ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώπιον του Ανωτάτου αιτήσεις τραπεζών για ακύρωση διατάγματος αποκάλυψης στοιχείων για το 2013

Ενώπιον του Ανωτάτου αιτήσεις τραπεζών για ακύρωση διατάγματος αποκάλυψης στοιχείων για το 2013

Την επόμενη Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, θα βρεθούν ενώπιον του Ανωτάτου αιτήσεις των τραπεζών Εθνικής, Astrobank και Eurobank για την έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari για ακύρωση διατάγματος αποκάλυψης στοιχείων για την κλειστή περίοδο του 2013 που είχε εξασφαλίσει η Δημοκρατία στις 6 Νοεμβρίου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε απόφαση της Δικαστού Ανδρούλας Στυλιανίδου-Πούγιουρου στις 8 Δεκεμβρίου, σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα, το διάταγμα το οποίο είχε στηριχθεί στην αίτηση της Αστυνομίας 379/2020, είχε εξασφαλιστεί εναντίον αριθμού Τραπεζών, περιλαμβανομένης και της Εθνικής, για στοιχεία που αφορούν την κλειστή περίοδο από 16/3/2013 μέχρι 27/3/2013 που αναφέρονταν σε αλληλογραφία, διατάγματα, πρακτικά, σημειώσεις, οδηγίες, διαδικασίες, ηλεκτρονικά δεδομένα και συναλλαγές.

Στην απόφασή της για την Εθνική Τράπεζα, η Δικαστής αναφέρει ότι «για σκοπούς και μόνο εξέτασης της υπό κρίση αίτησης στη βάση των δεδομένων ενώπιον μου, κρίνω ότι εκ πρώτης όψεως η Αιτήτρια έχει στοιχειοθετήσει συζητήσιμη υπόθεση κατά πόσο πληρούντο οι προϋποθέσεις έκδοσης του διατάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 και 46 του Ν.188(1)/2007 τόσο από νομική θεώρηση όσο και γεγονότων,∙ιδιαίτερα κατά πόσο διαπράχθησαν συγκεκριμένα αδικήματα και ποια η σχέση της Αιτήτριας με αυτά».

«Η μη συγκεκριμενοποίηση των αδικημάτων που προκύπτουν από τη Νομοθεσία που παρατίθεται στην ένορκη δήλωση (Ε/Δ) του (Υπαστυνόμου, μέλους του Γραφείου Διερεύνησης Θεμάτων Οικονομίας και ΣΠΕ του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας) κ. Αζά, επί της οποίας κατ’ ισχυρισμό βασίζονται τα υπό διερεύνηση αδικήματα, όπου τα άρθρα που παρατίθενται στις πλείστες περιπτώσεις δημιουργούν περισσότερα του ενός αδικήματα, και των γεγονότων που τα περιβάλλουν, χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση στην υπόθεση, δικαιολογεί επαρκώς την παραχώρηση άδειας για certiorari», προσθέτει.

Στην απόφασή της στις 9 Δεκεμβρίου για τις Εurobank και Astrobank, η οποία αφορά το ίδιο διάταγμα αποκάλυψης που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 6 Νοεμβρίου, η Δικαστής σημειώνει ότι «για σκοπούς και μόνο εξέτασης της υπό κρίση αίτησης στη βάση των δεδομένων ενώπιον μου, κρίνω ότι εκ πρώτης όψεως οι Αιτήτριες έχουν στοιχειοθετήσει συζητήσιμη υπόθεση κατά πόσο πληρούντο οι προϋποθέσεις έκδοσης του διατάγματος σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 και 46 του Ν.188(1)/2007 τόσο από νομική θεώρηση όσο και γεγονότων. Ιδιαίτερα κατά πόσο διαπράχθησαν συγκεκριμένα αδικήματα και ποια η σχέση των Αιτητριών με αυτά».

Σημειώνεται ότι «ειδικά για τις Αιτήτριες δεν γίνεται καμιά αναφορά στην παράγραφο 23 της Ε/Δ του κ. Αζά ότι προέβησαν σε ύποπτες συναλλαγές που έγιναν μετά τις 15/3/2013. Η μη συγκεκριμενοποίηση των αδικημάτων που προκύπτουν από τη νομοθεσία που παρατίθεται στην Ε/Δ του κ. Αζά επί της οποίας κατ’ισχυρισμό βασίζονται τα υπό διερεύνηση αδικήματα, όπου τα άρθρα που παρατίθενται, στις πλείστες περιπτώσεις δημιουργούν περισσότερα του ενός αδικήματα και των γεγονότων που τα περιβάλλουν, χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση στην υπόθεση, δικαιολογεί επαρκώς την παραχώρηση άδειας για certiorari».

Η Δικαστής έδωσε και στις δύο αποφάσεις της άδεια στις τράπεζες για την καταχώρηση αίτησης δια κλήσεως για certiorari με σκοπό την ακύρωση του διατάγματος αποκάλυψης, ημερομηνίας 6/11/2020, του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και διέταξε την αναστολή της ισχύος του επίδικου διατάγματος μέχρι την εκδίκαση των αιτήσεων.

Όρισε την εκδίκαση των αιτήσεων για certiorari στις 18 Δεκεμβρίου και στις δύο υποθέσεις στις 0845.

Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top