Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Εντοπίστηκε σε Ρωσία και Μεξικό πρώτο κρούσμα της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού, τι επικρατεί διεθνώς

11.01.2021
08:05
Διεθνή

Στην Ρωσία και στο Μεξικό εντοπίστηκε πρώτο κρούσμα της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού, ενώ στο Μεξικό καταγράφηκαν  πάνω από 10.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν λιγότερα από 500 κρούσματα του νέου κορωνοϊού για πρώτη φορά από την 1η Δεκεμβρίου και 15 θάνατοι, στη Χιλή εντοπίστηκαν 4.181 κρούσματα και καταγράφηκαν 59 θάνατοι, στη Βραζιλία καταγράφηκαν 29.792 νέα κρούσματα και 469 θάνατοι, στην Κούβα εντοπίστηκαν 388 κρούσματα και καταγράφηκαν τρεις θάνατοι, στην Κίνα εντοπίστηκαν 103 κρούσματα, στην Τυνησία εντοπίστηκαν 1.762 κρούσματα και καταγράφηκαν 62 θάνατοι, στην Γαλλία εντοπίστηκαν  15.944 κρούσματα και καταγράφηκαν 151 θάνατοι, στην Ιταλία καταγράφηκαν 18.627 νέα κρούσματα και 361 θάνατοι, στην Γερμανία καταγράφηκαν 343 θάνατοι και καταγράφηκαν σχεδόν 12.500 κρούσματα .

 
Ρωσία
 
Η νέα παραλλαγή της Covid-19 που ανιχνεύθηκε στη Βρετανία, εντοπίστηκε στη Ρωσία σε ένα πρόσωπο που επέστρεψε από αυτή τη χώρα, δήλωσε χθες η επικεφαλής της ρωσικής υγειονομικής υπηρεσίας Rospotrebnadzor Άννα Ποπόβα. 
 
Το κρούσμα αυτό, το οποίο επιβεβαίωσε η Ποπόβα μιλώντας στο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης Rossiia-1, που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, εντοπίστηκε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε σε Ρώσους που επέστρεψαν από τη Βρετανία.
 
Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Βρετανία μπορεί να είναι 50% έως 74% πιο μεταδοτική σε σχέση με τα άλλα υφιστάμενα στελέχη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
 
Μετά την ανίχνευση της παραλλαγής αυτής, σχεδόν 50 χώρες ανέστειλαν τις τελευταίες εβδομάδες τις αφίξεις ταξιδιωτών από τη Βρετανία. Η Ρωσία είχε αναστείλει τις αεροπορικές της συνδέσεις με τη Βρετανία στις 21 Δεκεμβρίου. 
 
Η βρετανική παραλλαγή του ιού έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές χώρες όπως η Κίνα, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα και η Χιλή.
 
Μεξικό
 
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.003 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 502 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 133.706 νεκρούς επί συνόλου 1.534.039 μολύνσεων.
 
Για πρώτη φορά έπειτα από έξι ημέρες, ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν έπεσε κάτω από το όριο των χιλίων. 
 
Στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.
 
Επίσης χθες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε για πρώτη φορά ότι ασθενής έχει μολυνθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βρετανία και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό. Η περίπτωση διαγνώστηκε στην πόλη Ματαμόρος, στην πολιτεία Ταμαουλίπας.
 
Πρόκειται για 56χρονο άνδρα που ταξίδεψε αεροπορικώς από την πρωτεύουσα στη Ματαμόρος, σύμφωνα με την πολιτειακή υπουργό Υγείας, την Γκλόρια Μολίνα. Δεν δημοσιοποιήθηκαν ούτε το όνομα, ούτε η εθνικότητά του. Οι αρχές τον χαρακτήρισαν "ταξιδιώτη από το εξωτερικό".
 
Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας Ταμαουλίπας, μετά τη διάγνωση έγιναν τεστ σε όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους με το οποίο ταξίδεψε ο άνδρας, πάντως είχαν όλα αρνητικό αποτέλεσμα.
 
Γαλλία
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 15.944 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 151 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.
 
Παράλληλα, οκτώ νέοι νομοί άρχισαν νωρίτερα χθες την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 6 το απόγευμα, ένα μέτρο που δέχεται επικρίσεις αλλά κρίνεται απαραίτητο στην προσπάθεια να αποφευχθεί αναζωπύρωση της επιδημίας, την ώρα που η κυκλοφορία της βρετανικής παραλλαγής ανησυχεί. 
 
Αυτοί οι οκτώ νομοί της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Γαλλίας, στους οποίους θα προστεθούν ακόμη δύο την Τρίτη, θα συμπεριληφθούν με άλλους 15 νομούς κυρίως της ανατολικής Γαλλίας που ήδη εφαρμόζουν εδώ και μια εβδομάδα την απαγόρευση της κυκλοφορίας από το 6 το απόγευμα αντί για τις 8 το βράδυ που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα. Η Γαλλία έχει συνολικά 100 νομούς.
 
Στη Μασσαλία, στον νότο, όπου εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα που συνδέονται με τη βρετανική παραλλαγή της Covid-19, η κατάσταση με το υψηλό ιικό φορτίο είναι "ανησυχητική", δήλωσε χθες ο δήμαρχος Μπενουά Παγιάν.
 
