίζει πως θέλει ουσιαστικές κυρώσεις ο Αναστασιάδης

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 Ελλάδος, υπέδειξε πως Ελλάδα και Κύπρος ζητάνε τομεακές κυρώσεις, έχοντας κοινή και σταθερή γραμμή.

Ενδεικτικά ανέφερε πως «δεν περιοριζόμαστε μόνο σε μια λίστα προσώπων που δεν θα έχει αποτέλεσμα. Τις ζητάμε γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι επιτέλους η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να πάρει κάποια μέτρα για να έχουν κόστος και να προκαλέσουν διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής».

Στηλίτευσε δε το γεγονός πως πάντα πριν από μια Σύνοδο «με ελιγμούς η Άγκυρα προσποιείται ότι είναι νομοταγής. Ακολουθεί το διεθνές δίκαιο» ενώ επισήμανε πως για την Κύπρο «είναι συνεχής η παραβίαση δυστυχώς».

Ερντογάν: Δεν μας αφορούν οι κυρώσεις

Από την άλλη, ο Ερντογάν συνεχίζει το βιολί του, όπου σε νέες του δηλώσεις τόνισε ότι «δεν ενδιαφέρει και πολύ την Τουρκία η απόφαση για τις κυρώσεις», ενώ αντέστρεψε την επίθεση και είπε ότι «από το 1963 η ΕΕ εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον μας. Ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά η ΕΕ. Ποτέ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά εμείς από τότε μέχρι σήμερα κάναμε υπομονή, κάνουμε υπομονή».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top