ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκ. Συμβούλιο Εθελοντισμού: Ανεξέλεγκτη δράση ομάδων που καλούν τους πολίτες να προσφέρουν βοήθεια

Παγκ. Συμβούλιο Εθελοντισμού: Ανεξέλεγκτη δράση ομάδων που καλούν τους πολίτες να προσφέρουν βοήθεια

Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) εκφράζει την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη δράση ομάδων που καλούν τους πολίτες να προσφέρουν βοήθεια για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και καλεί τους αρμόδιους να προβούν στα αναγκαία μέτρα για να υπάρχει νομιμότητα.

 
Σε ανακοίνωση του, εξηγεί ότι υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τη συλλογή βοήθειας, ο Περί Διενέργειας Εράνων Νόμος, όταν πρόκειται για εισφορές βοήθειας. 

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι η συλλογή χρημάτων εμπίπτει στο νόμο και ο φορέας που διενεργεί τον έρανο χρειάζεται να διασφαλίζει σχετική άδεια από την αρμόδια αρχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συλλογή περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι χρήματα (όπως είδη πρώτης ανάγκης, ξηρά τροφή, έπιπλα, κτλ) ακόμη και εάν είναι μεταχειρισμένα. 

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, είναι οι πολίτες να ζητούν την άδεια εράνου ή/και να ελέγχουν την νομιμότητα του εράνου από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αναρτά όλους τους εράνους που έχουν έγκριση.
 
Υπάρχει και νομοθεσία, αναφέρει, που ρυθμίζει την εγγραφή των εθελοντικών οργανώσεων/ΜΚΟ (Ο Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμος).  Θέτει επίσης το ερώτημα αν είναι νόμιμα εγγεγραμμένες όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούνται ώστε να ελέγχεται η δράση τους από την αρμόδια αρχή;  
 
Επιπλέον, σημειώνεται, διαπιστώνεται έντονα και η ανάγκη συντονισμού.   Όπως αναφέρεται, ακόμη και να είναι νόμιμη η δράση των οργανωμένων συνόλων, είτε με την εγγραφή τους ως νομική οντότητα, είτε με την εξασφάλιση άδειας εράνου, θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν ξεκαθάριζαν οι ρόλοι και η εξειδίκευση του κάθε φορέα.
 
Το ΠΣΣΕ θεωρεί ότι είναι χρέος όλων μας να πατάξουμε τη διενέργεια οποιασδήποτε μορφής παράνομων εράνων γιατί τραυματίζει τους πραγματικούς εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις/ΜΚΟ που λειτουργούν νομότυπα και οι ενέργειες και δράσεις τους, συνάδουν με τη νομοθεσία. Παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα και δημιουργούνται αχρείαστα νέα σημεία επαφής εθελοντισμού, εκτός των ΜΚΟ, για τους πολίτες κατακερματίζοντας τις δυνάμεις και τους πόρους, αναφέρει. 
 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top