Νότια Κορέα
 
Η Νότια Κορέα κατέγραψε λιγότερα από πεντακόσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, ανακοινώθηκε σήμερα, δηλαδή τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων 41 ημερών, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στην διαφαινόμενη ύφεση του επιλεγόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας και εν μέρει στο ότι έγιναν λιγότερα τεστ χθες.
 
Επιβεβαιώθηκαν 451 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ σημειώθηκαν άλλοι 15 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως εδώ τους 1.140 νεκρούς επί συνόλου 69.114 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα της κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).
 
Η KDCA ανακοίνωσε ρεκόρ 1.241 μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό σε 24 ώρες την ημέρα των Χριστουγέννων.
 
Η Κυβέρνηση απέφυγε να κηρύξει lockdown, στην προσπάθειά της να μην καταφέρει πλήγμα στην οικονομία, αλλά επιβάλλει μέτρα άνευ προηγουμένου εδώ κι εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων προσώπων. Αν και με τη συνεπή τήρηση της μεθόδου των μαζικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων και της απομόνωσης των ασθενών η Νότια Κορέα μπόρεσε να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς, το τρίτο κύμα απειλεί να προκαλέσει κορεσμό του συστήματος υγείας.
 
Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 665 κρούσματα, το Σάββατο 641 και την Παρασκευή 674.
 
Ο μέσος όρος της περασμένης εβδομάδας ήταν 693 μολύνσεις.
 
Χιλή
 
Η Χιλή έκλεισε την περασμένη εβδομάδα συνεχίζοντας να καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας.
 
Επιβεβαιώθηκαν 4.181 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 641.923.
 
Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 59 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται στους 17.096 νεκρούς.
 
Βραζιλία
 
Η Βραζιλία κατέγραψε 29.792 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού τις τελευταίες 24ώρες καθώς και 469 θανάτους από την COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
 
Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια κρούσματα του ιού από τότε που άρχισε η πανδημία, ενώ ο επίσημος συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 203.100, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
 
Κούβα
 
Άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν στην Κούβα, όπου το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τους γιατρούς να επιβεβαιώνουν 388 περιπτώσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Κυριακή.
 
Ως εδώ, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παραμένει συγκριτικά χαμηλός στη νήσο της Καραϊβικής, με 151 νεκρούς επί συνόλου 14.576 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
 
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας επισήμανε χθες ότι από τα νέα κρούσματα, μόλις 35 συνδέονταν με ταξιδιώτες από το εξωτερικό, πράγμα που υποδεικνύει πως βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη καινούργιο ξέσπασμα.
 
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα στη νήσο έχουν φθάσει τα 2.534. Δεκαεπτά άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Οι αρχές απέδωσαν την έξαρση των μολύνσεων στα ταξίδια Κουβανών της διασποράς για τις γιορτές. Η κατάσταση ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα.
 
Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 από την 30ή Ιουλίου, εκατόν τρία, καθώς η εστία που έχει εντοπιστεί στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει την πρωτεύουσα, το Πεκίνο, συνεχίζει να μεγεθύνεται.
 
Στη Χεμπέι εντοπίστηκαν 82 από τις 85 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Υγείας, ενώ δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην επαρχία Λιαονίνγκ και ένα στο Πεκίνο. Τα υπόλοιπα 18 κρούσματα ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία της κινεζικής κυβέρνησης όταν αναφέρεται σε μολύνσεις που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
 
Ο αριθμός που εντοπίστηκε χθες είναι ο υψηλότερος αφότου είχαν ανακοινωθεί 127 την 30ή Ιουλίου.
 
Αν και ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει μικρός σε σχέση με την κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές του 2020, οι αρχές λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων σε εθνική κλίμακα.
 
Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τον εντοπισμό 76 ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2. Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.
 
Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται επί του παρόντος 673 ασθενείς με την COVID-19, οι 20 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Δεκαοκτώ άνθρωποι έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ώρες.
 
Με βάση τον κυβερνητικό απολογισμό, η Κίνα έχει καταγράψει ως εδώ συνολικά 87.536 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 4.634 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
 
Τυνησία
 
Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.762 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 159.276.
 
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 62 άνθρωποι με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής να φθάνει τους 5.215 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, επί του παρόντος νοσηλεύονται 1.702 ασθενείς με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
 
Ιταλία

Στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 18.627 νέα κρούσματα κορωνοϊού και  361 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν χθες 139.758 διαγνωστικά τεστ, το 13,3% των οποίων ήταν θετικό στον ιό.  Προχθές είχαν καταγραφεί 19.978 περιστατικά, με 483 νεκρούς. 
 
Σε σχέση με την χθες, Σάββατο, αυξήθηκαν τόσο οι ασθενείς με κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας (είναι 22 περισσότεροι) όσο και  εκείνοι που έχουν εισαχθεί στους νοσοκομειακούς θαλάμους (167 περισσότεροι). 
 
Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία  έχουν χάσει την ζωή τους 78.755 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί από τον ιό 2.276.491.
 
Γερμανία
 
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.497 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.921.024, δείχνουν σήμερα Δευτέρα τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
 
Παράλληλα, ακόμη 343 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 40.686 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.