ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ξεπερνούν τους 4.000 στη Γαλλία

Για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ξεπερνούν τους 4.000 στη Γαλλία

Για πρώτη φορά από τα τέλη Νοεμβρίου, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη Γαλλία, πάσχοντας από Covid-19, ξεπέρασε σήμερα τους 4.000.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Geodes του Υπουργείου Υγείας, όπου αναρτώνται προσωρινά στοιχεία, άλλοι 41 άνθρωποι εισήχθησαν σήμερα στις ΜΕΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων στους 4.033, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις 26 Νοεμβρίου, στο τέλος του δεύτερου πανεθνικού lockdown στη χώρα.

Επίσης, το τελευταίο 24ωρο, μόνο σε νοσοκομεία (εκτός δηλαδή από γηροκομεία και άλλα προνοιακά ιδρύματα) καταγράφηκαν 223 θάνατοι από την Covid-19, κάτι που δείχνει ότι έχει ήδη ξεπεραστεί το ψυχολογικό όριο των 90.000 νεκρών από την πανδημία.

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφωνεί με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται στις εκστρατείες εμβολιασμών.

Η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Βουλγαρία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου μετά τις αναφορές για δημιουργία θρόμβων στο αίμα σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν. Η ANSM επεσήμανε ότι μονάχα ένα περιστατικό πήξης αίματος έχει καταγραφεί στη Γαλλία, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συνδέεται με το εμβόλιο. "Η αναλογία οφέλους/κινδύνου του εμβολίου παραμένει θετική", επισήμανε η ANSM στον ιστότοπό της.

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή σημείωσε πως αξιολογεί την ασφάλεια όλων των εμβολίων κατά της Covid-19, που είναι διαθέσιμα στη Γαλλία, και παρακολουθεί ενεργά τις παρενέργειές τους.

Στο μεταξύ,  δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος πραγματοποιούν καταλήψεις θεάτρων σε τουλάχιστον 9 πόλεις στη Γαλλία, ζητώντας από την κυβέρνηση του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, να ανοίξει εκ νέου τους πολιτιστικούς χώρους και να βάλει τέλος στη διακοπή των παραστάσεων, που επιβλήθηκε εδώ και μήνες εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στο Odeon Theatre, στο Παρίσι, η κατάληψη συνεχίζεται για όγδοη ημέρα σήμερα, καθώς οι διαδηλωτές απορρίπτουν την επιπλέον οικονομική στήριξη προς τους πολιτιστικούς χώρους και τους καλλιτέχνες, για την οποία δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση μία ημέρα πριν. Υπνόσακοι, φουσκωτά στρώματα και προμήθειες τροφίμων έχουν τοποθετηθεί στην περίτεχνη αίθουσα του θεάτρου του 19ου αιώνα και τα μπαλκόνια, την ώρα που οι 54 διαμαρτυρόμενοι μοιράζονται ένα μόνο ντους.

Θέατρα, κινηματογράφοι, γκαλερί τέχνης και άλλοι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί από τον Οκτώβριο, όταν η Γαλλία επέβαλε το δεύτερο καθολικό lockdown. Μεγάλο μέρος της οικονομίας επαναλειτούργησε στα μέσα Δεκεμβρίου, όμως οι πολιτιστικοί χώροι, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, δεν άνοιξαν. Οι διαδηλωτές, μεταξύ τους ηθοποιοί, εργαζόμενοι στο θέατρο και φοιτητές δραματικών σχολών, λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να μένουν κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι, όταν μπορούν να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ζητούν να τους δοθεί από την Κυβέρνηση μια ημερομηνία επαναλειτουργίας, όπως επίσης μια παράταση στα ειδικά επιδόματα ανεργίας για ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα του θεάματος, που εργάζονται με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

Προσφυγή στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα εργαζόμενοι στον Πολιτισμό στην Αυστρία, ζητώντας από αυτό να διερευνήσει εάν το συνεχιζόμενο lockdown στον κλάδο τους έρχεται σε αντίθεση με την εγγυημένη ελευθερία της Τέχνης και εάν αυτό συνιστά πραγματικά ένα αναλογικά κατάλληλο μέσον προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν μεμονωμένες προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας συγκαταλέγονται η διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος της όπερας Αγγέλικα Κίρχσλαγκερ, η διάσημη ηθοποιός Νίνα Προλ και ο διακεκριμένος ηθοποιός του σατυρικού θεάτρου `Αλφρεντ Ντόρφερ.

Όπως τονίζεται στην προσφυγή, "ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα των προληπτικών σχεδιασμών των πολιτιστικών ιδρυμάτων και ως εκ τούτου προτείνουν ένα άνοιγμα του Πολιτισμού" και,πρακτικά παραδείγματα, όπως αυτά από το "Teatro Real Madrid", το οποίο είναι ανοιχτό εδώ και μήνες, δείχνουν ότι "μια σοβαρή προσέγγιση πολιτικής για την υγεία μπορεί να συνδυαστεί με σενάρια ανοίγματος για τον Πολιτισμό".

Στη Σερβία, μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο, αποφάσισε η Κυβέρνηση λόγω της έξαρσης της πανδημίας που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, απαγορεύτηκαν όλες οι εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες) που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο διήμερο.

Στο καθεστώς της εξ αποστάσεως διδασκαλίας εντάσσονται από τη Δευτέρα και οι τρεις τελευταίες τάξεις της βασικής εκπαίδευσης, η οποία στην Σερβία διαρκεί οχτώ χρόνια. Η τηλεδιδασκαλία εφαρμόζεται εδώ και μία εβδομάδα στην Μέση Εκπαίδευση. Στην Σερβία καθημερινά εντοπίζονται περισσότερα από 4.500 νέα κρούσματα. Από χθες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 4.668 άνθρωποι ενώ 26 ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να προσέλθουν για να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στην περιφέρεια όπου κινητές μονάδες θα επισκέπτονται χωριά και θα εμβολιάζουν όποιον το επιθυμεί. Μέχρι σήμερα στην Σερβία έχουν πραγματοποιηθεί 1.881.651 εμβολιασμοί ενώ 699.626 πολίτες έκαναν και την δεύτερη δόση.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την σερβική κυβέρνηση στις 20 Μαΐου θα ξεκινήσει στο ινστιτούτο "Torlak" του Βελιγραδίου η παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V με πρώτη ύλη που θα φτάνει από την Ρωσία. Μέχρι του τέλος του έτους με τη βοήθεια της ρωσικής πλευράς θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες για την εξ ολοκλήρου παραγωγή του εμβολίου στην Σερβία.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε χθες, κατά την επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, ότι συμφωνήθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα να κατασκευαστεί στη Σερβία εργοστάσιο παραγωγής των κινεζικών εμβολίων της Sinopharm, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top