ΔΙΕΘΝΗ

Η Ολομέλεια θα εξετάσει το ταξίδι Μπορρέλ στη Μόσχα - 73 ευρωβουλευτές ζητούν να παραιτηθεί

Η Ολομέλεια θα εξετάσει το ταξίδι Μπορρέλ στη Μόσχα -  73 ευρωβουλευτές ζητούν να παραιτηθεί

Το πρόσφατο ταξίδι του Υπάτου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορρέλ στη Μόσχα θα συζητηθεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα Βρυξελλών στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από τη σκληρή δημόσια κριτική που δέχθηκε από τα ανατολικά κράτη μέλη για την αντιμετώπιση από τον Σεργκέι Λαβρόφ κατά την κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή και την εκμετάλλευση της παρουσίας Μπορρέλ για ρωσική προπαγάνδα.

Την ίδια ώρα 73 μέλη του ΕΚ από ανατολικά κράτη μέλη ζητούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να παραιτηθεί, συνυπογράφοντας επιστολή του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Εσθονίας Riho Terras.

Η επιστολή αναφέρει: "εμείς, τα υπογράφοντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανησυχούμε εξαιρετικά για τις εξευτελιστικές εξελίξεις κατά την επίσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου στη Μόσχα, οι οποίες έχουν βλάψει σημαντικά τη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μπόρελ αποφάσισε να πάει στη Μόσχα με δική του πρωτοβουλία. Η απόφαση αυτή έδειξε περιφρόνηση για τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Πούτιν εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του και δεν ήταν σύμφωνη με μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αξίες. Αυτό επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ.Μπορρέλ απέτυχε επανειλημμένα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντί να καταδικάζει έντονα τη σύλληψη του κ. Ναβάλνι και να τον επισκεφτεί στη φυλακή, ο κ. Μπορρέλ δήλωσε ψευδώς ότι δεν έγινε λόγος για κυρώσεις της ΕΕ λόγω της φυλάκισης του κ. Ναβάλνι. Αυτή η δήλωση ήταν λανθασμένη, καθώς αρκετά κράτη μέλη, στο υψηλότερο επίπεδο, ζήτησαν κυρώσεις".

"Ο κ. Μπόρελ δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της ΕΕ όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν παραπλανηθεί και είναι «πολιτισμικά αλαζονικοί». Αντί να αντισταθεί στον κ. Λαβρόφ, ο κ. Μπορρέλ επιτέθηκε στον κύριο σύμμαχό μας, τα κράτη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με την Κούβα".

"Ως ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία αποφάσισε να αναβάλει την ανακοίνωση της απόφασής της να κηρύξει τρεις διπλωμάτες της ΕΕ (από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία) ως persona non grata σε κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ. Όταν έμαθε για αυτό, ο κ. Μπορρέλ απέτυχε να στείλει αποφασιστικό μήνυμα τερματίζοντας την επίσκεψή του σ εκείνο το σημείο. Εκτός από τις προαναφερθείσες παραβάσεις, ο κ.Μπορρέλ απέτυχε να αναφέρει τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να εγκωμιάσει το εμβόλιο "Sputnik V" της Ρωσίας, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων".

"Η εσφαλμένη κρίση του κ. Μπορρέλ στο να αποφασίσει προληπτικά να επισκεφθεί τη Μόσχα και η αποτυχία του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη φήμη της ΕΕ και στην αξιοπρέπεια του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να αναλάβει δράση, εάν ο κ. Μπορρέλ δεν παραιτηθεί από μόνος του".

Οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές είναι οι εξής: Riho Terras Roberts Zīle Pernille Weiss Jaak Madison Rasa Juknevičienė Jacek Saryusz-Wolski Radosław Sikorski Adam Jarubas Eugen Tomac Marian-Jean Marinescu Dace Melbārde Nicolae Ştefănuță Siegfried Mureşan Dragoș Pîslaru Ivars Ijabs Elżbieta Katarzyna Łukacijewska Róża Thun und Hohenstein Maria Walsh Gheorghe Falcă Jan Olbrycht Bartosz Arłukowicz Andrzej Halicki Alexander Alexandrov Yordanov Witold Jan Waszczykowski Zdzisław Krasnodębski Jiří Pospíšil Peter van Dalen Petri Sarvamaa Miriam Lexmann Inese Vaidere Krzysztof Hetman Michaela Šojdrová Petras Auštrevičius Tomasz Frankowski Aušra Maldeikienė Radka Maxová Loránt Vincze Derk Jan Eppink Ivan Štefanec Vladimír Bilčík Vlad Gheorghe Stanislav Polčák Ramona Strugariu Alexandr Vondra Luděk Niedermayer Ondřej Kovařík Anna Zalewska Veronika Vrecionová Dragoş Tudorache Liudas Mažylis Anna Fotyga Arba Kokalari Charlie Weimers Hermann Tertsch Ewa Kopacz.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτωνΣοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που άρχισε χθες (15/6) στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top