ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού η εκλεγμένη Αντιπρόεδρος ΗΠΑ, η κατάσταση διεθνώς

Εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού η εκλεγμένη Αντιπρόεδρος ΗΠΑ, η κατάσταση διεθνώς

Η εκλεγμένη Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις έλαβε την Τρίτη την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna για την Covid-19, προτρέποντας με την ευκαιρία αυτή όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εμβολιαστούν.


"Θέλω να ενθαρρύνω όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί. Είναι σχετικά ανώδυνο. Γίνεται πολύ γρήγορα. Είναι ασφαλές", δήλωσε στις κάμερες, αφού έκανε την ένεση, σε ιατρικό κέντρο μιας συνοικίας με μεγάλο αριθμό Αφροαμερικανών κατοίκων. Το ποσοστό των Αφροαμερικανών που μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό είναι δυσανάλογα υψηλότερο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό των ΗΠΑ.

"Ούτε που το αισθάνθηκα", είπε η Χάρις, που φορούσε μια πράσινη μάσκα προστασίας τη στιγμή του εμβολιασμού. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν στα μέσα Δεκεμβρίου τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία τους.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, εμβολιάστηκαν δημοσίως, για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμπιστευθούν τα δύο εμβόλια που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, της Moderna και των Pfizer/BioNTech.

"Έχω εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Επιστήμονες δημιούργησαν και ενέκριναν αυτό το εμβόλιο. Επομένως, προτρέπω όλον τον κόσμο: όταν έρθει η σειρά σας, εμβολιαστείτε. Το θέμα είναι να σώσετε τη ζωή σας και τη ζωή των μελών της οικογένειάς σας", κατέληξε η Χάρις. 

Οι κάτοικοι της Μόσχας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα και οι φοιτητές ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν επίσης να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στο μπλογκ του.

Στη Μόσχα έχουν ήδη εμβολιασθεί 50.000 άτομα, τα οποία νοιώθουν καλά, δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι έχουν εγγραφεί για εμβολιασμό 70.000 άτομα.

Πρόσθεσε ότι στη Μόσχα υπάρχουν διπλά εφεδρικά κέντρα εμβολιασμού και σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο θα ανοίξουν και άλλα κέντρα εμβολιασμού. Ο δήμαρχος της Μόσχας κάλεσε τους Μοσχοβίτες να μην αναβάλουν τον εμβολιασμό τους, να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί κατά την διάρκεια των εορτών και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επόμενες εβδομάδες όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιάζονται. Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των ΜΜΕ, της βιομηχανίας και επίσης άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Σε 6.059 ανήλθε την Τρίτη το σύνολο των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Αυστρία (πληθυσμός 8,9 εκατομμύρια κάτοικοι), έναντι των 5.931 χθες, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη ο Αυστριακός Υπουργός Υγείας, Ρούντολφ `Ανσομπερ, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μία "σαφή σταθεροποίηση της κατάστασης", έπειτα από μία "κορύφωση" στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες μολύνσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 1.868, η επίπτωση επτά ημερών - αριθμός των νέων μολύνσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους - είναι αυτή την στιγμή "πολύ σταθερή", μεταξύ 148 και 155, και ο στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η επίπτωση επτά ημερών να πέσει κάτω από 100 και ο αριθμός αναπαραγωγής να μειωθεί στο 0,8 ή τουλάχιστον να παραμείνει κάτω από το 0,9.

Ο Υπουργός Υγείας στοχεύει, όπως τόνισε, να υπάρξει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μία πληρότητα κλινών Covid-19 κάτω από 200, οπότε, κατά την άποψή του, θα είναι δυνατή μία ομαλοποίηση της κατάστασης, ενώ σήμερα η πληρότητα ανέρχεται σε 411 κλίνες.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία για την προμήθεια του εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε  η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες.

"Η Βενεζουέλα μόλις υπέγραψε συμφωνία για την αγορά του εμβολίου Sputnik-V, βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, κατά την οποία θα εμβολιασθούν 10 εκατομμύρια άνθρωποι και ήδη ασχολούμαστε με την προετοιμασία αυτής της φάσης" δήλωσε η Ροντρίγκες στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSur, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό το ταχύτερο δυνατόν.

