ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο άμεσο μέλλον η κατεδάφιση των κεραιών αναμετάδοσης στο Κάβο Γκρέκο, λέει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Στο άμεσο μέλλον η κατεδάφιση των κεραιών αναμετάδοσης στο Κάβο Γκρέκο, λέει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η κατεδάφιση των κεραιών που βρίσκονται στη περιοχή του Κάβο Γκρέκο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου. 

Πρόσθεσε ότι «μετά τον τερματισμό λειτουργίας του ραδιοσταθμού στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο και μέσα από τη σύμβαση που υπήρχε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση του χώρου, θα δοθεί πίσω στο Τμήμα Δασών όπου και ανήκει. Η κατεδάφιση των κεραιών θα γίνει στο άμεσο μέλλον, η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατεδάφιση έχει ετοιμάσει περιβαλλοντική μελέτη και ο Δήμος Αγίας Νάπας λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας κατεδάφισης».
 
Ο Δήμος Αγίας Νάπας, συνέχισε «βρίσκεται σε συνεργασία και συνεννόηση με το Τμήμα Δασών και αξιολογούνται διάφορες εισηγήσεις για την αξιοποίηση του χώρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Αγία Νάπα αλλά για ολόκληρη την Κύπρο. Το Κάβο Γκρέκο είναι το ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης, το οποίο διαθέτει μοναδικές ομορφιές, χωρίς ωστόσο κάποιος να  μπορούσε να επισκεφθεί ή να πλησιάσει από τη στεριά, εκτός από τη θάλασσα, εφ’ όσον υπήρχε η δυνατότητα να περάσει με σκάφος».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαννέττου είπε πως «στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο πραγματοποιείται η πρώτη ανατολή ηλίου σε όλη την Ευρώπη. Το έτος 2000, με την αλλαγή του αιώνα, η συγκεκριμένη περιοχή είχε κατακλυστεί από χιλιάδες τουρίστες που είχαν γιορτάσει την πρώτη φαντασμαγορική ανατολή του ήλιου για τον 21ο αιώνα».
 
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η περιοχή του Κάβο Γκρέκο είναι περίπου 385 εκτάρια και ανήκει στην περιοχή NATURA 2000. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται ο ένας από τους τέσσερις φάρους που κτίστηκε στην Κύπρο, γύρω στον 19ο αιώνα που καθοδηγούσε τους ναυτικούς στη θάλασσα και αποτελεί σημείο κατατεθέν» είπε και σημείωσε πως οι άλλοι τρεις φάροι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου βρίσκονται στο Κάβο Κίτι στη Λάρνακα, στο Κάβο Γάτα της Λεμεσού και στην Πάφο.

Σημείωσε ακόμα ότι «οι ραδιοεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις στο Κάβο Γκρέκο φιλοξενούσαν έναν αμερικανικό και έναν γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, υψηλής ισχύος στα μεσαία κύματα, με εκπομπή κατεύθυνσης τη Μέση Ανατολή και χρησιμοποιούνταν από τη δεκαετία του ’70. Με τον τερματισμό της λειτουργίας τους άνοιξε ο δρόμος για κατεδάφιση τους, λύνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της περιοχής, τόσο με την οπτική ρύπανση όσο και με τις συνέπειες στη δημόσια υγεία».

Ο κ. Ζαννέττου είπε επίσης ότι «το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που υπήρχε μέσα από τις κεραίες ήταν τόσο μεγάλο, ώστε η απόφαση για τερματισμό της λειτουργίας του σταθμού και της απομάκρυνσης των κεραιών, είναι θετικό, τόσο για τον κόσμο της Αγίας Νάπας όσο και για ολόκληρη την Κύπρο».

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top