ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψάχνουν Νοσηλευτικό Διευθυντή στη διευθυντική ομάδα των Νοσηλευτηρίων

Ψάχνουν Νοσηλευτικό Διευθυντή στη διευθυντική ομάδα των Νοσηλευτηρίων

Οι φορείς της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής θεωρούν ότι αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων θα πρέπει να στοχεύει στη παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας προς τους πολίτες με συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, σημειώνοντας ότι σε ένα ορθολογικά δομημένο αυτονομημένο νοσηλευτήριο οι διοικήσεις του οργανισμού και η διοίκηση του νοσηλευτηρίου υιοθετούν σύγχρονες πρακτικές βασισμένες στην επιστημονική διοίκηση σε ένα δημοκρατικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής (Σ.Ν.Μ), η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΥΔΥ) και ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας (ΠΑΣΥΔΥ) αναφέρουν ότι μετά από σειρά συναντήσεων και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι η λειτουργία των νοσοκομείων θα καθίστατο πιο εύρυθμη, αν στη διευθυντική ομάδα των Νοσηλευτηρίων, συμπεριληφθεί και θέση Νοσηλευτικού Διευθυντή.

Όπως αναφέρουν η συμμετοχή του θα μπορούσε να συνδράμει στο σχεδιασμό, περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση δομών που αφορούν στα στρατηγικά σχεδία δράσης, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στην προώθηση της έρευνας, στη διασφάλιση της ποιότητας, στη διαμόρφωση πολιτικής υγείας, στη βελτίωση εργασιακών συνθηκών, στις παρεχόμενες νοσηλευτικές και μαιευτικές υπηρεσίες και στις κατευθυντήριες οδηγίες παροχής φροντίδας στα νοσηλευτήρια.

Επίσης, σημειώνουν ότι η συμμετοχή του Νοσηλευτικού Διευθυντή θα μπορούσε να συνδράμει στη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη, ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση, στην ασφάλεια των ασθενών, στην παροχή πληροφοριών και συμβουλευτικής και στον Έλεγχο Λοιμώξεων.

«Επειδή παρατηρείται απουσία διαφανούς και δημοκρατικής διαδικασίας, για το διορισμό των μελών της διευθυντικής ομάδας των νοσηλευτηρίων, επιβάλλεται όπως γίνουν εκ μέρους της πολιτείας όλες οι απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις, ούτως ώστε να τεθούν σε σωστές βάσεις όλες οι απαραίτητες διαδικασίες», προσθέτουν.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι «μέχρις ότου γίνουν οι προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και απόψεις του μεγαλύτερου κλάδου επαγγελματιών υγείας μακριά από μορφές αυταρχισμού και παραγκωνισμού των προϊσταμένων νοσηλευτών σε κάθε νοσηλευτήριο (κάτι που από πληροφορίες μας φαίνεται να συμβαίνει σε κάποια νοσηλευτήρια)».

Επιπρόσθετα, τονίζουν την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με διαφανή, αξιοκρατικό και ορθολογικό τρόπο όλες οι απαραίτητες διαδικασίες πλήρωσης της μόνιμης θέσης του Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ, έτσι ώστε να υπάρχει σταθερή και συνεχής διοίκηση της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Εξάλλου, εκφράζουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας του Επιστημονικού Συμβουλίου και των Επιστημονικών Επιτροπών.

Παρατηρούμε, αναφέρουν, «ότι δεν υπάρχουν απτά παραδείγματα της οποιασδήποτε τυχόν δουλειάς που έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα. Πιστεύουμε επίσης ότι, στη βάση διάφανων και δημοκρατικών διαδικασιών, θα πρέπει να καταρτιστεί περίγραμμα αρμοδιοτήτων και κανονισμών λειτουργίας του επιστημονικού συμβουλίου και των εν λόγω επιτροπών με τρόπο που να επιτρέπεται η κατάθεση και μελέτη εισηγήσεων για συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη και εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων όλων των επαγγελματιών υγείας σε όλους τους κλινικούς χώρους».

Καταληκτικά εκφράζουν την πεποίθηση ότι «η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας για ευόδωση των επιδιωκόμενων στόχων, όταν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και απόψεις του μεγαλύτερου κλάδου επαγγελματιών υγείας, μακριά από μορφές αυταρχισμού και παραγκωνισμού των προϊσταμένων νοσηλευτών σε κάθε νοσηλευτήριο».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top