Στις 12 Δεκεμβρίου ο Νικολάς Μαδούρο Γκέρρα, γιος του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, υπήρξε ένας από τους πρώτους που εμβολιάσθηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. Στον εμβολιασμό του γιου του προέδρου, παρίστατο ο Ρώσος πρέσβης στην Βενεζουέλα Σεργκέι Μέλικ-Μπαγκντασάροφ.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι το Καράκας προμηθεύτηκε 2.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου, για να συμμετάσχει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου. Η Ντέλσι Ροντρίγκες πρότεινε επίσης να οργανωθεί η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Βενεζουέλα.

Αύξηση παρουσίασε την Τρίτη ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία. Οι νεκροί είναι 659 και τα κρούσματα που διαγνώσθηκαν είναι 11.212. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 128.740 διαγνωστικά τεστ, το 8,7% από τα οποία ήταν θετικά.

Τη Δευτέρα έχασαν την ζωή τους 445 άνθρωποι και καταγράφηκαν 8.585 περιστατικά. Παράλληλα, μέχρι αυτή την στιγμή στη χώρα έχουν εμβολιασθεί κατά του κορωνοϊού 8.361 πολίτες.

Ανησυχία προκαλεί στην ιταλική κυβέρνηση η διαφαινόμενη καθυστέρηση της έγκρισης και κυκλοφορίας του εμβολίου της εταιρείας Αstrazeneca, με την οποία η Ιταλία είχε υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά 40 εκατομμυρίων δόσεων, περισσότερες από εκείνες που έχει παραγγείλει έως τώρα από την Pfizer.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Mάουρο Πάλμα, υπεύθυνο της κρατικής αρχής για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, την άνοιξη, μαζί με τα μέλη της αστυνομίας που υπηρετούν στα σωφρονιστικά ιδρύματα θα πρέπει να εμβολιαστούν και όλοι οι έγκλειστοι σε αυτά, από τη στιγμή που ο κορονωϊός έχει διαδοθεί επικίνδυνα σε πολλές φυλακές της χώρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, Xούμπερτ Άιβανγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα χαλαρώσουν σύντομα τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού χάρη σε ένα νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το τεστ - το οποίο αναπτύχθηκε από την νεοφυή επιχείρηση βιοτεχνολογίας GNA Biosolutions, που έχει έδρα τα περίχωρα του Μονάχου - αποτελεί μια ευκαιρία για να χαλαρώσουν γρήγορα οι επιβληθέντες αυστηροί περιορισμοί κάτι που θα είναι προς όφελος των επιχειρήσεων.

"Το διαγνωστικό αυτό τεστ βασίζεται στην τεχνολογία PCR (Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης / Polymerase Chain Reaction). Η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής (η οποία είναι πλέον ένα απαραίτητο ερευνητικό και διαγνωστικό εργαλείο και για την ανίχνευση παθογόνων οργανισμών, με κύρια έμφαση στους ιούς και τα μικρόβια) ανοίγει την πόρτα για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάσταση με τον κορωνοϊό", δήλωσε στο Μόναχο.

"Το καλύτερο γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορονοϊού στον κόσμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αεροδρόμια, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μην βρίσκονται σε καραντίνα χωρίς λόγο, αλλά μπορεί, για παράδειγμα, να βοηθήσει επίσης και στο άνοιγμα ξενοδοχείων για σπα. Το γρήγορο διαγνωστικό τεστ GNA έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές στο αεροδρόμιο του Μονάχου", πρόσθεσε ο Άιβανγκερ, ο οποίος έχει επανειλημμένα πιέσει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα επικαλούμενος τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Το κρατίδιο της Βαυαρίας, που συμμετέχει στη GNA μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου BayernKapital, χρηματοδότησε την εταιρεία με οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η Βαυαρία έχει το δικαίωμα προαγοράς των πρώτων διαγνωστικών τεστ και προνομιακούς όρους κατά την αγορά των άλλων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top