ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Το εμβόλιο Covishield παραλαμβάνει η Αργεντινή - Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε πολλές χώρες

Το εμβόλιο Covishield παραλαμβάνει η Αργεντινή - Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε πολλές χώρες

Το εμβόλιο Covishield παραλαμβάνει η Αργεντινή, ενώ η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει την ανθρωπότητα και τα κρούσματα αυξάνονται σε διάφορες χώρες.

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.003 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.033.060.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 106 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτεια της χώρας, να φθάνει τους 50.432 νεκρούς ως εδώ.

Εντός της ημέρας αναμένεται να φθάσει στη χώρα μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου Covishield για τον νέο κορωνοϊό, που παράγεται από το Serum Institute of India (SII). Οι υγειονομικές αρχές της Αργεντινής έχουν αρχίσει από την 29η Δεκεμβρίου εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V. Επίσης σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά, με τα μαθήματα να παραδίδονται διά ζώσης.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 372 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 268.073 στο κράτος των Ανδεων. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 36 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 10.669 νεκρούς ως εδώ. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.723 θάνατοι θεωρείται πως "πιθανόν" οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς. Ειδικοί και αιρετοί θεωρούν και το άθροισμα των σχεδόν 15.400 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μάλλον υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η πρωτεύουσα Κίτο συνεχίζει να αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας, με συνολικά 86.763 μέχρι χθες. Χθες ολοκληρώθηκε ο τετραήμερος εορτασμός του καρναβαλιού στη χώρα, εν μέσω ανησυχιών και προειδοποιήσεων γιατρών ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί νέα έξαρση των μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες. Καθώς τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συναθροίσεις και γιορτές, ειδικά σε παραλίες, χωρίς χρήση μασκών ούτε την τήρηση των συστάσεων για την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 55.271 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.167 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει σχεδόν 10 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί έχει φθάσει ως εδώ τους 240.940, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Η Βραζιλία, όπου η πρώτη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης στην πολιτεία Μπαία, στη βορειοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη την επιβολή απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας από μεθαύριο Παρασκευή για να αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Το μέτρο θα εφαρμόζεται από τις 22:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες) για μία εβδομάδα, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνήτης Χούι Κόστα. Θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πολιτείας περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, του Σαλβαντόρ.

"Με το μέτρο αυτό ελπίζουμε να σώσουμε ζωές και να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία για εκείνους που τα έχουν ανάγκη", τόνισε ο κ. Κόστα. Το επίπεδο πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι εφοδιασμένες με μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 74%. Ορισμένα νοσοκομεία στην Μπαία έχουν ήδη υποστεί κορεσμό, τόνισε ο κυβερνήτης της. Η καμπύλη των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανεβαίνει εκθετικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην πολιτεία, όπου ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 εξαιτίας της πάθησης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ή επιπλοκών της. Με πάνω από 240.000 νεκρούς, η Βραζιλία, που μετράει 212 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ. Πολλές πολιτείες και μητροπόλεις έχουν ήδη καταφύγει στο μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας από την εκδήλωση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 για να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2. Αντιθέτως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ποτέ δεν επέβαλε ούτε περιορισμούς στην κυκλοφορία, ούτε περιοριστικά μέτρα. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαίχ Μπολσονάρου, ο οποίος δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει εξαρχής τη βαρύτητα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κρίνει ότι τα μέτρα αυτά θα έκαναν "χειρότερα" τα πράγματα διότι θα κατάφερναν πλήγμα στη βραζιλιάνικη οικονομία.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στο Μεξικό ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια, καθώς το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.683 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό. Το σύνολο των περιπτώσεων ανέρχεται πλέον σε 2.004.575. Παράλληλα, άλλοι 1.329 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 175.986 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο απολογισμός αυτός είναι ο τρίτος βαρύτερος στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη. Κι αυτό ενώ στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Στην ηπειρωτική Κίνα επιβεβαιώθηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επτά κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 16 την προηγουμένη, καμιά εκ των οποίων δεν οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, τους οποίους το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 6, από 11 την προηγουμένη.

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών μοιάζουν να επιβεβαιώνουν ότι το Πεκίνο έχει θέσει υπό έλεγχο το κύμα των μολύνσεων του Ιανουαρίου, αποτρέποντας το ενδεχόμενο νέας μείζονος υγειονομικής κρίσης εν μέσω της περιόδου των διακοπών επ` ευκαιρία του σεληνιακού νέου έτους. Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 557 ασθενείς με την COVID-19 (-48 από την προηγουμένη), δέκα σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.795 μολύνσεων.

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, ο Τσονγκ Σιέ-γκιούν, προειδοποίησε σήμερα εναντίον του εφησυχασμού όσον αφορά την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, καθώς τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν τα περισσότερα των τελευταίων σχεδόν 40 ημερών. Το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση στη Σεούλ αποφάσισε να χαλαρώσουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα την τρέχουσα εβδομάδα, θεωρώντας πως τίθεται πλέον υπό έλεγχο το τρίτο κύμα της πανδημίας, που είχε φθάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Δεκεμβρίου. Ομως οι μολύνσεις αυξήθηκαν αλματωδώς μέσα σε μόλις τρία εικοσιτετράωρα και ξεπέρασαν χθες τις 600 για πρώτη φορά έπειτα από 39 ημέρες, αφού ήρθη η απαγόρευση λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων και δόθηκε η δυνατότητα στα εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες για άλλη μια ώρα, ως τις 22:00. Για τον κ. Τσονγκ, υπάρχουν ενδείξεις εφησυχασμού ως προς την τήρηση των μέτρων. Στηλίτευσε το γεγονός ότι νυχτερινά κέντρα ανοίγουν στις 05:00 και μία περίπτωση που πολίτες έκαναν πάρτι σε ξενοδοχείο μετά το πέρας της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

"Χαλαρώσαμε τα μέτρα για να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να σώσουν το βιός τους, όχι για να αφήσουμε τα γκέμια του ιού", δήλωσε σε οργισμένο τόνο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που αναμεταδιδόταν τηλεοπτικά. "Το τρίτο κύμα δεν τέλειωσε, ορισμένοι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν για δυνητικό τέταρτο κύμα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο (...) δεν είναι ώρα για εφησυχασμό", επέμεινε.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA) ανέφερε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 621 κρούσματα του SARS-CoV-2, από 457 την προηγουμένη και λιγότερα από 400 το τελευταίο διάστημα. Εν μέρει, ωστόσο, η αύξηση αποδίδεται στο ότι έγιναν περισσότερα τεστ μετά την εορταστική περίοδο για το σεληνιακό νέο έτος. Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς φοβούνται έξαρση των μολύνσεων μετά την περίοδο των διακοπών για το νέο σεληνιακό έτος, καθώς εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες ταξίδεψαν για να δουν συγγενείς ή να επισκεφθούν αξιοθέατα. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.538 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 (+4 σε 24 ώρες) επί συνόλου 84.946 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top