ΚΟΣΜΟΣ

Bέμπερ: Δυνατές οι διευκολύνσεις με εμβολιαστικό πισοποιητικό μόνο όταν ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε εμβόλια

 Bέμπερ: Δυνατές οι διευκολύνσεις με εμβολιαστικό πισοποιητικό μόνο όταν ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε εμβόλια

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή, απέστειλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στην επιστολή του ο Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρει ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα αναμένει πρόοδο στην έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πιστοποίηση επιτυχούς εμβολιασμού. Όπως αναφέρει "αυτό θα είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή στην ήπειρό μας", αλλά ξεκαθαρίζει αυστηρά ότι πρέπει να είναι σαφές ότι αυτό (το πιστοποιητικό) μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για οτιδήποτε μόνο όταν ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε εμβόλια".

Σημειώνει ότι "μόνο εγκεκριμένα από τον EMA εμβόλια μπορούν να καλυφθούν από αυτήν την πρωτοβουλία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια στην Ευρώπη".

Τονίζει μάλιστα ότι "αυτό θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως θετικό κίνητρο για εμβολιασμό, επιτρέποντας σε άτομα που έλαβαν επιτυχημένο εμβολιασμό να ταξιδεύουν ελεύθερα".

Χθες πάντως στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν τέτοιες εξαιρέσεις βάσει εισήγησης του ECDC.

Δεύτερον, όπως αναφέρει ο κ. Βέμπερ "ζητάμε από το Συμβούλιο να συμφωνήσει αμέσως για ένα ισχυρό κοινό καθεστώς για πτήσεις που φτάνουν από τρίτες χώρες με υψηλό ποσοστό μετάλλαξης ιών όπως η Βραζιλία ή η Νότια Αφρική, εφαρμόζοντας ένα αυστηρό καθεστώς καραντίνας για ταξιδιώτες που φτάνουν από τέτοιες περιοχές, απαγορεύοντας εντελώς τα περιττά ταξίδια".

"Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των κρατών μελών να καθιερώνουν συνοριακούς ελέγχους όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό κρουσμάτων ειδικά με τον μεταλλαγμένο ιό", αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ.

Τρίτον, αναφέρει ότι "πρέπει να συσταθεί μια Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Συμμαχία για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, προκειμένου να αυξήσουν την ικανότητα των υπαρχόντων σημείων παραγωγής, να επαναχρησιμοποιήσουν χώρους παραγωγής που δεν αποτελούν μέρος της αλυσίδας παραγωγής και να δημιουργήσουν νέους χώρους παραγωγής".

Τέταρτον, σημειώνει ότι "η νομοθεσία που ρυθμίζει τις διαδικασίες παραγωγής θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να είναι κατάλληλη για τον σκοπό. Πρέπει να εναρμονίσουμε τους κανόνες και τις κανονιστικές απαιτήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, για παράδειγμα στις συσκευασίες και διεθνώς, για παράδειγμα στον ποιοτικό έλεγχο των πρώτων υλών, για να βελτιώσουμε και να επιταχύνουμε την πιστοποίηση και τη διανομή".

"Επιπλέον, πρέπει να αναπτύξουμε νέα και να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης σε πιστοποιητικά GMP με περισσότερες χώρες, που ταιριάζουν με τα υψηλά πρότυπα κατασκευής μας για να διευκολύνουμε την ένταξη σημείων παραγωγής σε τρίτες χώρες σε μια αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού, χωρίς να παραιτηθούμε από τους ευρωπαϊκούς μας πρότυπα. Αυτό θα επέτρεπε τη διεύρυνση της παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως σε περιόδους κρίσης", προτείνει.

Πέμπτον, "χρειαζόμαστε κάθε δυνατή προσπάθεια για να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα εμβόλια πιο αποτελεσματικά. Η υψηλότερη δυνατή πολιτική συμμετοχή είναι απαραίτητη για να ασκηθεί πίεση στην BioNTech / Pfizer και τη Moderna, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει τη χρήση 7 δόσεων από το εμβόλιο BioNTech / Pfizer και 11 από το εμβόλιο Moderna διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να το πράξουν χωρίς συμβιβασμούς σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εμβολίων", αναφέρει ο Βέμπερ.

Τέλος, αναφέρει ότι "η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την παροχή πρόσβασης στην ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς δημιουργώντας συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ή πλήρη δημόσια ιδιοκτησία για τη δημιουργία στρατηγικής παραγωγικής ικανότητας, η οποία υπό κανονικές συνθήκες αγοράς δεν θα είχε επιχειρηματική υπόθεση. Ενώ σέβεται πλήρως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αυτή η κρίση δεν είναι μια επιχείρηση ως συνήθως, αλλά ένα πλήρες ευρωπαϊκό ζήτημα ασφάλειας. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν κίνητρο να συνεργαστούν και να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη μεταφορά τεχνολογίας σε τρίτες χώρες για τα εμβόλια παραγωγής".

Αναφέρει ακόμη ότι "η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί αμέσως με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για να δημιουργήσει συμμαχία για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατέχουν το κλειδί για τη λύση της πανδημίας με την τεχνολογία mRNA, ειδικά όταν πρόκειται για την προσαρμογή του εμβολίου σε νέες μεταλλάξεις. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν περαιτέρω με τον υπόλοιπο κόσμο".

"Για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων αναγκών εμβολιασμού, πρέπει είτε να παράγουμε τις απαραίτητες δόσεις στην Ευρώπη είτε να ξεκινήσουμε την παραγωγή σε άλλα μέρη του κόσμου, με ευρωπαϊκή υποστήριξη. Για να το διασφαλίσουμε αυτό, οι κοινοί μας κοινό στόχοι πρέπει να είναι ότι, έως τα μέσα του 2022, η συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, εάν είναι απαραίτητο, επίσης, με εμβόλια προσαρμοσμένα στις μεταλλάξεις", αναφέρει ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top