ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένοντας το Πόρισμα Καλογήρου με ... μαυρισμένες σελίδες και εν μέσω «πολιτικών τριγμών»

Αναμένοντας το Πόρισμα Καλογήρου με ... μαυρισμένες σελίδες και εν μέσω «πολιτικών τριγμών»

Δίδεται σήμερα στην δημοσιότητα το πόρισμα Καλόγηρου για το θέμα των πολιτογραφήσεων, εν μέσω τριγμών στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

Πόρισμα εν μέσω μεγάλων πολιτικών αναταράξεων

Σημειώνουμε πως η πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μερικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων αφορούσε το εάν θα πρέπει να δημοσιευτεί αυτούσιο το πόρισμα ή αποσπασματικά.

Θέση της κυβέρνησης είναι πως τυχόν δημοσίευση ολόκληρων των πορισμάτων, ενδέχεται να υποσκάψει την διαδικασία ελέγχου, καθώς μπορεί να ζημιωθούν οι ποινικές ανακρίσεις και τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη, «τέτοιες ενέργειες, πέραν του ότι δυνατόν να αποτελούν ποινικό αδίκημα, τελικά θα μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε υπόπτους διάπραξης ποινικών αδικημάτων να αποφύγουν την τιμωρία».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ανακοίνωσή του για την δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλογήρου, δήλωσε πως επιθυμεί να αναφερθεί στο αυτονόητο και να τονίσει εκ νέου πως ο στόχος των ερευνητικών επιτροπών δεν είναι άλλος από το να καταδείξουν τυχόν πολιτικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες. «Ως εκ τούτου δεν είμαι διατεθειμένος, με κανένα τρόπο, να διακινδυνεύσω την όποια υπόσκαψη της Διερευνητικής Επιτροπής, ή των τυχόν ερευνών που ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει σκόπιμο να διεξαχθούν, προκειμένου να ικανοποιήσω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Στην αντίπερα όχθη, το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του, αναφέροντας το πόρισμα για το Μαρί και επισημαίνοντας τον ρόλο του Νίκου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά την «κατάθεση πρότασης νόμου που προέβλεπε την πλήρη δημοσιοποίηση του Πορίσματος, εκτός από αναφορές που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», στηλιτεύει την τωρινή στάση του ως εκ διαμέτρου αντίθετη.

Το Πόρισμα Καλογήρου και οι εν εξελίξει αστυνομικές έρευνες

Σε ό,τι αφορά το Πόρισμα Καλογήρου, σημειώνουμε πως αποτελείται από 12 φακέλους και 42 πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, για την περίοδο 2012 – 2018.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, «η εξέταση είχε ξεκινήσει με τις υψηλού κινδύνου υποθέσεις και οι οποίες αναγράφονται στο πόρισμα. Υψηλού κινδύνου θεωρήθηκαν και αυτές που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από ξένα δίκτυα και υπήρχαν κατηγορίες προς την Κύπρο ότι τους είχαμε πολιτογραφήσει ενώ υπήρχαν σοβαρές υποθέσεις εναντίον τους. Αυτές οι υποθέσεις έχουν εξεταστεί και είναι αυτές που θα δείτε και στο πόρισμα».

Σημειώνουμε πως στο πόρισμα υπάρχει η υπόθεση των 3 Ιρανών, ενώ προχωρούν και οι αστυνομικές έρευνες σε σχέση με γραφεία εταιρειών στην Λάρνακα. Παράλληλα, φαίνεται πως προκύπτουν και νέα στοιχεία σε υπόθεση πολιτογραφήσεων από δικηγορικά γραφεία στην Πάφο.

Τέλος, σημειώνουμε πως το πόρισμα καταπιάνεται και με τυχόν πειθαρχικά, ποινικά και διοικητικά αδικήματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top