ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επέκταση χωριστής συλλογής αποβλήτων και η εφαρμογή «Πληρώνω Όσο Πετώ» στόχος για 2021, λέει ο Υπ. Γεωργίας

Η επέκταση χωριστής συλλογής αποβλήτων και η εφαρμογή «Πληρώνω Όσο Πετώ» στόχος για 2021, λέει ο Υπ. Γεωργίας

Η επέκταση της χωριστής συλλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστημάτων τύπου «Πληρώνω Όσο Πετώ» σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το 2021, είπε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την παρουσίαση του συστήματος ολιστικής διαχείρισης αποβλήτων «Διαχωρίζω και Κερδίζω», το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον Δήμο Αγλαντζιάς την προηγούμενη περίοδο, και θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου, με την έναρξη του νέου έτους, ο κ. Καδής ανέφερε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στηρίζονται με θέρμη από το Υπουργείο του, αφού συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής μας για τη Διαχείριση Αποβλήτων.

Είπε ότι το Νομοσχέδιο που ρυθμίζει την καθολική εφαρμογή της πολιτικής επέκταση της χωριστής συλλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστημάτων τύπου «Πληρώνω Όσο Πετώ» σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Επιπρόσθετα, σημείωσε, με τη συμβολή της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, έχουμε ολοκληρώσει τη διαμόρφωση προσχεδίου Κανονισμών για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. «Οι Κανονισμοί καθορίζουν τις υποχρεώσεις των τοπικών αρχών και ενδυναμώνουν τον ρόλο και τις ευθύνες τους για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων δράσης πρόληψης της δημιουργίας και διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων, την εγκαθίδρυση συστημάτων διαλογής και χωριστής συλλογής και την εφαρμογή Συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ», πρόσθεσε.
 
Οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε, αποτελούν τους βασικούς μας συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων.
 
Είπε ότι το Υπουργείο και γενικότερα η Κυβέρνηση, θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι κυριότεροι φορείς υλοποίησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης απόβλητων, ώστε να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη χωριστή διαλογή στην πηγή και τις αρχές της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων.

«Προκειμένου να ενισχυθούν τεχνοοικονομικά οι τοπικές αρχές για εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, το Υπουργείο, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, το Τμήμα Περιβάλλοντος, έχει ολοκληρώσει στο παρόν στάδιο τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, για τα χαρακτηριστικά του σχετικού Προγράμματος στήριξης των Τοπικών Αρχών, το οποίο, αναμένεται να συνεισφέρει στη μείωση των αποβλήτων, στην αποδοτικότερη διαχείρισή τους και στην ελάττωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις Τοπικές Αρχές, ήδη υλοποιούνται προγράμματα μείωσης των δημοτικών στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων, στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου, με στόχο την εκτροπή των ποσοτήτων που παράγονται από τους μεγάλους παραγωγούς.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι για την Κύπρο, η ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, για την οποία απαιτούνται τομές, τόσο στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής όσο και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, που βασίζεται κυρίως στην αλλαγή της κουλτούρας και του τρόπου που διαχειριζόμαστε τα απόβλητα. Δυσκολίες και προκλήσεις υπάρχουν. Με στενή συνεργασία και συνεχή προσπάθεια όμως, θα τα καταφέρουμε. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την Κύπρο μας, όπου ο κάθε δημότης καλείται να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Ως Υπουργείο, θα στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο όλες τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των πολιτικών μας για προστασία του περιβάλλοντος και για αειφόρο ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
 
Ο Δήμος Αγλαντζιάς
 
Σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Αγλαντζιάς αναφέρει ότι με βάση το σχεδιασμό, τα απόβλητα προσεγγίζονται ως επτά διαφορετικά ρεύματα που έχουν ξεχωριστή συλλογή και καταλήγουν σε διαφορετικές μορφές διαχείρισης.
 
Περιλαμβάνουν τα τρία ρεύματα της ανακύκλωσης που συλλέγονται ήδη από το Δήμο σε συνεργασία με την Green Dot (PMD, χαρτί και γυαλί), τα κλαδέματα που είτε συλλέγονται από το Δήμο με προπληρωμένη χάρτινη σακούλα, είτε κομποστοποιούνται σε οικιακό επίπεδο με την παροχή από το Δήμο δωρεάν οικιακού κομποστοποιητή, τα ογκώδη που καταλήγουν στα Πράσινα Σημεία και τα υπολειμματικά απόβλητα (ότι δεν πάει στα υπόλοιπα ρεύματα) που θα συλλέγονται πλέον μόνο με της χρήση της προπληρωμένης μωβ σακούλας που διαθέτει ο Δήμος.
 
Μέρος του νέου σχεδιασμού που στόχο έχει να δώσει κίνητρα στο κοινό για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων του, σημειώνεται, είναι ο πλήρης ανασχεδιασμός της φορολογίας των σκυβάλων του Δήμου και η εφαρμογή ενός πολύ πιο δίκαιου συστήματος όπου ο καθένας θα πληρώνει μόνο για όσα πετά.
 
Η εφαρμογή του Πληρώνω Όσο Πετώ (ΠΟΠ) με την προπληρωμένη σακούλα, αναφέρεται, διασφαλίζει πως τα νοικοκυριά που διαχειρίζονται σωστά τα απόβλητα τους (ανακυκλώνουν, κομποστοποιούν) τα απόβλητα τους, θα έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος φορολογίας από όσα δεν το κάνουν.

Ο Δήμος διαθέτει την προπληρωμένη μωβ σακούλα σε τρία μεγέθη (56 λίτρα, 35 λίτρα και 10 λίτρα) έτσι ώστε να δώσει διαφορετικές λύσεις για τις διαφορετικές ανάγκες των δημοτών του.
 
Οι σακούλες διατίθενται από το Δήμο, από 23 άλλα σημεία πώλησης σε όλο το Δήμο (υπεραγορές, περίπτερα, φούρνοι, φρουταρίες) και με παραγγελία και δωρεάν παράδοση από την εταιρεία Foody. Οι σακούλες πωλούνται στα 2 ευρώ των 56 λίτρων, 1,5 ευρώ των 35 λίτρων και 40 σεντ των 10 λίτρων και περιλαμβάνουν σε αυτή την τιμή και τη φορολογία σκυβάλων. Από την 1/1/2021, τα νοικοκυριά στην Αγλαντζιά δεν θα πληρώνουν άλλη φορολογία σκυβάλων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top