ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ/κ διαπραγματευτής: Ο ΓΓ άφησε χώρο στις πλευρές να εκφράσουν το όραμά τους στη Γενεύη

Τ/κ διαπραγματευτής: Ο ΓΓ άφησε χώρο στις πλευρές να εκφράσουν το όραμά τους στη Γενεύη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «άφησε χώρο» στις πλευρές να προσέλθουν στην άτυπη συνάντηση προσκομίζοντας το όραμα που θέλουν, δεν υπήρξαν περιορισμοί για την ομοσπονδία μόνο, ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν.

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ με την πρόσφατη πρόσκλησή του και τις δηλώσεις του ήταν τόσο ξεκάθαρος ώστε να πει ότι αυτή η συνάντηση θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και ότι πρέπει να είναι διαφορετική. Άνοιξε ένα πεδίο στις πλευρές ώστε να μπορέσουν να φέρουν το όραμα που επιθυμούν στη συνάντηση, δεν έθεσε κάποιον περιορισμό λέγοντας ομοσπονδία. Είπαν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί απολύτως τίποτα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δημιούργησε μια μεγάλη ευκαιρία με αυτή την πρόσκληση. Οι πλευρές πρέπει να την αξιοποιήσουν καλά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στη Γενεύη με ένα εποικοδομητικό όραμα»
 
Παραπέμποντας στην επιστολή – πρόσκληση για την άτυπη πενταμερή από τον κ. Γκουτέρες, ο κ. Ολγκούν είπε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών.
 
Ο Ερσίν Τατάρ, ανέφερε ο διαπραγματευτής του, θα προσέλθει με το όραμα που εκλέγηκε στις «προεδρικές» σε αυτή την άτυπη διάσκεψη. Επανέλαβε δε την θέση της τ/κ πλευράς ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις εδώ και 50 χρόνια που προέβλεπαν διαμοιρασμό των εξουσιών στη βάση της πολιτικής ισότητας, λόγω της κυριαρχικής στάσης που τηρούσε η ε/κ πλευρά, που ήθελε να είναι η μόνη κυρίαρχη σε ολόκληρη την Κύπρο.
 
Επανέλαβε επίσης ότι στόχος των Ε/κ είναι να κάνουν τους Τ/κ «μπάλωμα» στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Εμμένοντας στη θέση για κυριαρχική ισότητα ο κ. Ολγκούν είπε ότι μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Κύπρο και θα εμποδιστεί η ε/κ πλευρά να κυριαρχήσει επί της τ/κ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έλαβε υπόψη την διαφορά απόψεων και οραμάτων που υπάρχει ανάμεσα στις πλευρές, σημείωσε ο Εργκιούν Ολγκούν λέγοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με την συναίνεση και των δύο πλευρών και δεν επιβάλλεται. «Αυτό είναι παράμετρος του ΟΗΕ».
 
Κληθείς να σχολιάσει ε/κ δημοσιεύματα ότι η κ. Λουτ προσπάθησε αλλά απέτυχε να καταφέρει την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών στην παρουσία της, εξαιτίας της άρνησης της τ/κ πλευράς, ο κ. Ολγκούν είπε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και δεν υπήρξε καμιά τέτοια πρόσκληση προς την τ/κ πλευρά.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, o «πρόεδρος» της «βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου σε συνάντηση με «αντιπροσωπεία» του «συνδέσμου απόστρατων αξιωματικών» στα κατεχόμενα, αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή είπε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διάσκεψης, η μεγάλη προσδοκία της πλειοψηφίας του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι η «συνέχιση των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας».
 

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top