ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερτουγρούλογλου: Τα ΜΟΕ δεν θα είναι στο τραπέζι της πενταμερούς

Ερτουγρούλογλου: Τα ΜΟΕ δεν θα είναι στο τραπέζι της πενταμερούς

πενταμερής δεν θα είναι συνέχεια του Κραν Μοντανά, ανέφερε ο «υπουργός εξωετρικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ενώ υποστήριξε πως δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι στην ατζέντα της πενταμερούς ούτε τα ΜΟΕ. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ακόμη ότι δεν δέχονται την παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ στο τραπέζι της πενταμερούς και πως μόνο διμερείς συναντήσεις θα μπορεί να πραγματοποιεί εκπρόσωπος της ΕΕ, που θα βρίσκεται στην περιοχή της συνάντησης. Ανέφερε ακόμη ότι η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο μήνα για να επικοινωνήσει ξανά με τα μέρη, λέγοντας ότι η κ. Λουτ γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της τουρκικής πλευράς και τη σέβεται.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι “η ανεπίσημη συνάντηση 5 συν 1 για την Κύπρο στόχο έχει να καθορίσει εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών”. Υποστήριξε ότι η πραγματοποίησή της ήταν πρόταση της τουρκικής πλευράς και είναι ικανοποιημένοι που τελικά θα πραγματοποιηθεί.

“Ο στόχος της συνάντησης 5 συν 1 είναι να καθοριστεί ένα κοινό έδαφος που να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών. Η 5 συν 1 δεν πρέπει και δεν θα είναι η συνέχεια της διαδικασίας που κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα το 2017. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι στην 5 συν 1. Στην 5 συν 1 δεν θα είναι θέματα που συζητήθηκαν στην διαδικασία διαπραγματεύσεων που συνεχιζόταν ανεπιτυχώς για 52 χρόνια. Αυτή η συνάντηση δεν είναι μια συνάντηση ανοιχτού τέλους”, ανέφερε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι θα βρίσκονται στη Γενεύη για να μην δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που στοχεύουν να αποκλίνει η συνάντηση από το στόχο της, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως σε μια συνάντηση να μην καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος και να χρειαστούν 2-3 συναντήσεις ακόμη. Ωστόσο είπε ότι δεν είναι υγιές να υπάρξει μεγάλη παράταση.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ακόμη ότι δεν δέχονται την παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ στο τραπέζι των συναντήσεων όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση «5 συν 1». “Εάν κάποιος από την ΕΕ θέλει να βρίσκεται στις γειτονιές (μαχαλάδες) που θα γίνονται οι συναντήσεις, ας βρίσκονται. Οπωσδήποτε θα γίνονται στην Γενεύη, μπορούν να κάνουν διμερείς επαφές σε ώρες πέραν της (πενταμερούς) συνάντησης”, είπε.

Ερωτηθείς για την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι “θα είναι σε θέση να έρθει στο νησί τον ερχόμενο μήνα και να επικοινωνήσει ξανά με τα μέρη”. “Η Λουτ γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι το ζήτημα. Γνωρίζει καλά τη στάση της τουρκικής πλευράς και έχει δηλώσει πολλές φορές ότι την σέβεται. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι προσβλέπει σε έναν στόχο πέραν του πλαισίου στο οποίο αναφέρομαι”, είπε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι έχουν ‘δικαιολογημένες αμφιβολίες’ λόγω των εμπειριών που απέκτησαν από τις διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση με καλή πρόθεση και πως στην περίπτωση που πράξει το ίδιο και η απέναντι πλευρά θα δημιουργηθεί μια στροφή προς το μέλλον. Ανέφερε ωστόσο πως κινήθηκαν γνωρίζοντας πως εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από αυτή τη συνάντηση, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου.

“Η μόνη επιλογή του ‘τ/κ λαού στον κόσμο δεν είναι να είμαστε συνεργάτες με τους Ε/κ. Ήμασταν συνεργάτες στο παρελθόν, είδαμε τι πάθαμε και συνεχίζουμε να παθαίνουμε. Κινούμαστε γνωρίζοντας ότι έχουμε και άλλες επιλογές πέραν μιας νέας συμφωνίας με τους Ε/κ. Δεν πρέπει κανείς να μας βλέπει ως ένα λαό που είμαστε δέσμιοι των Ε/κ”, ανέφερε.

Είπε τέλος ότι “η κυπριακή υπόθεση είναι μια εθνική υπόθεση”, προσθέτοντας ότι “ο τ/κ λαός καθορίζει μαζί με την μητέρα πατρίδα πως θα υπερασπιστούν αυτό τον αγώνα”. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top