'Με δεσμεύει η εντολή του ΣΑ αλλά θα ακούσω κάθε άποψη', είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ για την πενταμερή

'Με δεσμεύει η εντολή του ΣΑ αλλά θα ακούσω κάθε άποψη', είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ για την πενταμερή

Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση, όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τα μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις που θα παρουσιάσουν, είπε την Πέμπτη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Απαντούσε σε ερωτήσεις Τουρκάλας δημοσιογράφου, πότε θα καλέσει την συνάντηση 5+1 κι αν θα επιμείνει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ή αν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες όπως αυτή του Τουρκοκύπριου ηγέτη που είπε πως «μας αξίζει χωριστό κράτος».


«Πρόθεσή μου είναι να συγκαλέσω στις αρχές Μαρτίου μία συνάντηση των 5+1, τα Ηνωμένα Έθη με τις δύο κοινότητες της Κύπρου μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία. Η συνάντηση αποφασίσαμε να είναι άτυπη, χωρίς προϋποθέσεις για να επιτρέψει στα μέρη …Υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη διοίκηση της βόρειας Κύπρου. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευκαιρία όλοι να συζητήσουν ειλικρινώς μεταξύ τους πως βλέπουν το μέλλον και πως προχωρούμε».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι έχει εντολή από το Σ.Α. σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

«Η εντολή αυτή αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την συνάντηση των διαπραγματευτών που συγκαλούμε, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο Σ.Α. κι αν υπάρχει συμφωνία των μερών διευρύνοντας το πεδίο των διαπραγματεύσεων, θα ερμηνευθεί ως κοινή συμφωνία».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι να φέρει τα μέρη μαζί, τα τα ακούσει και να δει το αποτέλεσμα της συζήτησης.
«Το γεγονός ότι εμμένω στην εντολή που έλαβα, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός να ακούσω τον καθένα, να λάβω τα συμπεράσματα της συζήτησης στην βάση του οτιδήποτε τα μέρη έχουν ως κοινή άποψη για το μέλλον», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται σήμερα, αντιμέτωπος με μία κρίσιμη πολιτική πρόκληση. Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδριάζει για να εξετάσει τις συνέπειες της αργίας που έχει επιβληθεί στους Δημάρχους Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, και Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη. Οι δύο υποθέσεις ξεπερνούν τον νομικό χαρακτήρα και γίνονται καθαρά πολιτικά ζητήματα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας, την πολιτική ευθύνη και την κοινωνική πίεση.

BEST OF TOTHEMAONLINE